”Han behöver rannsaka sig själv”

Racingpanelen om besvikelsen i F1 och förhoppningarna på svenskarna inför helgens IndyCar

avAnna Andersson

1) Vem eller vad ser du som den positiva överraskningen efter säsongens två inledande F1-lopp?

Anna Andersson: Charles Leclercs kval var fantastiskt, hans race lika så. Han förlorade starten, men kom tillbaka och körde om kollegan Sebastian Vettel. Det var inget snack. Han gjorde allt rätt och visade på en enorm mental styrka, hans insats var värd en seger. Jag tycker också att det är kul att se Lando Norris, som tog sina första VM-poäng för McLaren. Återigen ett bra kval av F1-debutanten och Carlos Sainz som har brutit två lopp behöver maxa sin insats framöver.

Janne Blomqvist: Det är svårt att förbise Charles Leclerc efter uppvisningen i Bahrain. Samtidigt var det inte riktigt samma fart på honom i premiären, sannolikt på grund av att Ferrari inte kunde gå för fullt med sin motor i Melbourne. Jag får nog ändå hävda att Leclerc är den positiva överraskningen så här långt, tillsammans med McLaren som tagit stora kliv till i år mot förra säsongen.

Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Lewis Hamilton och Sebastian Vettel

2) Vem eller vad ser du som den negativa överraskningen efter säsongens två inledande F1-lopp?

Anna Andersson: Sebastian Vettel. 2018 slarvade han själv bort VM-titlen, i Bahrain gav han bort en pallplats. Återigen gjorde han ett misstag när han sattes under press och det har ingen förare som vill slåss om mästerskapet råd med. Vettel behöver rannsaka sig själv och kanske är det läge att börja arbeta med den mentala biten? Som Nico Rosberg sa redan 2016 - den förare som vill slå Lewis Hamilton har inte råd att göra misstag utan måste ta ut max varje gång för att ha möjligheten att ta in poäng de gånger som Hamilton inte kör hem full poäng.

Janne Blomqvist: Jag tycker Red Bull ser svagare ut än vad jag (och dem själva) trott de skulle göra. Visst, Max Verstappen håller en hög nivå, men det räcker inte för att hänga med i toppen. Ett ytterligare bevis på att Red Bull saknar något är Pierre Gaslys brist på fart de två första helgerna.

Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix

3) Indy i Alabama – säsongens tredje lopp och Team Penske har tagit två pole positions, en seger och en andraplats än så länge. I Alabama vann Newgarden 2018. Vilka förare kan hota Penske den här helgen?

Anna Andersson: Efter en tyngre säsong 2018 där teamet hade svårt att förstå hur aerodynamiken på bilen fungerade känns det som om de har gjort framsteg och efter de två första deltävlingarna är det Newgarden som toppar tabellen efter en seger, medan kollegan Will Power har tagit två pole positions. Deras bil är med andra ord riktigt bra. Det blir spännande att se om debutanten Colton Herta kan utmana om ännu en seger den här helgen eller om Felix Rosenqvist kan ta sin första pallplats. När det gäller Marcus Ericsson hoppas vi på att han får till ett riktigt bra kval. Det har han saknat den här säsongen.

Janne Blomqvist: Jag hoppas någon av våra svenskar kan utmana. Men i ärlighetens namn ser Penske väldigt starka ut, och blir svårslagna även denna helg. Den som på allvar bör hota och är tvungen att börja få lite resultat är Andrettis Alexander Rossi, en femte- och en niondeplats så här långt är inte enligt planerna och detta måste rättas till i helgen.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Indycar