Alex Norén bra med i PGA:s återstart

Av:  TT

Alex Norén. Arkivbild.
Alex Norén. Arkivbild.

Alex Norén fick en fin start när PGA-touren gjorde comeback i Texas efter corona-avbrottet och ligger fyra slag efter täten.

Men coronapandemin och inte minst den senaste tidens protester i USA tog fokus från själva spelet.

– Det är klart att det finns där i huvudet, säger ledande Harold Varner III, en av tre afroamerikaner i tävlingen.

En eagle hjälpte Alex Norén att gå runt Colonial Country Club i Fort Worth på 67 slag – ett resultat som ger svensken viss tätkänning i tävlingen, där världsstjärnorna radade upp sig.

Från världsettan Rory McIlroy och nedåt peggade i stort sett hela världseliten, minus Tiger Woods, upp i Texas, och de flesta visade att de inte legat på latsidan under coronakarantänen. Allra mest så den regerande olympiske mästaren Justin Rose, som redan på första hålet visade att han förberett sig på bästa sätt inför omstarten.

Efter ett inspel som hamnade till höger om första hålets green sänkte han birdieputten – med en trätrea.

– Välkommen tillbaka, det var väl en härlig start, sade engelsmannen till pressen efter sin runda, som slutade på –7.

– Jag har jobbat hårt och inte suttit hemma och tänkt så mycket på hela situationen. Jag kanske borde ha haft ett lite bättre resultat med mig in i klubbhuset i dag, men helt ärligt var det en bra inledning.

Världsettan Rory McIlroy slår ut på Colonial Country Clubs 17:e hål, utan publik.
Världsettan Rory McIlroy slår ut på Colonial Country Clubs 17:e hål, utan publik.

Norlander långt efter

Rose delar ledningen med den mer anonyme Harold Varner III, som jagar sin första seger på PGA-touren. Men det är tätt i toppstriden. 38 spelare ligger inom fyra slag, bland dem alltså Alex Norén, som med –3 ligger på delad 26:e plats.

För tävlingens andre svensk, Henrik Norlander, gick det tyngre. 33-åringen gick visserligen runt på par, 70, slag, men det räcker bara till en delad 78:e plats efter första dagens spel. Henrik Stenson är kvar i Sverige med familjen.

Tävlingen spelas liksom de kommande tre utan publik, och det märktes kanske mest när sydkoreanen Sung Kang på 13:e hålet gjorde hole in one, utan jubel och firande.

Tyst minut för George Floyd

Men det var inte bara coronapandemin som satte sitt spår på tävlingen. Klockan 08.46 lokal tid stannade allt spel på banan av för en tyst minut för att uppmärksamma rasism och sociala orättvisor.

Harold Varner III, som är en av tre svarta spelare i tävlingen, sade efter rundan att han har påverkats av protesterna, som inleddes när 46-årige George Floyd dödades av polis i Minneapolis för drygt två veckor sedan när han hölls fast i ett grepp i 8 minuter och 46 sekunder.

– Jag tänkte inte så mycket på det när jag var ute på banan. Jag var "i zonen" och ville bara spela så bra som möjligt. Det var skönt att få vara där ute och försöka hålla allt så normalt som vanligt. Men det är klart att det finns där i huvudet och är något jag tänker på, säger han till PGA-tourens hemsida.

Tävlingen ska hålla en tyst minut just klockan 08.46 varje speldag, men Varner III säger att åtminstone han kommer fortsätta markera mot orättvisorna.

– Den här veckan kommer inte att bli den sista.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN