Svenska talangen Lotta Ökvist värvas av Manchester United

Publicerad 2019-08-20

När Manchester United storsatsar och ska ersätta lagkaptenen Alex Greenwood faller valet på svenska talangen Lotta Ökvist.

22-åringen köps loss från Hammarby.

I en stor intervju med Sportbladet berättar den lovande vänsterbacken om detaljerna kring den unika övergången, det viktiga livsvalet och hoppet om en plats i OS-laget.

– Det känns jättehäftigt att få vara med på Manchester Uniteds satsning, säger Lotta Ökvist.

Det råder ett lugn på Vegagatan i Sundbyberg. En vind leker sig in på gården och får gungan från det stora trädet att pendla lätt.

Lotta Ökvist njuter av de sista dagarna hemma i Sverige. Framtiden känns kittlande, ett stort steg i karriären väntar runt hörnet och bara detaljer återstår för att en unik, historisk övergång ska vara i hamn.

Ett liv utan civilt jobb med fullt fokus på fotbollen i en miljö som växer så det knakar sportsligt och ekonomiskt ligger framför henne.

Den 22-åriga vänsterbacken flyttar från Stockholm och spel med Hammarby i elitettan till Manchester och en av fotbollsvärldens senaste gedigna satsningar. På tisdag eftermiddag bekräftar Manchester United att klubben har värvat Lotta Ökvist, som blir det moderna damlagets första svenska spelare.

Manchester United var utan damlag i 13 år och valde att satsa på sin akademiverksamhet. Men tiden kom ikapp klubben och ifjol vann det nystartade laget med tränaren Casey Stone vid rodret andradivisionen i England. I september är det premiär i högsta ligan, United möter Manchester City borta i sitt första derby i Womens Super League.

Manchester United firar uppflyttningen till Premier League i maj 2019
Manchester United firar uppflyttningen till Premier League i maj 2019

Det lär bli med en alldeles färsk vänsterback på planen.

Lotta Ökvist köps loss från Hammarby för att ersätta lagkaptenen Alex Greenwood. Den engelska landslagsstjärnan, som kom till United ifjol, väljer att flytta till franska Lyon.

Att Casey Stone ser Lotta Ökvist som den raka ersättaren på vänsterbackspositionen stod klart vid ett möte i Manchester.

– Tränaren sa det till mig. Det var viktigt för mig och det känns som en möjlighet jag inte kan säga nej till, berättar Lotta Ökvist.

Kontraktslängden, två plus ett år, är ytterligare ett bevis på att värvningen ses som långsiktig och seriös.

Mötet i Manchester gjorde intryck på den svenska U23-spelaren.

– Jag var positivt överraskad. Det var ett väldigt proffsigt bemötande. Det var jag, Jacob (Sagmeister, sambo) och Micke (Michael Kallbäck, agent) som åkte dit. De kom och hämtade oss på flygplatsen och tog med oss till herrarnas träningsanläggning. Väl där var det tränaren, sportchefen, medieansvarig och några till som tog emot.

– Han som har hand om alla boenden var också med. De kom med hela armén…, säger Jacob Sagmeister.

Lotta beskriver mötet som välplanerat.

– De berättade om klubbens historia och vi fick se lite videos om det inledningsvis. Sen gav tränaren sin syn och det första hon gjorde var att visa en bild på mig i Manchestertröja som de photoshoppat. Hon förklarade varför de vill ha mig som spelare, hur de resonerat. De spelar väldigt offensivt, 4-3-3, och trycker upp ytterbackarna. Hon sa att mina spetsegenskaper passar väl in, vilket känns bra eftersom det innebär att hon har koll på mig.

Även Real Madrid visade intresse

Ledningen i United ska också ha pekat på möjligheterna som finns i och med klubbens varumärkesstarka muskler.

– De sa att de bygger ett varumärke kring mig som Lotta som person och inte bara som spelare, berättar hon.

Hur ser du på att vara en del av en av världens största klubbar?

– Det känns jättehäftigt. Jag hade inte fattat hur stort Manchester United är förrän jag var där. Att få vara en del av det och vara en del av damlaget som bara är i början av resan och ha hela organisationen bakom sig är häftigt.

Nystartade damlaget i Real Madrids regi fanns också med i bilden, men Uniteds intresse var konkret och lockande.

– Real ska vinna ligan och värvar världsstjärnor medan det känns som att Manchester bygger på längre sikt. De vann andraligan ifjol och har spelat sig upp i högsta ligan. De har många unga brittiska spelare i laget, säger vänsterbacken.

United köper loss Lotta Ökvist från kontraktet i Hammarby. För det får Stockholmsklubben, enligt vad Sportbladet erfar, över 300 000 kronor, vilket är en väldigt bra summa på damsidan.

Lotta Ökvist kommenterar inga summor, men är väl medveten om att ”Bajen” får en ersättning.

– Det känns bra. Jag hade kontrakt säsongen ut och hade jag lämnat efter det hade Hammarby inte fått något så det känns bra. Nu får de i alla fall en summa och det känns som en schysst lösning för båda lagen, säger hon.

Du blir klubbkompis med Victor Nilsson Lindelöf, känner du honom?

– Jag kollar matcher, men känner honom inte alls. Men det är kul att det finns en svensk till i klubben och man följer ju både honom och Maja (Victors hustru) på sociala medier.

Lotta Ökvist har varit en nyckelspelare och levererat för Hammarby, 18 assist och två mål den här säsongen, som slåss för att återvända till allsvenskan. Säsongen i den näst högsta serien har haft stor betydelse för 22-åringen personligen.

Förra hösten fattade hon ett viktigt beslut.

Hon hade under sommaren återvänt till Sverige efter en brokig USA-vistelse. Det Piteåfostrade superlöftet valde Hammarby i en ambition att få speltid och efter en del skadeproblematik fann hon rätt väg.

När Hammarby åkte ur damallsvenskan stod flera klubbar i kö och efter diskussioner satt Lotta med ett kontrakt från starka Linköping framför sig. Men hon signerade aldrig.

– Jag skulle bara skriva på, men ändrade mig tvärt när jag var på jobbet. Innerst inne hade magkänslan sagt hela tiden att jag ville vara kvar. Att få chansen att spela i ett av Sveriges bästa lag var egentligen för bra för att säga nej till och jag kände lite press utifrån. Men innerst inne kände jag att jag skulle behöva ett år till i Hammarby för att spela, få ta ansvar och känna självförtroende. Jag följde magkänslan.

Beslutet möttes av varierade reaktioner. En del människor stöttande henne och sa att chansen kommer tillbaka, men det fanns de som sa annat.

– Jag fick höra att jag förstörde min karriär. Men jag gick verkligen till mig själv. Att det var upp till mig hur bra jag kan bli, säger hon.

När hon nu ställs inför ett nytt äventyr är det med styrkan från förra höstens val och de erfarenheter hon fick i USA.

Tränade med Morgan och Marta

Hon blev under vintern 2018 klar för Boston dit hon flyttade från den trygga, gedigna fostran i Piteå. Men ett sent ägarbyte omkullkastade planerna brutalt.

– Ligan var skyldig att erbjuda oss ett annat lag. Man hade ett dygn på sig för att välja om man ville vara med i en draft eller inte. Jag tänkte att jag kör! Houston plockade mig i andra rundan, men där blev det lite missförstånd. De hade en vänsterback och trejdade mig till Orlando som behövde fylla ut truppen. Som person att komma till ett nytt land, med alla förändringar och ingen att fråga var utvecklande.

– Orlando med Marta och Alex Morgan med flera var inget dåligt lag. Det gällde verkligen att ta för sig.

Hur var de mot dig?

– De var schyssta och trevliga, men det var tuffa träningar. Men jag fick en del tips och bara att vara i en sådan proffsig miljö gav mig mersmak för att jag verkligen ville kunna satsa på heltid.

Det får hon nu i Manchester.

Flytten är ett strategiskt led i att nå A-landslaget. Lotta Ökvist har tillhört stommen i ungdomslandslagen genom åren och spelade i det U19-lag som vann EM-guld 2015 med spelare som bland andra Stina Blackstenius.

– Det är klart att det finns med i tankarna. Det är också en faktor i det här beslutet. Att spela matcher i elitettan till att slå sig in i landslaget är ett stort steg. Nu får jag bra möjligheter på träningar och får möta världsspelare i ligan. Jag får alla förutsättningar att visa att jag håller på den nivån. 

Hur ser du på konkurrensen med främst Chelseas spelare Magdalena Eriksson och Jonna Andersson på positionen?

– Det finns två bra spelare på den positionen och fler i Sverige. Men det känns som att man har en bra konkurrensmöjlighet, det kryllar inte av bra vänsterfötter. Magda är riktigt bra som mittback, sen vet jag inte vad det kommer för andra mittbackar. Jag ser ändå en stor möjlighet att ta en plats i framtiden, säger spelaren som står på tröskeln och trampar.

Närmast, med start nästa vecka, väntar en fyrnationsturnering för U23-landslaget. England, Norge och USA väntar och matcherna spelas lämpligt för Lotta i Loughborough, två timmar från Manchester.

Jacob Sagmeister och Lotta Ökvist är i full fart med att leta bostad i Manchester och under måndagen genomfördes den obligatoriska läkarundersökningen.

Sambon, som är innebandyspelare, kommer att pendla initialt då spelet i Bele Barkarby i allsvenskan norra tar tid.

– Vi har hittat ett område som vi vill bo. Det är lite närmare stan. Det känns som att de verkligen är måna om att hjälpa oss så vi kommer att trivas.

Det praktiska faller på plats och snart är det dags att leverera på planen.

– Det känns som att det spelet i engelska ligan, mer rakt och fysiskt, kan passa mig bra, säger 22-åringen.


Talangen Lotta Ökvist om…

Piteå:

– Det har betytt jättemycket att man kommer från en liten stad, men ändå har haft möjlighet att vara i en klubb som tillhör högsta nivån i Sverige. Det har alltid funnits förebilder och fotbollen var allt under uppväxten. Jag har spelat i Piteå sedan jag var liten. Jag var fyra år när jag följde min grannpojke, han var fem, på fotbollsskola. Min bror var också med och jag fick hänga på och spela även om jag var tjej. Jag spelade med dom i ett år, sen började jag i flicklaget.

Sig själv som spelare:

– Jag är en väldigt offensiv vänsterback, jag har en bra inläggsfot, vänstern. Jag har gjort 16 assist. Jag är en hårt jobbande spelare, väldigt fysisk, som gillar att komma upp på kanten. Jag är ingen dribbler, jag väggspelar mig hellre förbi.

VM-laget 2019:

– Man satt framför tv:n och tänkte att det var så häftigt att Sverige är med där och krigar. Det är något spännande på gång,

Favoritlag i England?

– Egentligen inget, jag har varit dålig på att följa ett lag, men nu har jag ett…

Sin nya lön:

– Det har varit ett mål att klara sig ekonomiskt på fotbollen och det kommer jag att göra nu. Det ska bli skönt att bara kunna fokusera på fotbollen. Men vi satt och googlade vad herrarna tjänar och det är ju lite skillnad...

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.