Diskades – för de här bilderna

Straffas hårt – kan gå miste om OS

avAndreas Käck

Delad glädje är dubbel glädje?

Inte för Jess Learmonth, 31, och Georgia Taylor-Brown 25.

När lagkamraterna beslutade sig för att korsa mållinjen tillsammans straffades de – med diskning.

Den engelska duon var överlägsna sina rivaler och skulle bara defilera hem första respektive andra plats i triathlon-tävlingen i Tokyo, en kvaltävling till OS nästa sommar.

Då skedde något oväntat.

De valde, till publikens stora förtjusning, att greppa tag i varandras händer – och korsa mållinjen tillsammans.

Men gesten skulle stå dem dyrt.

Agerandet bryter nämligen mot reglerna.

Får inga prispengar

I paragraf 2.11.f står klart och tydligt att ”deltagare som går i mål samtidigt, utan att göra någon ansträngning för att skilja på likaläget, bestraffas med diskning”.

Learmonth och Taylor-Brown fick därför sina resultat strukna. Dessutom gick de miste om sina prispengar på motsvarande 180 000 och 120 000 kronor.

Trots detta är de inte allt för besvikna.

”Vilket lopp! Kunde inte ens drömma om att få korsa mållinjen tillsammans med Georgia. Känner att vi visade upp sporten från dess bästa sida och förhoppningsvis visade vi några barn och ungdomar att det inte alltid handlar om att äta eller ätas. I stället för seger blev det min första diskning i karriären. Ibland handlar idrott om att ha kul – och jag hade väldigt kul”, skriver Jess Learmonth på Instagram.

Kan gå miste om OS-plats

För det engelska triathlon-landslaget skapar det dock viss huvudbry.

De har ett begränsat antal platser till OS i Tokyo nästa sommar och Learmonths och Taylor-Browns diskning innebär att duon inte är direktkvalificerad. De måste antingen prestera i kommande tävlingar, eller förlita sig på att det engelska landslaget kan lösa eventuella byråkratiska problem.

I värsta fall kan både Learmonth och Taylor-Brown – som båda ses som potentiella medaljhopp – gå miste om OS-festen nästa sommar.

– Vi är självklart besvikna över diskningen, samtidigt ser vi det här som ett kvitto på att vi har en enorm bredd på damsidan i det här landslaget, säger lagledaren Mike Cavendish.

ARTIKELN HANDLAR OM

Triathlon