Svenska vapnet: Hemliga ”ryska” lådan

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

LILLEHAMMER. En svart ”rysk” mystisk låda.

Det är Sveriges nya vapen i skidspåren.

– Den är lite hemlig, säger vallachefen Anders Niemi. 

Sveriges nya vallachef Anders Niemi tvekar när Sportbladet frågar om den svarta lådan som står bland de svenska åkarnas skidor.

Till slut svarar han.

– Ja, det är lite nya spännande grejer... Man testar gliden med den.

Används av Ryssland

Lådan ser inte mycket ut för världen när den är stängd, men den visar sig dölja en maskin som alltså ska göra de svenska åkarna snabbare i vinter.

– Man har belag på en puck som man trycker ner mot snön och så är det en maskin som snurrar belaget. Man ser friktionen, hur snabbt eller sakta den snurrar, förklarar Niemi.

Vad kommer det här att ge? 

–  Det vet jag inte. Det får vi se. 

Du verkar lite hemlighetsfull? 

– Ja, det är lite hemligt. Vi får se lite var det tar vägen. Vi gör vanliga tester nu också eftersom vi vill stämma av om det stämmer. 

Har det gjort det hittills? 

– Ofta har det funkat bra.

Det finns en annan nation i världscupcirkusen som använder sig av den svarta lådan. Norge? Nej, Sverige har tagit inspirationen från Ryssland.

– Vi har sett att de har använt en sådan där, säger Niemi.

1 av 3 | Foto: Anna Rydén

”Sådant som händer”

Under världscupen i Ruka förra helgen var flera åkare missnöjda med sina skidor. Niemi, som precis som en tredjedel av vallarna är ny på sin position, ger ändå premiären godkänt. 

– Överlag var det väldigt bra. Några upplevde att de hade för lite fäste på sprinten och så var det någon på damdistansloppet som tyckte att de låg i när de stakade. 

Frida Karlsson?

– Ja, men det var inte själva vallan som var problemet. Det handlar om hur mycket men lägger på och kanske vilken skida man väljer, det är inte produktionen. Men det är sådant som händer.

– Kuusamohelgen är den tuffaste på hela året med många åkare och vi kom in i rutinerna med de nya och jag tycker att de fungerade bra.

Publicerad:

LÄS VIDARE