Kräver att Ryssland kastas ur världscupen

Domen kan få stora effekter för skidsporten

Samma regler ska gälla i VM och världscupen, menar Norges skidförbund som nu vill kasta ut Ryssland ur världscupen.

Det svenska skidförbundet vill i sin tur ännu inte ta ställning i frågan.

– Vi får analysera det, säger ordföranden Karin Mattsson till Sportbladet.

Antidopningsbyrån Wada stängde på måndagen av Ryssland i fyra år från OS och stora internationella mästerskap efter avslöjandena om centralt organiserad dopning och mörkläggning. Samtidigt kan det återigen bli upp till var och ett av idrottsförbunden att nu avgöra hur de ska agera i sina tävlingar.

”Måttet är rågat”

Ett exempel är ryske längdåkaren Sergej Ustiugov som stängdes av från OS 2018 men ändå kunde fortsätta tävla i världscupen samma vinter. Nu vill Norges skidförbundet att det, efter den nya domen, inte upprepas.

– Jag menar att de inte kan vara olika regler i VM och i ett världscuplopp. Samma regler måste gälla, och det blir nu en diskussion inom Fis (Internationella skidförbundet) efter att de fått all information från Wada. Vi måste se hur de formulerat kriterierna och vilket utrymme det ger de enskilda internationella förbunden, säger ordföranden Erik Röste till NRK och lägger till:

– Jag är som princip emot kollektiva bestraffningar men till sist är måttet rågat.

”Måste kunna lita på idrotten”

Svenska skidförbundet vill avvakta innan de tar ställning till om Ryssland borde få delta i världscupen.

– Vi har inte hunnit diskutera domen så mycket ännu. Vi får analyser den lite mer innan jag vill säga någonting, säger ordföranden Karin Mattsson.

Vad var er reaktion på domen?

– Det här har varit en levande fråga ganska länge och jag tror att det är oerhört viktigt att vi gör allt vi kan för att hålla uppe trovärdigheten för en ren idrott och för att kontrollerna och kontrollsystemen samt de organ som ska se till allt fungerar. Det viktigt att allt görs enligt regler samt moral och etik så jag tror att det här var ett nödvändigt beslut. Nu kommer det sannolikt överklagas så vi får se vad som händer. Men det här är en av de viktigare frågorna för idrotten, att man kan lita på idrotten och då måste kontrollorgan och system fungera.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.