Stjärnduon kan vara tillbaka till VM

avTT

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Får vi se Isabelle Gulldén i VM i vinter? Arkivbild.

Stjärnorna Isabelle Gulldén och Johanna Westberg har båda fått barn i sommar.

Nu har båda öppnat för att göra landslagscomeback till VM i vinter.

– De vill kriga om en plats och det är jag så klart glad för, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Sverige är klart för handbolls-VM som avgörs i Japan den 30 november till 15 december.

Samtidigt går två av lagets bästa spelare en kamp mot klockan.

Spelmotorn Isabelle Gulldén och storskytten Johanna Westberg har båda fött barn i sommar – Gulldén i juli och Westberg i juni – och det är fortfarande oklart när de kan vara tillbaka.

– De har en bit kvar. Men de siktar på att vara med i VM och det är deras ambition, säger Henrik Signell.

– Det är klart att jag är glad att de vill kriga om en plats, det ökar konkurrensen och det är spelare som har betytt mycket för landslaget tidigare. Sedan gäller det att träna förnuftigt, så klart, men jag har en förhoppning om att de ska kunna ge sig själva chansen, vilket jag vet att de gör nu, till att vara med och tampas om platserna.

Vill vara med i VM

Westberg missade EM i Frankrike i vintras, där däremot Gulldén deltog och var en av Sveriges bästa spelare.

Signell berättar att han har kontakt med spelarna.

TT: Vad säger de själva om VM?

– De vill gärna och följer planen rent fysiskt, men det går inte att gå på för tidigt och det är vi noga med åt båda håll, att man inte riskerar något. Vi tar det efter hand och kommer att ha en dialog med dem under hösten, så får vi se hur det faller ut.

TT: När vill du ha besked?

– Det är svårt att säga. Det beror lite på omständigheter runt omkring, vad vi har att tillgå. Tillkommer det skador så är det klart att det kan påverka, men framför allt handlar det om vilken form de är i, både fysiskt och handbollsmässigt, och det är alldeles för tidigt att säga. Så det är svårt att säga hur länge jag kan vänta, men det är klart att jag gärna vill se dem i några matcher innan jag tar ut truppen.

Blomstrand tillbaka

TT: Ska man bli överraskad om de inte är med i VM?

– Det vet jag inte. Det är väldigt svårt att säga eftersom det kan bero på både deras handbollsform och deras möjligheter rent fysiskt, hur deras kroppar mår. Men deras och min ambition och förhoppning är så klart att de ska kunna medverka.

För Sverige väntar härnäst ett EM-kval, med inledande matcher mot Nordmakedonien och Portugal om en månad.

Förutom Isabelle Gulldén och Johanna Westberg kommer Sverige att få klara sig utan långtidsskadade högersexan Daniela Gustin och Sävehofs SM-guldhjälte Emma Fernis, som ska operera en fot.

En som däremot är uttagen i EM-kvaltruppen är Danmarksproffset Hanna Blomstrand, som är på väg tillbaka efter en höftoperation.

ARTIKELN HANDLAR OM