De sista kvartsfinalerna av eSHL är här – fyra lag ska bli två

Av: Hampus Duvefelt

Publicerad:

Linköping och Färjestad har utstått sina elddop och är redan klara.

Under fredagskvällen avgör vilka två av Malmö, Leksand, Luleå och Djurgården som gör dem sällskap i semifinalspelet av eSHL.

I Sportbladets studio får vi se andraseedade Malmö ge sig i kast med sjundeseedade Djurgården.

eSHL-slutspelet är här – Sportbladet ger dig allt du behöver veta inför de sista två kvartsfinalerna av turneringen:

▪▪▪

I måndags tog sig Linköping och Färjestad vidare till semifinal i eSHL. Linköping slog ut HV71 med självklara 3-0 i matcher medan Färjestad fick kämpa mer mot Växjö, som bland annat vände ett 5-1-underläge till seger 6-5 på övertid i match 2. Serien slutade till sist 3-1 i matcher till FBK. Semifinalmotståndare för LHC respektive FBK är ännu inte klara – det avgörs ikväll – men klart står att lagen ej kan möta varandra, detta då LHC står som förstaseed och FBK som tredjeseed. 

Oddsen att i slutändan ta hem titeln är på Linköpings sida, detta då laget står på 1,50 gånger pengarna i utdelning från turneringspartnern Betsson. Anmärkningsvärt nog kommer Malmö, som ännu inte är klara för semifinal, in näst på 4,00. Därefter följer semifinalsklara Färjestad på 4,50, följt av Luleå på 12,00, Leksand 15,00 och Djurgården som stor underdog med 25,00 gånger pengarna att stå som vinnare av eSHL.

▪▪▪

Malmö Redhawks – Djurgården Hockey (19.00, Sportbladet) 

Malmö kliver in i serien mot Djurgården med ett givet favoritskap. Som näst bästa lag bakom ostoppbara Linköping radade Malmö upp segrar, speciellt under andra halvan av säsongen där man gick obesegrade 15 (!) matcher i rad. Djurgården gick också starkt under andra halvan av grundserien och klättrade från att ha befunnit sig i bottenskiktet tillsammans med Oskarshamn och Skellefteå, till att lägga beslag på sjundeplatsen.

I grundserien möttes Malmö och Djurgården i seriens allra första omgång. Där gick Malmö segrande ur båda matcherna med 5-2 och 2-0. 

Puckskickliga Redhawks kommer till spel med ligans poängkung och bäste målskytt, Tuukka ”FlyerKungen” Kuha. I laget finns även skickliga backarna Johan ”Lehmannens” Lehmann och Anton ”antoniomannen_” Svensander – en duo som placerade sig tvåa och trea i backarnas poängliga. För det något mer defensiva och kontringsstarka Djurgården kommer mycket handla om duon Arttu ”Artuzio” Mustila och Valeri ”Valluxet” Reihel – lagets radarpar till ytterforwards som befinner sig på första respektive andra plats i interna poängligan.

I mål går duellen mellan DIF:s Petri-Christian ”Pelkoonen” Pelkonen och MIF:s Edvin ”Thunboorg” Thunborg. Faktum är att målvakterna avslutade grundserien på exakt samma räddningsprocent; 79,22% - ett dugligt resultat inom virtuell hockey, men säkerligen något de båda siktar på att förbättra i slutspelet där defensiven ofta sätts i första rummet. 

En matchbild där Malmö för puck och skapar flest chanser är att vänta, samtidigt som Djurgården spelar på sina styrkor och siktar på att kontra in mål.

Notera att hela slutspelsserien, bäst av fem, sänds av Sportbladet (https://www.aftonbladet.se/sportbladet/esport/a/Jo2mQm/live-stream-se-eshl-har) under fredagskvällen med start 19.00.

▪▪▪

Leksands IF – Luleå Hockey (19.30, NHLGamer)

Kampen mellan ett lag som överraskat och imponerat, mot ett som förvånat och underpresterat – grundseriens fyra Leksand ställs mot femman Luleå i en av de mest jämna och ovissa serierna i detta slutspel. 

Lagmaskinen Leksand var ett förväntat slutspelslag inför säsongen, men tack vare ett nytt, aggressivt spelsystem och en villkorslös uppslutning kring att spela som en enhet lyckades man ta skalp efter skalp under grundserien på vägen till en fjärdeplats. Anförda av spelgeniet Jonas ”Supremski” Söderlund på backen och dynamiska duon Johan ”Isindar” Jonsson och William ”Mumsi-” Lindblad på forward är Leksand att räkna med mot vilket lag som helst – så även i denna serie mot Luleå.

Luleå har å sin sida en god portion individuell skicklighet i truppen, men har inte riktigt fått lagspelet att stämma. Tippade att placera sig topp-4 kämpade Luleå visserligen till sig en femteplats, men utan att för den sakens skull imponera. Ofta har man till och med räddats av erkänt skicklige målvakten Ville ”Supreex” Korhonen. I laget finns notoriske målskytten Ville ”MuKiMaisteri” Luukkonen och om LHF ska ha en chans att gå vidare mot LIF gäller att han presterar på topp. 

Notera att hela serien, bäst av fem, sänds av NHLGamer (https://twitch.tv/NHLGamer) under fredagskvällen med start 19.30.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN