Tvingades ta dopningspreparat inför lopp i Stockholm

Foto: Erik van Leeuwen
SPORTBLADET

LONDON. Epo säljs öppet precis vid nationalarenan, topplöpare erkänner bruk framför dold kamera och när etiopiska löpare istället byter nation i jakt på ett bättre liv utnyttjas de hänsynslöst. 

Det är en mörk bild av löparlandet Etiopien som målas upp i en granskning gjord av ARD och The Guardian. 

– Vi behandlas som idrottsslavar, säger ex-löparen Lily Abdullayeva 

I dag börjar friidrotts-VM. Samtidigt ligger dopningsmolnet tungt över idrotten. 

Men även om den stora diskussionen har gällt om Ryssland ska få återgå till IAAF så finns problemen med dopning i flera andra av sportens stormakter. 

Tyska ARD, som tidigare granskat Ryssland och Kenya, vänder nu tillsammans med The Guardian blickarna mot situationen i Etiopien. 

Säljer Epo över disk

I ett reportage i dagens pappersupplaga av den brittiska tidningen berättar utsända reportrar om hur man mitt emot landets nationalstadion i Addis Abeba kunnat gå rakt in och köpa Epo. Helt öppet och utan alla de recept och remisser som enligt förpackningen ska krävas. 

Reportrarna på plats återupprepar sedan inköp på två ytterligare apotek med samma resultat. På frågan om man säljer till idrottare fnittrar apoteksbiträdet bara: 

– Ja det händer. 

Med dold kamera avslöjar också ARD:s reporter hur en av Etiopiens främsta kvinnliga maratonlöpare (hon hålls anonym, med ska ha meriter som segrarinna i Berlin maraton) erkänner att hon använt både Epo och tillväxthormonet HGH. Löparen som filmar erkännandet med en dold kamera vill inte framträda.

– De skulle mörda mig, säger han.

Tvingades till dopning i Stockholm

Kampen för att bli en världslöpare i Etiopien är stenhård. Och flera löpare har de senaste tio åren valt att bytta nationalitet i utbyte mot ett tryggare liv med mer pengar och möjlighet att springa på stora mästerskap. 

Lily Abdullayeva flyttade till Azerbajdzjan. 

Men i stället blev hon hänsynslöst utnyttja och lurad av staten och friidrottsförbundet. 

– De lovade mig en bra lön, ett hus och dyra bilar om jag vann lopp. Men jag fick aldrig några. De stal mina prispengar och jag lurades att ta dopning. Jag skulle inte råda någon att göra det här, säger hon nu till Guardian efter att ha återvänt till Etiopien. 

Allra värsta minnet kommer från Diamond League-tävingar på Stockholms stadion 2011. 

– Jag var skadad men blev beordrad att tävla oavsett. Efter uppvärmningen kom min coach Mitin Sesak fram till mig och sa ”öppna munnen”. Han stoppade en tablett på tungan och jag svalde. Men då tog jag mod till mig och frågade vad det var och han sa att det kan hjälpa om du är rädd, du blir stark. 

Lurad på pengar

Men Abdullayeva hittade förpackningen där det stod att det hon tagit var ”Tribulus testosterone”. En förbjuden substans. 

Abdullayeva har nu lagt ner karriären och hennes tränare är avstängd på livstid för förseelser i Turkiet fortsätter. 

Nu väntar hon på prispengar som fortfarande undanhålls henne. 

– De lovade att skicka resten när jag flyttat tillbaka till Etiopien, men det gjorde de aldrig, säger hon till Guardian.

Se hela dokumentären här!

ARTIKELN HANDLAR OM