Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: ”Trash talk inom rimliga gränser har alltid fungerat”

Publicerad:

SPORTBLADET

Jon Jones visade att han fortfarande är mästaren när han knockade Daniel Cormier och tog tillbaka UFC-bältet han aldrig förlorat.

Då börjar vi drömma igen om returmatchen världen velat se ända sen 21 september 2013 då The Mauler i Toronto tveksamt poängförlorade mot Bones i en av tidernas bästa MMA-matcher.

Bones mot The Mauler i Toronto, 2013.
Foto: Chris Young / TT / NTB Scanpix
Bones mot The Mauler i Toronto, 2013.

All logik säger att den returen bör bli första titelförsvaret för nygamle champen Jones, men en schweizare som dykt upp plötsligt kan sabba drömmen.

Jon Jones blev fråntagen sitt mästarbälte när UFC inte kunde blunda för hans destruktiva liv vid sidan av sporten och de flesta tvivlade starkt på att Jones skulle kunna ta tag i sig själv och komma tillbaka.

Mot Daniel Cormier visade Jones att han fortfarande är MMA-sportens store stjärna. Avslutet kom snabbt. En blixtrande hård spark följd av en serie med fällning, flygande spark och massor av slag. Jon Jones när han visar sin mångsidighet och fantasi i oktagonen.

”En given utmanare”

Alexander Gustafsson övertygade stort när han besegrade Glover Teixeira i Stockholm tidigare i år och borde med den insatsen vara given utmanare till vem som av Jones och Cormier som skulle vinna titelmatchen. Alex har knappa och rentav tveksamma förluster mot båda.

Med tanke på att matchen i Toronto fortfarande nämns som en klassiker med tveksamt domslut är det den perfekta tidpunkten att nu göra upp en gång för alla. Alexander är beredd att ta matchen direkt om det skulle behövas. UFC 217 ska gå 4 november i Madison Square Garden vilket skulle ge en fantastisk inramning till en match som om den blir av kommer att växa hela tiden fram till att de två fajterna kliver in i buren.

Alexander döljer inte att han ogillar Jon Jones och Jones är ganska irriterad över The Maulers klankande på honom. Trash talk inom rimliga gränser fungerar och har alltid fungerat i kampsport.

Framgångssagan från Schweiz

Men så är det den där schweizaren.

Volkan Oezdemir har fått smeknamnet No time, Nolltid, och det går onekligen fort när han fajtas. Han debuterade för UFC i början av 2017 med att vinna över Ovince Saint Preux på delat domslut. I Stockholm knockade han Misha Cirkunov efter 28 sekunder och i natt slog han ut Alexander Gustafssons kompis Jimi Manuwa efter 22 sekunder.

Foto: Sean M. Haffey / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Volkan Oezdemir.

UFC med presidenten Dana White i spetsen älskar såna framgångssagor och risken är överhängande att man väljer att para ihop Oezdemir med Jon Jones direkt även om man genom att först matcha Gustafsson i en retur får en match som säljer sig själv.

Sen kan White så klart hålla tummarna för att Jones vinner och Oezdemir slår en ny blixtknock på någon annan under tiden.

Att Jones utmanade Brock Lesnar efter sin seger kändes som ett underligt skämt av amerikanen men Jones verkade på presskonferensen på allvar tro att det skulle bli en match världen vill se. Lesnar har gått en MMA-match de senaste sex åren och den dömdes till att sluta utan domslut.

Efter det har den forne tungviktsmästaren sysslat med wrestling.
Många trodde säkert att Jon Jones borde vara ringrostig eftersom han nu gick sin fjärde match på fyra år men Jones fantasi och kroppskontroll fungerar fortfarande.

Får Gustafsson matchen blir det hans tuffaste någonsin. Till och med tuffare än när han mötte Jones första gången eftersom det nu kommer att handla om vinna eller försvinna medan The Mauler förra gången bara hade allt att vinna.

Publicerad:

LÄS VIDARE