Så ska talangen lyfta: ”Har varit en tuff väg”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SOGNEFJELL. Hon är talangen som fortfarande väntar på att ta det stora klivet.

Sofia Henriksson kom tillbaka efter en lättare ätstörning, men bromsades upp av en överambition.

Efter ett missat VM har skidåkaren OS i siktet.

– Den totala belastningen blev större än vad jag hade tänkt förra säsongen, säger hon.

Foto: Petra Thorén
Henriksson i Sognefjell.

Sofia Henriksson slår sig ner i den norska soffan mitt emot. Sitter med en rak rygg och ett brett leende.

Det är läger i Sognefjell, ännu en av alla samlingar inför vinterns mål i Sydkorea.

Skidtalangen – som missade U23-VM vintern 2015 på grund av en lättare ätstörning som ledde till energibrist och blev utan VM-biljett i vintras på grund av en kropp som aldrig lyfte – tänker vara med på hela resan den här gången.

Foto: TT
Sofia Henriksson i VC-stafetten i Ulricehamn.

Beskedet inför VM var besvärande.

– Det var jättejobbigt där och då. Det tog ett tag att smälta det. Men jag grämer mig inte, jag har många år framför mig, säger Sofia Henriksson.

Ville vara duktig

Hon är klar över analysen. Sofia Henriksson förklarar:

– Det blev en stor ökning i träningsmängd inför förra året och jag lyckades inte pricka rätt i intensitet i alla pass. Att gå från ett år då jag hade haft problem till att träna fullt och köra lite väl tufft gjorde att jag fick slita under vintern.

En slags överambition?

– Jag tror det. Man blev för ivrig och skulle vara fröken duktig. Man ville göra allt så himla bra, det blev lite för mycket av det goda. Under tävlingssäsongen kände jag aldrig att jag fick den där formen som man ville ha. Jag fick harva i någon slags mellanmjölk.

Hon hoppas att trenden ska vända i vinter. Och att hon då ska få sin belöning.

– Jag vill ta klivet, men nu känner jag mig så inställd på det. Jag jobbar hårt med tekniken och tycker att jag redan nu har gjort framsteg teknikmässigt.

”Har varit jobbigt”

Även om lägret i Norge innebar ett bakslag med ryggproblem, har Sofia Henriksson lyckats hålla hög nivå på träningen efteråt.

Hur har du uppfattat förväntningarna på dig, när de inte infriats. Har det varit en belastning att vara skidtalangen vars genombrott alla väntar på?

– Lite för sig själv. Man vill leva upp till någonting. Det var skithäftigt i början, man fick en sådan boost av det. Sen att man inte fått blomma ut helt har varit lite jobbigt ibland. Mycket för egen del, men också från folk runt omkring som tycker och tänker.

Du hade en motgång med ätstörningen, hur mycket kan den erfarenheten bära dig framåt nu?

– Det har varit en tuff väg tillbaka. Man har lärt sig mycket om en själv, om hur ens kropp funkar både mentalt och fysiskt. Man kan hantera sådant nu och är mer uppmärksam på signaler som kommer.

– Jag har uppbackning från vår läkare (Per Andersson) och jobbar med en KBT-terapeut från SOK som har stöttat mig. Det har varit värdefullt att ha en hjälpen. Och den uppbackningen finns fortfarande, säger Sofia Henriksson.

Publicerad:

LÄS VIDARE