Här tränas gatubarn till MMA-fajters

SPORTBLADET

Här är MMA-klubben som väcker känslor.

”Enbo Fight Club” i Kina lär upp hundratals barn – de flesta föräldralösa gatubarn – att slåss för pengar som klubben styr över.

Något som har fått polisen att starta en undersökning, enligt BBC.

”Grundaren gör det här för att hindra barnen från att bli kriminella”, skriver South China Morning Post.

I en kort dokumentärfilm från Pear Video, en populär videosajt i Kina, får tittarna ta del av ”Enbo Fight Club”, en klubb i Chengdu som tränar fler än 400 unga fajters – de flesta föräldralösa gatubarn.

Videon visar bland annat två unga pojkar (vid namn Emu och Ajie) som slåss mot varandra i en bur, omgivna av publik.

”Ajies näsa blöder”, hörs en kommentator säga.

”Ger dem pengar vid behov”

Grundaren till klubben, En Bo, menar att han startade verksamheten för att rädda barnen från gatan och för att förhindra att de blir kriminella, enligt South China Morning Post.

“Vissa av de här barnen var hemlösa, och vissa hade en familj som var för fattig för att de skulle kunna utbilda sig”, säger En Bo.

Bo, som uppges komma från liknande tuffa förhållanden, ska också ha hävdat att vissa av hans adepter senare har blivit medlemmar i Kinas specialstyrkor inom polisen eller att de slagit sig uppåt på rankningen.

Klubben ska dock ha fått kritik eftersom den uppges ha hand om alla pengar som kommer in i samband med matcherna. Vissa menar på det sättet att barnen utnyttjas, enligt ECNS.

På frågan om barnen får betalt för att slåss, svarar en av tränarna (Wang Zhou):

”Mer eller mindre. Vi ger dem pengar när de behöver”, säger Zhou, som inte vill berätta hur mycket pengar barnen får.

Efter att videon spridits på nätet har nu polisen startat en undersökning av verksamheten, enligt South China Morning Post.

”Här finns allt”

Grundaren ska dock ha hävdat att verksamheten är laglig.

”Barnen har blivit antagna lagligt och adoptionerna har godkänts av staten”, säger En Bo enligt South China Morning Post.

Ett av barnen i filmen, Xiao Wu, berättar att förutsättningarna är bättre på klubben och att han inte vill återvända till sitt tidigare hem.

”Här finns allt. Mat, kläder och en plats att bo. Maten här är mycket bättre än hemma. Här finns kött och ägg, hemma kan jag bara äta potatis”, säger Wu, som berättar att hans föräldrar är döda och att hans farmor skickade honom till klubben för tre år sedan.

Reaktionerna på olika internetforum i Kina har varit blandade, skriver BBC.

Enligt nyhetskällan har videon setts av över tolv miljoner människor på Kinas populära videosajt Miaopai och tusentals ska ha kommenterat dokumentären via mikrobloggen Sina Weibo, där det pågår en livlig debatt om klubbens verksamhet.

”Att lära sig slåss i tidig ålder skapar möjligheter inför framtiden, jag ser inget större fel i det”, lyder en av de mest gillade kommentarerna.

”Beklagligt”

Andra är inne på samma spår:

”Vart skulle de annars ta vägen? Bli tiggare?”, skriver en användare.

”De kan luta sig på det här för att få mat för dagen, och förhoppningsvis bli professionella idrottare”, skriver en annan.

Andra är dock inte övertygade om att klubben vill barnens bästa.

”Jag har aldrig haft en bra känsla kring det här, det känns som en form av missbruk”, skriver en användare, som får medhåll från flera håll.

"Det som planteras i dem är att reglerna för att överleva är att vinnaren tar allt. Det är beklagligt, var finns myndigheterna i allt detta?” frågar sig en annan.

ARTIKELN HANDLAR OM

MMA

Kampsport