Wahlberg: Vann för att de vågade och vägrade ge upp

SPORTBLADET

LULEÅ. Vissa trodde, andra krävde men alla förväntade sig att Udominate skulle ta första guldet. 

Men när mästarna får chansen på hemmaplan inför 3 000 galna fans tar de den. 

Luleå är svenska mästare för fjärde året i rad och de är det för att de ville, vågade och vägrade ge upp. 

Allis Nyström lyfter upp Anna Barthold i luften och Katie Bussey bärs in på Ulrica Holmqvists rygg. Sedan dansas det loss till Arvingarnas ”Eloise” med guldhattar och konfetti. 

När Luleå Basket får chansen att avgöra på hemmaplan tar de den. 

Under dagen hade våren förvandlats till vinter och isvindarna piskade utanför Luleå Energi Arena. 

Där inne kokade det.

Med fem minuter kvar av den fjärde och sista perioden satte Katie Bussey en trea till 58-55 och Luleå hade vänt ett 13-poängsunderläge och tagit ledningen för första gången i matchen. 

Ett sådant läge tappar inte de regerande mästarna med hemmapubliken i ryggen. 

Att årets finalserie skulle sluta 3-1 i matcher hade många säkert tippat, men att det var Luleå och Anna Barthold som skulle klippa nätet för fjärde året i rad var det nästan ingen som trodde. 

Förutom Luleåspelarna själva.

Inte gått att släcka deras bränsle

Allis Nyström är finalseriens MVP, Anna Barthold dess hjärta och Katie Bussey en matchvinnare av rang. 

Inför finalserien hade Luleå förlorat alla fem möten med Udominate den här säsongen, men laget valde att fokusera på hur mycket bättre de själva hade blivit i stället för hur bra Udominate är. 

Att få kliva in i den här finalserien som underdogs har dessutom gett Luleå ett extra bränsle som inte har gått att släcka. 

De har spelat med så mycket vilja, kamp, hjärta, glädje och självförtroende att det inte har spelat någon roll vilka stjärnor Udominate ställt på planen.

Blivit bättre ju längre säsongen har gått

Innan Luleå vann guldet för fyra år sedan gick de igenom en liknande process som Umeå och förlorade fem finaler innan förbannelsen bröts. 

Men sedan första guldet vanns vet Luleå inte hur man förlorar och i takt med att Udominate har fallit ihop som ett korthus ju längre säsongen har lidit har Luleå blivit mer sammansvetsat ju längre den gått.

Laget Luleå är mästare för fjärde året i rad och de är det för att ville, vågade och vägrade ge upp.

▪▪▪

Om Luleå är ett lag i total harmoni kan Udominate inte beskrivas som annat än ett haveri. Efter två raka silver skulle det bara bli guld.

Laget har vunnit allt, men haft en turbulent säsong sedan coachen Tamara Ruzic fick sparken i november och efter förlusten exploderade känslorna.

Den påtvingade tränarlösningen med Mikael Blomqvist som defensiv coach, Bo Ågren Malm som offensiv och Oscar Stenberg som ”bytescoach” har långt ifrån varit optimal och flera spelare vädrade öppet sitt missnöje mot tränarna efter förlusten.

Det är dock spelarna på planen som ska göra jobbet och det råder inga tvivel om att Udominate hade materialet för att göra det bättre än så här.

I stället för ett historiskt första guld blev Udominate det ultimata beviset på att det inte spelar någon roll hur många stjärnor man har om man inte får ihop dem.

ARTIKELN HANDLAR OM