Algotsson ”snor” Helgessons kvalplats

19-åriga talangen: ”Det trodde jag inte på riktigt på”

Foto: Beata Holmgren/Pressbild
SPORTBLADET

Svensk konståkning har de senaste åren dominerats av Viktoria och Joshi Helgesson på damsidan.

Men när Sverige jagar en OS-plats i Tyskland i september är det ett annat namn som ska ge oss en plats där.

Matilda Algotsson, 19.

Det senaste året har varit bra för Matilda Algotsson. Hon slog igenom i EM i Ostrava där hon blev bästa svenska på en 13:e plats och inledde årets säsong med en fin niondeplats på en tävling i italienska Bergamo.

Nu har hon belönats med möjligheten att åka hem en OS-plats till Sverige, framför näsan på träningskollegan Joshi Helgesson.

–Det känns så klart kul och inspirerande att veta att man kan mäta sig med Joshi eftersom hon och Viktoria varit mina förebilder tidigare i karriären. Jag trodde nog inte riktigt på det här innan jag fick beskedet, säger hon till Sportbladet.

”Utvecklas hela tiden”

Medan Helgesson inte riktigt lyckats i de senaste mästerskapen har Matilda Algotsson, till vardags hemmahörande i Tibro KK, visat framfötterna och tagit stora kliv i sin utveckling.

Foto: Tove Eriksson / TT NYHETSBYRÅN
Joshi och Viktoria Helgesson

En av de främsta anledningarna? Hon har jobbat mycket med den mentala biten under träning.

–Det är där jag har haft mest brister tidigare. Men nu har jag försökt att utmana mig själv på träning genom att göra saker jag inte riktigt känner mig bekväm i ändå. Även fast något inte känns riktigt bra så övar jag på det så mycket som möjligt, säger den 19-åriga talangen.

Hon medger själv att hon gått framåt rejält det senaste året och hoppas att utveckligen fortsätter i samma takt.

–Jag känner att jag hela tiden utvecklas och tar nya steg hela tiden. Jag försöker att tänka mig på själv och fokusera på vad jag kan göra bättre hela tiden och det har gett resultat, säger hon.

”Häftigt att de tycker jag är bäst”

I samband med uttagningen lovordades Algotsson. ”Matilda representerar i Oberstdorf då hon uppnått bästa tävlingsresultat under hösten och visar på en god form”, sa Svenska Konståkningsförbundets sportchef Anna Hörnqvist i ett pressmeddelande.

–Det känns väldigt häftigt att de tycker jag är bäst. Det är en väldigt speciell känsla och jag är väldigt glad över att få den här chansen, säger hon.

OS-kvalet i tyska Oberstdorf avgörs 27–30 september och det är sex stycken kvotplatser som står på spel för de länder som ännu inte lyckats kvalificera sig för mästerskapet.

–Jag tror jag har goda chanser att lyckats eftersom alla länder inte är med. Vissa har ju redan kvalat in till OS. Men det kommer bli väldigt tufft, säger konståkningslöftet.

Kvalplatsen ingen garanti för OS-plats

Skulle Algotsson lyckas skrinna sig till en mästerskapsplats är det ändå inte säkert att det blir hon som åker i Pyeong-Chang i Sydkorea nästa år.

Då väljer förbundet ut en ny – eller samma – åkare beroende på vem som är i bäst form och har störst chanser att lyckas.

–Att åka i OS skulle vara sjukt häftigt. Men det är en lång väg dit. Förhoppningsvis fortsätter jag utvecklas i samma takt och då kanske jag kan nå hela vägen dit. Det här känns som en fantastisk möjlighet att visa vad jag går för. Det är så jag försöker se det, säger Matilda Algotsson.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM