Peder Fredricson

Världsettans nya mål: utveckla unik hästsko

Av: 

TT

Peder Fredricson. Arkivbild.
Peder Fredricson. Arkivbild.

SPORTBLADET

Världsetta på hästryggen – snart också världsledande i ridsportutrustning?

Peder Fredricson är i färd med att utveckla och lansera en ny form av sko för elithästar.

– Vi tittar på om man kan hitta en annan sko som är mer anpassad till dagens tävlingar på den här nivån, säger han.

Fredricson, som i Doha i veckan inleder säsongen i Global Champions Tour, är hemlighetsfull. Han vill inte berätta i detalj vad han pysslar med.

– Förhoppningsvis kan jag snart göra det. Jag har lite intressanta grejor på gång. Det är ett samarbete med flera olika stora företag för att se om vi kan hitta bättre lösningar än de som finns i dag. Det finns ett behov av det, men produkterna finns inte.

TT: Är det för hästens bästa eller prestationens bästa?

– Både och, kan man säga. Ju bekvämare hästen är, ju bättre den mår, desto bättre blir prestationen. Vilket är trevligt, eftersom jag tycker om hästar, säger han.

Fredricson har med åren fått en allt större experimentlusta och ett djupare intresse för utrustning och detaljer. Dessutom vill han ligga i framkant när den sportsliga konkurrensen hårdnar. En stor del av framtidens framgångar ligger i att ha den bästa utrustningen, tror han.

”Gått extremt fort framåt”

– Det är jättespännande. Jag tror att det kommer att hända mycket på det området. De senaste 10-15 åren har hoppsporten gått extremt fort framåt. Tidigare red man på alla möjliga underlag. Vi rider på fibersand nu och underlagen är optimala hela tiden.

– Det innebär att man kan hoppa högre och rida snabbare. Det finns också fler riktigt bra ekipage. Tidigare var det så att hade du en bra häst och red bra så vann du. Nu finns det så många himla bra hästar och ryttare. När marginalerna blir mindre blir detaljerna viktigare och det är just dem vi jobbar med.

Fredricson har länge arbetat med att få fram ny utrustning. Han rider med en lättare hjälm, en lättare sadel och han är väldigt mån om att hålla sin vikt och sköta den fysiska träningen. Dessutom laborerar han med olika träningsmetoder för hästarna och i OS i Tokyo red han en barfota All In.

TT: Blir hoppsporten mer och mer en materialsport?

– Ja, det skulle jag säga, men inte så att man ska ha mer material. Alla detaljer har blivit viktigare. Vi kan inte ha en svag länk. För 20 år sedan var det många ryttare som var lätt överviktiga och som inte gick på gymmet. Nu är alla vältränade.

Vill ligga i framkant

Fredricson ser en sport i förändring. Det gäller att hänga med.

– Mycket är väldigt traditionellt och gammaldags. En del traditioner är värdefulla och viktiga att behålla men vissa saker kan man också utveckla. Jag tror på kombinationen att uppskatta traditioner men också att försöka se vad som kommer att hända de kommande 20 åren och försöka ligga i framkant.

Hans och hopplandslagets magiska 2021 är lagt till handlingarna. Meritlistan innehåller det mesta som går att uppnå i sporten, men ett litet stycke metall saknas: En individuell VM-medalj. Årets stora mål är inte oväntat mästerskapet i Herning, Danmark, i augusti.

TT: Är upplägget annorlunda i år eller som det brukar vara?

– Det är ungefär samma, att ha så många hästar som möjligt i så bra form som möjligt när mästerskapet är. Då har man förhoppningsvis några att välja mellan.

Ger All In chansen

– Jag kommer att tävla lite mindre. Nu när jag nått målet att bli världsetta kommer jag att prioritera lite mer tid hemma med familjen.

– Mina hästar är också äldre. De måste också ha lite mer återhämtning mellan tävlingarna.

TT: Tror du att All In, 16 i år, har ett mästerskap till i sig?

– Jag ska tävla honom i Saint-Tropez i april och så får vi se. Då vet jag lite mer efter det och tar en månad i taget. Är han i bra form är han aktuell. Är han inte det kommer han inte att gå VM.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peder Fredricson

Ridsport