Jonna Sundling nobbar Idrottsgalan

...Och även Tour de Ski

VAL SENALES. Dubbla VM-guld och redan förhandsnominerad till OS i Peking.

Då kommer Jonna Sundling, 26, tacka nej till både Tour de Ski och Idrottsgalan i vinter.

– Det vore ju trist att bli sjuk för att man går på en tillställning just innan OS, säger hon.

Jonna Sundling är tillsammans med Ebba Andersson, Linn Svahn, Frida Karlsson, Jens Burman och Oskar Svensson förhandsnominerade av SOK (Sveriges olympiska kommitté) till att delta på Olympiska spelen i Peking i februari.

Till skillnad från sina landslagskollegor innebär det att dom inte behöver känna någon stress över att prestera resultat i inledningen av säsongen för att imponera på ledningen, utan istället kan lägga upp planeringen så som de vill.

Fler som står över touren

För Jonna Sundling och Jens Burman innebär det till exempel att det inte kommer bli någon Tour de Ski för deras del i månadsskiftet december-januari, medan Ebba Andersson och Oskar Svensson har som plan A att ställa upp.

– Jag köper oavsett om man ställer sig på startlinjen eller inte, för att det handlar i slutändan om vad man tror är bäst för en själv. Då finns det väl egentligen inget rätt eller fel, resonerar Ebba Andersson kring sitt val att åka touren.

Sundling kommer i stället att lägga in en träningsperiod på hemmaplan innan avfärd till OS-förlägret i Seiser Alm, Italien, den sista veckan i januari.

– Tanken var egentligen redan i fjol att inte köra Tour de Ski, men då föll tävlingar bort på grund av pandemin så då blev det ändrade planer och då körde jag touren. Tanken i fjol när jag inte tänkte köra var ju att få en träningsperiod och kunna förbereda mig väldigt bra inför VM, vilket är tanke i år också för att få en period där jag kan träna och komma in i en god form inför OS.

Idrottsgalan kommer olägligt

Det är emellertid inte bara touren som den dubbla VM-guldmedaljören från Oberstdorf tackar nej till.

I mitten av januari kommer SVT i sedvanlig ordning att sända Idrottsgalan, där det gångna årets största prestationer ska hyllas och prisas. En gala som lär bli Sundling-lös.

– Blir jag inbjuden skulle det vara en ära och så klart hade man velat närvara. Men jag tror det blir svårt med tanke på vad som väntar strax därefter. Man vill ju hålla sig fräsch och frisk, säger hon.

Hur försiktig kommer man vara en månad innan OS?

– Man gör ju allt man själv kan påverka för att hålla sig frisk. Det vore ju trist att bli sjuk för att man går på en tillställning just innan om man har kämpat i ett år med träning och så får man inte fullfölja och gå hela vägen till tävling.

Gala är med andra ord inte att rekommendera i mitten på januari?

– Det brukar inte vara det nej. Men det är mitt i vår säsong, så det är lite konstigt för oss. Men vi får se helt enkelt. Man ska aldrig säga aldrig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.