Skandal under Stockholm Marathon

Tättrion i Stockholm Marathon leddes att springa fel väg i en stor arrangörsskandal.

Till en början skyllde loppets tävlingsledning missen på mc-polisen men efter ilska från polisen backar man nu helt.

– Jag förstår att polisen känner sig påhoppad och besviken, det är vårt ansvar, säger David Fridell, verksamhetschef.

Sol, fina förhållanden och folkfest för första gången på flera år under Stockholm Marathon.

Då utspelade sig skandalscener.

När ledartrion Felix Kirwa (ledde), Merhawi Kesete och Anbesa Tesfaye kom över till Södermalm uppstod stor förvirring. Tättrion sprang helt åt fel håll bort mot Danvikstull och från den tänkta bansträckningen längs Folkungagatan.

Här är ledartrion som sprang fel.
Här är ledartrion som sprang fel.

”Inte glada”

Misstaget upptäcktes inte förrän löparna sprungit en minut åt fel håll och på tv-bilderna sågs de tre ledande löparna springa tillbaka i frustration.

– De är inte glada kan vi konstatera. Där försvann tyvärr chanserna till banrekordet, säger experten A Lennart Julin när löparna vänder tillbaka.

När Sportbladet pratade med verksamhetschef David Fridell kort efter incidenten var hans bild att löparna följt efter mc-poliser som kört fel.

”Inte polisens fel”

– Där är det en liten passage där våra tätbilar inte kan följa med och då ska polismotorcyklarna som ligger allra längst fram backa tillbaka för att guida elitlöparna rätt men av någon anledning åker de fel där, sa han.

Ett utspel som fick polisen som körde motorcykeln att se rött:

– Jag tycker det är riktigt dåligt att skylla på det här på polisen. Vi har ingen vägledande funktion utan är där för att det ska vara säkert, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Vi vet banans sträckning och kör som vi ska köra. Men tidtagarbilarna kan inte köra på gångvägarna under gångtunneln. När vi körde tunneln upp igen sprang löparna efter tidtagarbilarna i stället. Jag förstår inte hur det kan bli polisens fel. De som anklagar oss måste hata polisen.

Och kort senare backade också David Fridell helt:

– Det är inte så att polisen visat fel. De motorcyklar som sågs köra där gjorde det för att hämta in löparna. Det är snarare en kommunikationsmiss mellan tätbilen och löparna. Den har legat för nära löparna så när den stannade hann löparna inte uppfatta att den väntade på dem där. Polisen ska bara hyllas här, säger David Fridell.

Vad tänker du om det polisen säger här?

– Du kan slå fast att polisen gör en makalös insats under hela Stockholm maraton. Jag förstår att han känner sig påhoppad och besviken, det är vårt ansvar.

”Fruktansvärt olyckligt”

Hur känns det som verksamhetschef att det blir så här fel i loppet?

– Det är fruktansvärt tråkigt och olyckligt. Det var ett underbart lopp fram tills dess och man var på väg mot banrekordet så det är jättetrist. Det ska inte få hända.

Segrare blev kenyanen Felix Kirwa, trots att han var med i trion som sprang fel, och tiden blev fina 2.11,06 trots en extra sväng på två minuter. Loppet hade under normala förhållanden räckt att slå banrekordet på 2.10,11.

Betalar rekordbonus

– Jag är väldigt glad att vinna Stockholm maraton. Men vi sprang fel och vi missade rekordet på grund av det, säger han till TV4.

Men Stockholm maraton kommer ändå betala ut rekordbonusen, bekräftar David Fridell.

– Den är på 5 000 dollar och den kommer att betalas ut, säger han.

SM-loppet på herrsidan vanns av Hässelbys Samuel Russom på tiden 2.15,39 före Olle Walleräng och Archie Casteel.

Damloppet vanns av etiopiska debutanten Tsige Haileslase som vann på 2.31,48. Bästa svenska blev Högbys Hanna Lindholm som tog sitt första SM-guld på maraton på tiden 2.36,38.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.