Världscupen i längdskidor

Kritiken mot Fis: ”Det är jättefrustrerande”

Av: 

Anna Rydén

SPORTBLADET

Skidskytte, alpint och skicross tävlar på som vanligt fram till OS.

Men för längdåkarna är alla världscuptävlingar inställda. Något som får åkarna att rikta kritik mot internationella skidförbundet, Fis.

– Annars kommer vi bli överkörda av både skidskytte och långlopp och hela cirkusen tror jag, säger Anton Persson.

Senast det kördes en världscuptävling i längdskidor var när Tour de Ski gick i mål på toppen av Alpe di Cermis den 4:e januari.

Samma kväll kom beskedet att de kommande tävlingarna i franska Les Rousses ställdes in på grund av coronapandemin.

– Jag tycker det är väldigt, väldigt tråkigt att de inte går att hitta lösningar för att genomföra tävlingarna. Jag hade verkligen, verkligen sett framemot att få tävla både i Frankrike och Planica eftersom jag inte fått tävla så mycket när jag varit sjukt säger Emma Ribom.

De ryska OS-åkarna valde att åka långloppscupen när tävlingarna i Frankrike ställdes in. För i såväl långloppscupen som alpint och skidskytte har tävlingarna pågått som vanligt.

– Det tycker jag är lite märkligt faktiskt. Att vi inte kan arrangera världscuptävlingar när det arrangeras i både alpint och skidskytte, säger Emma Ribom.

Emma Ribom.

Riskerar bli överkörda

Hon får medhåll av sprintåkaren Anton Persson. Falunåkaren missade Tour de Ski på grund av en förkylning och medger att han hade behövt fler tävlingar innan OS.

– Det är jättemärkligt att de kan arrangera tävlingar. Fem mil från Planica ska det gå en IBU-cup för ungdomar. Det måste till någonting för att kunna vara mer flexibel kring sånt här annars kommer vi bli överkörda av både skidskytte och långlopp och hela cirkusen tror jag, säger han och fortsätter:

– Det är jättefrustrerande faktiskt. Man vill bara tävla nu. För de allra flesta är det bästa träningen, att få tävla innan OS. Men det går inte att få till tydligen… 

Landslagschefen Anders Byström förstår åkarnas frustration men han hoppas och tror att besluten att ställa in världscuptävlingarna är för deras eget bästa.

– Vi vill inte dit om det är stor risk för smittspridning. Vi får hoppas att det blir tävlingar efter OS i alla fall.

Anton Persson.

Haft samtal med Fis

I nuläget så har inte tävlingarna ersatts. Det innebär att 5 av 28 tävlingar i världscupkalendern är strukna. Något som har fått det svenska skidförbundet att agera.

– Ja vi har pratat med Fis om det för våra sponsorer är inte heller glada att det inte blir några exponeringsmöjligheter för våra åkare. Men Fis är i händerna på myndigheterna och de har haft dialog både i Frankrike och i Slovenien där man kom fram till att det inte var säkert, säger Anders Byström.

Om det skulle fortsätta så här även efter OS så öppnar den svenska landslagschefen för att man, precis som i fjol, arrangera egna tävlingar med prispengar.

– I fjol valde vi att inte åka men nu är det faktiskt inställda tävlingar så de kan vi inte åka på. Blir det inte tävlingar efter OS får vi nog göra liknande lösningar med egna tävlingar. 

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Skidpanelen: ”Inget larv nu – så här måste SOK göra”

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Emma Ribom

Anders Byström

Längdskidor