Krisen: ”Behöver nog en psykolog”

Världsmästaren deprimerad

RUHPOLDING. Tvåa i totala världscupen.

Men Émilien Jacquelin, 26, mår inte bra.

– Jag behöver nog anlita en psykolog, säger den franske superstjärnan.

År 2020 slog Émilien Jacquelin igenom med dunder och brak och tog fyra medaljer på VM, varav två guld. Sedan dess har fransmannen etablerat sig i den absoluta världstoppen och blivit ett namn att räkna med.

Han tog VM-guld även i fjol och ligger just nu tvåa i den totala världscupen.

Man skulle därför kunna tro att allt är frid och fröjd i 26-åringens liv, men icke. Efter torsdagens sprint där han slutade på en blygsam 53:e plats avslöjade han för SVT att han sliter med sin psykiska hälsa.

För Sportbladet utvecklar han nu hur det egentligen ligger till.

– Jag är deprimerad och det är inget jag skäms för att prata om. Jag har väldigt svårt att sortera tankarna. När jag gör bra lopp så tänker jag att jag bara gör mitt jobb, det som förväntas av mig, vilket gör att jag inte gläds åt framgångarna, säger Jacquelin.

”Alla dömer mig”

Han misstänker att det är just pressen att prestera som föder demoner i hans huvud.

– Jag har försökt ändra ”mindset”. I december gick det bra, men ändå sedan början av januari när jag tog över den gula ledartröjan har jag tänkt alldeles för mycket på resultaten. När jag gör dåligt ifrån mig så blir jag deprimerad, för det känns som att alla dömer mig.

Tror du att du kan lösa det här själv eller behöver du ta hjälp av en mental coach?

– Hmm, jag vet inte. Kanske inte en mental coach, snarare en psykolog, säger Jacquelin och skrattar till lite.

– Men sånt är livet. Jag jobbar på mig själv varje dag, inte bara som skidskytt utan som människa. Jag försöker bli bättre och lära mig mer om mig själv.

Bröt armen

Fransmannen fick en urusel uppladdning inför årets säsong då han under ett träningspass på cykel brakade rakt in i en tegelvägg och bröt armen. En skada som påverkar honom än i dag.

– Det är bättre nu, men jag har känt mig väldigt trött i vänsterarmen de senaste dagarna och haft svårt att trycka till i stakningen. Jag har känt mig kraftlös. Jag visste att det här skulle bli en tuff säsong med tanke på skadan och allt, så det gäller bara att försöka hålla sig lugn och göra det man kan. Jag är ändå nöjd med säsongen som helhet, säger Jacquelin.

OS i Kina är bara några veckor bort och hans känsla inför spelen är ändå bra.

– Ja, jag ska göra allt jag kan föra att vara i så bra slag som möjligt, både mentalt och fysiskt, säger han.

Hyllas av Samuelsson

Svenske rivalen Sebastian Samuelsson räknar med Jacquelin.

– Jag har inte hört något (om att han är deprimerad), men jag tycker att han har visat under hela säsongen att han är en av världens bästa skidskyttar. Jag räknar med att han blir väldigt farlig framöver, inte minst på OS, säger Samuelsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln