Ekberg totalsågar sig själv efter Kiels förlust

KÖLN. Det blir ingen svensk spelare i Champions League-finalen.

Niclas Ekberg och Kiel förlorade sin semi mot Barcelona.

– Det är för jävligt. Jag gjorde min sämsta match för säsongen i en sådan här viktig match, säger Ekberg efter 30–34 (18–19).

Två svenska spelare var i handbollens Champions League-semifinaler.

Men ingen spelar finalen i morgon.

Först förlorade Andreas Nilsson med sitt Veszprem mot Kielce och sedan blev respass för Niclas Ekberg i Kiel i gigantmötet med Barcelona.

Ekberg hade en tung kväll. Han satte visserligen 1–0 efter en halv minut och sedan ytterligare ett spelmål före paus innan en straff i den 34:e minuten gick in.

Men utöver det bommade den annars notoriske målmaskinen två straffar och ytterligare tre skott i bra lägen i matchen.

– Det är för jävligt. Jag gjorde min sämsta match för säsongen i en sådan här viktig match. Det är tråkigt, säger den nerstämde 33-åringen.

– Jag tycker att jag ska kunna vara mycket, mycket bättre i en så här viktig match. Sporten är oerhört tuff ibland, suckar han.

Bänkad – för ovanlighetens skull

Barcelona var klara favoriter inför matchen, inte minst sedan Kiel de senaste veckorna fått nyckelspelarna Sander Sagosen och Hendrik Pekeler skadade. När målvakten Niklas Landin för en gångs skull hade det tungt i en viktig match blev det kraftig uppförsbacke mot ett Barça med en oerhörd bredd i laget.

Tio minuter in i andra gjorde spanjorerna ett litet ryck och därefter höll man hela tiden minst en tvåmålsledning, som var uppe i fem mål som mest.

– Jag är jäkligt stolt över laget. Vi krigar i 60 minuter och fast matchen var körd visade vi återigen karaktären i det här laget och vad vi står för tillammans. Men jag är jävligt besviken över min egen insats, säger Ekberg.

Till slut blev han utbytt, vilket verkligen inte tillhör vanligheterna när Kiel spelar toppmatcher.

Varför funkade det inte?

– Ibland går det troll i det. Då gäller det att kämpa och försöka och inte ge upp . Jag spelar mitt spel tills jag blir utbytt och det blev jag i dag.

Ekberg har gjort många viktiga mål på Barcelonas och spanska landslagets målvakt Gonzalo Perez de Vargas, som de avgörande slutsekundsstraffarna i OS-kvalet 2016 och EM-finalen 2022.

Fick han övertaget i dag?

– Det fick han väl. Jag missade målet två gånger också och det får inte hända. Man måste träffa målet, säger Ekberg.

Möter sin gamla rival igen

Men vi har ändå en svensk i Champions League-finalen: Barças assisterande tränare Tomas Svensson.

Matchen mot Kielce blir Svenssons nionde CL-final, den förste som tränare. Han vann sina sex första finaler som målvakt i Bidasoa (1995) och Barcelona (1996–00) innan det blev förlust med Barcelona (2001) och Portland San Antonio (2006).

– Kielce är enda laget som slagit oss två gånger i år. De har ett jämnt lag, en bred trupp och är svårslagna, säger Svensson.

Finalen innebär också att Svensson än en gång ställs mot Kiels tränare Talant Dutjebajev. De har mötts otaliga gånger sedan slutet av 1980-talet – i landslaget, spanska ligan och Champions League, både som spelare och tränare.

Ni har en lång historia?

– Det är ju hela livet, det är hela livet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.