Svenska pingishjältarna mitt i firandet i natt: ”Helt mindblowing”

Klockan har blivit 01.00 lokal tid när Sportbladet pratar med Truls Möregårdh i Houston.

Tillsammans med Mattias Falck och Kristian Karlsson firas VM-succén med cowboyhattar och medaljer som sheriffstjärnor.

– Det här är bara början på något stort tillsammans, det där VM-guldet ska jag ha någon gång, säger 19-åringen.

Det blev ett VM-silver för Truls Möregårdh efter att kinesiska världsettan Fan Zhendong blivit för svår i finalen med med 4–0 i set.

Truls Möregårdh är ändå den lägst rankade VM-medaljören någonsin och den yngste svenske VM-medaljören sedan Stellan Bengtsson för 50 år sedan 1971.

– Det är två bragder. Mattias Falck och Kristian Karlsson gjorde en bragd när de vann VM-finalen. Att jag tog mig till final är en bragd, det är helt mindblowing. Nu njuter vi några dagar. Att få höra nationalsången efter dubbelsegern och känna på pokalen känns närstan overkligt, säger Truls Möregårdh.

”Trevligt få njuta”

De stannar i Texas till tisdagseftermiddagen då de flyger hem till Sverige igen.

– Vi har ätit en god middag tillsammans. Vi har suttit ner och unnat oss gott, spelare, ledare och svenska fans som har varit på plats. Det har verkligen varit trevligt att få njuta. Det betyder också mycket att få kunna fira saker tillsammans. Svensk pingis är verkligen på frammarsch igen, säger Truls Möregårdh.

Framgångarna har fått mycket uppmärksamhet i Sverige de senaste dagarna.

– Familj, alla vänner och pingisintresserade har ju suttit uppe och sett alla matcherna. I takt med att vi gick långt i turneringen har jag förstått att intresset och uppståndelsen har växt där hemma. För oss känns det mest som att vi levt i en bubbla långt, långt, långt hemifrån. Det kanske är när jag kommer hem som det kommer att slå mig hårt i ansiktet vad som egentligen har hänt, säger Truls Möregårdh.

JVM lockar inte

Närmast hemma i Sverige väntar bortaturné med Eslöv i pingisligan, med bortamatcher mot Söderhamn i Hälsingland och Spårvägen i Stockholm tisdag den 14 december respektive torsdag den 16 december.

– Jag ska träffa familj och kompisar hemma och fira med dem också och bara ha jäkligt kul några dagar, det är viktigt. Jag skulle ha spelat junior-VM om någon vecka, men det skulle kännas lite konstigt att åka dit nu. Det känns som jag har lämnat de mästerskapen bakom mig när jag tagit medalj bland seniorerna. Sedan är det svårt att ha koll på mästerskapen med allt som blivit uppskjutet. Det är i alla fall ett lag-VM i Kina nästa år där vi borde kunna göra något stort också, vi siktar på nya bragder, säger Truls Möregårdh.

Tror på sitt spel

Även om Mattias Falck och Kristian Karlsson lyckades slås Fan Zhendong och Wang Chuqin i kvartsfinalen i dubbeln, så var 24-årige Fan Zhendong ganska överlägsen mot Truls Möregårdh i singelfinalen.

– Fan Zhendong är så jäkla bra och det har jag sagt i några månader nu, det är den värsta motståndaren man kan få. Ma Long och de andra kineserna ser lite mänskligare ut. Jag är superstolt över mig själv och hur mycket jag själv och min familj jobbar där hemma, det lönar sig här på ett stort VM. En VM-medalj i singel är bland det svåraste man kan ta som pingisspelare och nu har jag tagit ett silver. Så det känns helt fantastiskt och jag är så stolt, verkligen. Ett VM-silver redan när jag är 19 år efter skador och operation, jag ser fram emot allt annat som kommer. Jag ska fortsätta tro på mitt eget spel, träna på styrkorna och svagheterna så kommer det där guldet komma också, säger Truls Möregårdh.

Det går inte att ta miste på euforin, inspirationen och framtidstron i svensk pingis.

Mattias Falck och Kristian Karlsson vann VM-guldet i dubbel efter seger med 3–1 i set mot det sydkoreanska paret Jang Woojin och Lim Jonghoon.

Det var 30 år sedan det senaste svenska dubbelguldet för Thomas von Scheele och Petter Karlsson i Göteborg 1991, samma år som Mattias Falck och Kristian Karlsson föddes.

För andra VM i rad tog Sverige nu VM-silver i singel, 2019 i Budapest var det Mattias Falck som förlorade finalen mot Ma Long.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.