Lees uppdrag: Stoppa skandalomsusande veteranen

Dallas Cowboys försvarssheriff ställs mot spelaren som borde slängas ut ur NFL

avCarl-Johan Björk

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Billy Smith II / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Adrian Peterson på väg ut från domstolen 2014 tillsammans med sin fru. Då i Minnesota Vikings dömdes running-backen till avstängning utan lön.

Washington Redskins veteran Adrian Peterson har fått upp farten rejält, men han kan inte springa ifrån sitt mörka förflutna.

I kväll är Dallas Cowboys försvarssheriff Sean Lee tillbaka, och hans första uppdrag blir fånga in Redskins bad boy.

I kväll möts divisionsrivalerna Dallas Cowboys och Washington Redskins i första mötet av två för i år, tå lag vars säsonger hittills kan liknas vid en berg-och-dalbana-tur. Ena veckan spelar de riktigt bra för att veckan efter se ut som ett lag som är kvar i försäsongen. 

Ojämnt spel har varit ett tema för dessa lag i flera år, men rivaliteten har varit den samma. 

Båda lagen lämnar en vecka bakom sig där de vann mot bra lag, Redskins slog Carolina Panthers och Cowboys gav Jacksonville Jaguars en riktig omgång i en match där Cowboys dominerade favorittippade Jaguars i alla matchens faser, och gjorde hela 40 poäng på Jaguars annars vassa försvar. 

Redskins har varit mellanmjölk

Redskins har under head coach Jay Grudens tid haft det tufft mot Cowboys, och endast vunnit två av åtta mötena sedan Gruden tog över. Senast de vann var under slutspelet säsongen 2015.

Redskins har undre hela 2000-talet varit NFL:s svar på mellanmjölk, och inte toppat listorna på lag som kan vinna Super Bowl på väldigt länge. 

I år har springspelet räddat dem ett par gånger under säsongen, inte minst under förra veckans vinst mot Panthers då de tunga löpningarna av running back-veteranen Adrian Peterson hjälpte Redskins ur tuffa situationer. 

Mörk uppväxt – stängdes av

Just tuffa situationer är något som 33-åringen Adrian Peterson är van vid, kanske mer av plan än på då han under sin barndom var med om ett antal traumatiska upplevelser. Bland annat då hans bror blev påkörd av en bil och dog i Petersons armar samt att Peterson far (Nelson Peterson) misshandlade Adrian flera gånger under barndomen innan pappan åkte in i fängelse när Adrian var 13 år.

Men det är tyvärr inte där det mörka tar slut när det gäller Peterson. Säsongen 2014 uppdagas det att Peterson har piskat sin fyraåriga son med en gren från ett träd samtidigt som han ska ha tryckt in löv i sonens mun. Enligt polisrapporten fick barnet blåmärken och blödande sår över rygg, rumpa, ben och även testiklar i vad som inte kan klassas till något annat än misshandel.

Peterson stängdes av från spel och kom inte att äntra planen under hela 2014 då undersökning och åtalet pågår.

Erkände och kom tillbaka

Jag var en av dem som naivt trodde och hoppades att Petersons fotbollskarriär var över. Men efter en rättsprocess där han erkänt misshandeln och fått samhällstjänst, böter samt utebliven lön från sitt dåvarande lag Minnesota Vikings var han tillbaka säsongen 2015.

Säsongen 2016 åkte han på en knäskada och spelade endast tre matcher för att under säsongen 2017 gästa New Orleans Saints och sedan bytas till Arizona Cardinals under samma säsong för att i år landa med Redskins. 

1 av 2 | Foto: Matt Ludtke / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Peterson i förra klubben Minnesota.

Redskins struntar i ryktet

Jag tror på att förlåta, men det finns vissa saker som inte går att förlåta, och i Adrian Petersons fall så är det så tydligt att när det handlar om pengar och hopp om snabb framgång så har vissa NFL lag ett selektivt och kort minne. 

Just Redskins är ett av de lag som väljer att ha ett kort minne och verkar inte bry sig om att få ett svärtat rykte. De har som vissa andra lag valt att skriva kontrakt med spelare som har haft "problem" både på och av plan. En av de mer kända är när de gjorde defensive tackle Albert Haynesworth till den bäst betalda försvarsspelaren när de signade honom från Tennessee Titans inför säsongen 2009. Innan Haynesworth kom till Redskins hade han bland annat slitit av hjälmen på Andre Gurode i Dallas Cowboys och "stämplat" denne i ansiktet två gånger.  

Stor skillnad från tidigare år

När Peterson bär bollen denna kväll så gör han det mot ett Dallasförsvar som just nu är rankat på fjärde plats när det gäller tillåtna yards per match, och en andra match i statstiken över tillåtna poäng per match. 

Det är en väldigt stor skillnad från tidigare år då försvaret stundtals haft det tufft, speciellt när linebacker-stjärnan Sean Lee har varit borta med skada. Vid dessa tillfällen har Cowboys spelat riktigt dåligt försvar. Men i år, då Sean Lee saknats de tre senaste matcherna lårskada, har försvaret inte gett vika på samma sätt som tidigare. Detta främst tack vare ett bättre djup på LB-positionen genom årets förstarunda-val Leighton Vander Esch som tillsammans med LB Jaylon Smith, varit enormt viktig i Dallas försvarsframgång. 

När Sean Lee i kväll återvänder kunde det inte vara mer lägligt då Redskins och Adrian Peterson väntar. 

Det Lee kan göra på en fotbollsplan är ibland snudd på otroligt, han har en förmåga att alltid vara på rätt plats vid rätt tillfälle och ser tillsynes ut som om han vet vad anfallet ska göra innan de gör det. Han har en fenomenal spelförståelse och läser av anfallets uppställning innan spelets start för att få en fingervisning om vad som komma skall.

Med Lee tillbaka så har Cowboys försvar fått tillbaka sin sheriff och kapten, som med sin blotta närvaro på planen kan lyfta dem till den nivå som krävs att stoppa Adrian Petersons springattack, och vidare mot ett eventuellt slutspel.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM