Friidrott

Cleasson kämpade sig till VM

SPORTBLADET

Här är Sveriges sex nya VM-hopp

Tiden var så där. Löpningen likaså.

Men Mattias Claessons kamp på upploppet imponerade på förbundskaptenen, som efteråt delade ut en VM-plats till 800-meterslöparen.

Mattias Claesson
Mattias Claesson

Nio aktiva var redan uttagna till friidrotts-VM i Berlin i augusti. På torsdagen blev ytterligare sex namn klara. Ett par var klara på förhand, men Mattias Claessons namn kom med på listan först efter 800-metersloppet, avslöjar förbundskapten Stefan Olsson.

– Det var skönt att se att det var lite grann av den Mattias vi såg i början av säsongen, med en stark avslutning, säger Olsson till TT.

– Det var viktigt att han visade lite av den kapacitet han har, och det tycker jag han ändå gjorde.

Claesson följde sin taktik i loppet ungefär som tänkt. Det var bara det att både han och de övriga, inklusive sudanesiske OS-tvåan Ismail Ismail, inte sprang så fort som svensken trott.

Blev instängd

När det var dags för upplopp hade Claesson gott om krafter kvar, men hamnade fel och fick sakta ner för att komma förbi en av konkurrenterna.

– Jag brukar annars springa ytterkurva, så jag brukar inte bli instängd, säger Claesson med ett leende på läpparna.

– Men jag kände mig jättestark på slutet, det var lite skönt mentalt tror jag.

Klockan stannade på blygsamma 1.47,76, vilket räckte till en fjärdeplats. Claesson var efteråt missnöjd över loppet, men glad över känslan på upploppet och självklart VM-platsen.

– Det är så mycket galor som går långsamt, det är några få som går snabbt. Så det gäller att ha tur och komma med på dem, säger han.

– Lite tråkigt att jag inte sprang bättre, men det kommer. Det är ju ett VM också.

Fem till klara

Fram till VM i Berlin kan han nu koncentrera sig fullt ut på mästerskapet, i stället för att jaga resultat. Det gäller i fortsättningen även dessa fem: Sofia Larsson, diskus, Helena Engman, kula, Per Jacobsen, 3 000 meter hinder, Niklas Arrhenius, diskus och Daniel Almgren, tiokamp.

Det är på pappret lite svagare namn än de tidigare uttagna. Men, konstaterar förbundskapten Stefan Olsson, det är först efteråt man kan summera hans uttagning.

– Jag tror att risken är större om man pressar dem in i det sista, att luften går ur och så har de inget mer att ge.

– Jag vill visa dem mitt förtroende nu, för att de ska kunna prestera sitt maximala när det är dags för VM.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott