Tennis

”Jag har lärt mig mycket”

Av: 

Tobias Österberg

SPORTBLADET

Robin tror knappt på sig själv –
men blir starkare av förlusterna

Robin Söderling fokuserar under sin handduk.

Foto: AP

Magen är inget problem längre. Å andra sidan finns andra bekymmer.

För hur bryter man en tio matcher lång förlustsvit mot världens bäste genom tiderna?

– Det finns väl egentligen inget som talar för mig, säger Söderling inför mötet mot Roger Federer.

Nästan exakt tre veckor efter Paris-finalen är det dags igen. Den här gången om en plats i kvartsfinalen i Wimbledon. Nu som då och för övrigt alla andra gånger slår Robin Söderling ur fullständigt underläge.

Det är han själv den förste att skriva under på.

– Det skulle väl vara att ju fler segrar på rad, desto närmare kommer man den första förlusten rent logiskt, säger han om att försöka hitta något som talar mot den femfaldige Wimbledon-mästaren.

”Ganska meningslöst”

– Men jag får tro på vinst, annars är det ganska meningslöst och jag kunde redan åkt hem.

I så fall skulle det vara elfte gången gillt. Några har varit jämna uppgörelser, som Madrid inomhus och på gräset i tyska Halle för ett par år sedan. Och det är där någonstans halmstrået finns att greppa när det ska talas om svenska chanser.

På grus får Federer chans att utnyttja Söderlings svagare sidor. På ett snabbt underlag som gräs kan marginalerna krympas ned och han kan få så korta poäng som möjligt.

Svårare att slå Nadal

– Skulle jag få välja underlag så skulle jag ta så snabbt som underlag som möjligt, just för att minska marginalerna. Av de tidigare mötena har jag haft som svårast mot honom på grus.

Vad ser du som störst bedrift, att besegra Nadal på grus eller Federer på gräs?

– Jag skulle nog säga att det är svårare att slå Nadal. På gräs kan du få fram ett tiebreak genom att serva bra. Även om jag tycker Federer är en bättre tennisspelare än Nadal så bjuder han på lite mer.

Förutom det mest självklara, Federers allroundkunnighet, rörlighet och den tekniska skickligheten är det framför allt två problem som Söderling kommer att ställas inför i mötet på centrecourten klockan 14 svensk tid:

”Bra på att blocka servar”

Schweizarens möjlighet att slica bollen på backhandsidan.

Slicen ger den där låga studsen, särskilt på gräs, som Söderling har svårt för. I stället för att använda sin kraft får han gräva upp bollen och ger då lägen för Federer att avgöra, antingen med sin forehand eller genom att gå fram på nät.

En av världstvåans mest underskattade delar i spelet är just hans returer. För Söderling vars serve är stor del i hans spel gör det att det blir ännu svårare.

– Han är bra på att blocka hårda servar, sådana som det inte går att slå på och så fort det blir andraserve är han bra på att slå in returen. Det är många spelare som är bra på det ena eller andra men inte båda delarna. Sedan läser han serven bra.

”Har lärt mig mycket”

Just att möta Federer, skulle du säga att han är roligast av alla att möta?

– Både och. Han är kanske den bästa spelaren genom tiderna så det är klart att det är roligt att spela mot honom. Sedan är det ju inte så roligt att förlora, det är ju inte min grej precis.

– Det har varit matcher mot honom som jag tycker att jag spelat väldigt dåligt men det är han som gör en dålig och jag har ändå lärt mig mycket i matcherna.

Vilken typ och hur lång lektionen blir på måndag återstår att se.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis