Norskt värre i sprint

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-25

Mats Larsson.

Bäst i kvalet: Sverige.

Bäst i finalen: Norge.

Så kort kan söndagens klassiska herrsprint i estländska Otepää sammanfattas.

Följ ämnen
Längdskidor

Efter ett bra kval med tre svenska sprintherrar bland de fem bästa var det upplagt för svenska framgångar. Men när det verkligen gällde var det bara rött i spåren. Norrmännen dominerade totalt. I finalen tävlade fem norrmän och Mats Larsson och Larsson hamnade omedelbart sist. Han hade inte samma glid under skidorna som konkurrenterna från väst och var till slut chanslös.

I den interna norska uppgörelsen var det säsongens suverän Ola Vigen Hattestad som var bäst, en tiondel före Öystein Pettersen.

– Vi vet ju att de är fantastiskt starka och i klassisk sprint är de brutala. Det är bara att ta av sig hatten för dem men samtidigt kommer vi att kunna slåss mot dem i VM, säger svenske förbundskaptenen Joakim Abrahamsson.

TT: Hur kommer det sig att det var så stor skillnad mot i kvalet?

– Det är svårt att utvärdera så här på en gång. Men det är varierat före och så, det är svårt att säga.

Förutom Larsson var det bara Emil Jönsson som tog sig till semifinal. Han visade inte alls samma gnistrande form som när han vann i Vancouver. Jönsson fick nöja sig med b-final där han slutade tvåa.

– Det är väl okej ändå. Det är en fantastiskt bra insats i prologen men jag hade gärna haft någon på pallen också, säger Abrahamsson.

Bland damerna gjorde Lina Andersson ett bra kval med tredje bästa tid efter finländskorna Virpi Kuitunen och Aino Kaisa Saarinen. Andersson tog sig också till final men där kom även hon på en sjätte plats.

– Lina är ju stabil och tar sig till final. Sedan har vi Britta Norgren och Anna Olsson som är nära final. Så jag är nöjd med dagen. Vi har ju folk i final och b-finaler. Sedan ska vi vara med och kriga om medaljer på VM.

Damfinalen vanns av slovenska Petra Majdic före finländska trion Saarinen, Kuitunen och Muranen.

Följ ämnen i artikeln