Hjälten räddas av ny medicin

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Lind vill tillbaka i spåren till världscupen i Otepää

Foto: Foto: JERKER IVARSSONSportbladet 23 februari 2006.
ANDNINGSHJÄLP Björn Lind får problem med astman när det är riktigt kallt, den nya medicinen ska vidga luftrören.

Den förre OS-kungen har blivit känslig mot kyla.

Men på fredag tillåts Björn Lind ta en ny medicin mot sin astma – som blivit värre än någonsin.

– Jag har hostat så att jag rivit upp luftrören, säger han.

Allt urartade i Slovenien.

Då, för två veckor sedan, var det nitton minus och blåsigt. Det knäckte Björn Lind som hade nått sprintsemi, men inte kunde starta.

– Jag har problem när det är riktigt kall, fuktig och smutsig luft. När jag har tävlat får jag hosta som bara trissas upp. Till sist hostar jag hela tiden och kan inte få stopp på det, säger han.

Björn Lind har astma. Sjukdomen dök upp redan 2005 under en kanadensisk tävling i 26 minus, men plågar honom ännu mer i dag.

– Jag har fått det där mer och mer på äldre dar. Man har tävlat så mycket och nött ut luftrören, säger han.

Tillåtet efter nyår

Björn Lind tänkte tävla i Tour de Ski, men tvingades tidigare i veckan ställa in.

I nuläget konkurrerar han mot Tobias Fredriksson, Robin Bryntesson och Teodor Petersson om två platser i OS klassiska sprint. Därför vill han tillbaka i spåren till världscupen i Otepää där OS-truppen ska spikas.

Med sig dit har han sitt nya vapen mot astman.

– Jag har astmamedicin som jag tar, men en har jag inte fått dispens för ännu. Nu från nyår får jag ta Ventoline som hjälper mig att vidga luftrören.

Norska stjärnan Marit Björgen väckte ilska i världscupen när hon efter ett luftrörstest fick dispens för en dopningsklassad medicin. Ventoline plockas efter nyår bort från listan av otillåtna preparat, därför behöver Björn Lind inte söka en enskild dispens.

Det tackar han för.

Blir dålig efter loppen

– För att söka dispens måste man göra metakolintester. De där testerna ska visa på visa värden som det gjorde för Björgen. Mina symptom är att jag blir väldigt dålig efter tävlingarna och den medicin jag ska börja ta hjälper inte under själva loppen.

Svenske sprinttränaren Arild Monsen har stor tilltro till Lind, men ser helst att han snarast kommer tillbaka ut i spåren på allvar.

– Jag önskade att han kunde köra Tour de Ski för att få fler tävlingar, vilket är ett viktigt led i träningen. Men hans kropp och luftrör är såna att det inte går, då får vi justera och hoppas på honom i Otepää, säger Arild Monsen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN