Roger Federer, 36, ny världsetta – blir historisk

Foto: AFP Sport
SPORTBLADET

Roger Federer slog Robin Haase under fredagskvällen i Rotterdam Open.

I och med segern är schweizaren ny världsetta, och är samtidigt den äldsta tennisspelaren att bli världsetta genom alla tider.

– Att bli världsetta är den ultimata prestationen i tennis. En dröm som blir sann, säger Federer i segerintervjun.

Roger Federer har blivit historisk.

Ingen har tidigare varit världsetta i tennis i samma ålder som schweizaren är i nu.

36 år och 195 dagar gammal.

Samtidigt är Federer världsetta för första gången sen i oktober 2012, en stor bedrift bara i sig.

”Ultimata prestationen i tennis”

Framgången kom efter att 36-åringen under fredagskvällen besegrat Robin Haase i kvartsfinalen i Rotterdam Open. Den 20-faldige Grand Slam-vinnaren förlorade första set med 4–6, men imponerade därefter och tog hem två raka set med 6–1 respektive 6–1.

I slutet av matchen satte sig Federer på sin stol och torkade bort tårarna som rann nerför hans kinder. Därefter tog han emot publikens jubel samt en trofé för hans enorma prestation.

– Att bli världsetta är den ultimata prestationen i tennis. När du är gammal måste du jobba dubbelt så hårt, och måste jobba hårt för att passera någon som jobbat hårt för att nå dit. En dröm som blir sann, säger Federer i segerintervjun.

Schweizaren blev världsetta första gången i februari 2004. I januari 2017 var han så långt nere som på en 17:e plats, då han hade spenderat sex månader med en knäskada - något han också opererades för.

Tar över rekordet från Agassi

Federer tar över rekordet från den tidigare rekordinnehavaren Andre Agassi, åttafaldig Grand Slam-vinnare som var 33 år och 131 dagar när han toppade rankningarna i september 2003. Serena Williams var 35 år och 230 dagar när hon senast var världsetta.

Efter matchen har Agassi gått ut på sin Twitter och skrivit en hälsning till Federer.

"36 år och 195 dagar... Roger Federer fortsätter att höja ribban i vår sport. Grattis till ännu en fantastisk prestation".

Sen tidigare har Federer även rekordet i antalet veckor som världsetta, 302 (!) stycken.

Världsrankningen uppdateras officiellt i nästa vecka.

Fotnot: I semifinalen i Rotterdam Open väntar antingen italienaren Andreas Seppi eller ryssen Daniil Medvedev. Federer tar över förstaplatsen från spanjoren Rafael Nadal, 31, som just nu rehabiliterar sig från en lårskada.

De har vunnit flest Grand Slam-turneringar 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis