Poker

”Många beter sig respektlöst”

Av: 

Minimedia

Jim Baas

SPORTBLADET

Hans Eskilsson sågar pokerstjärnors attityd

Fest och fylla kvällen före tävling är inte ovanligt.

Nu efterlyser Hans Eskilsson en uppryckning i branschen.

– Många beter sig oacceptabelt och respektlöst. Om det handlat om fotboll hade de fått sparken, säger han.

Efterlyser seriositet Hans Eskilsson är före detta fotbollsproffs, numera pokerproffs – det är från pokern han har sin huvudsakliga inkomstkälla, dels via fina resultat på nätet men också i egenskap av att vara en – av spelbolaget Expekt – sponsrad spelare.
Efterlyser seriositet Hans Eskilsson är före detta fotbollsproffs, numera pokerproffs – det är från pokern han har sin huvudsakliga inkomstkälla, dels via fina resultat på nätet men också i egenskap av att vara en – av spelbolaget Expekt – sponsrad spelare.

Den gångna veckan rasade debatten om vilka som borde få kalla sig proffs eller inte. Detta med anledning av hur bra de spelar.

”Respektlöst”

Nu ger sig pokerproffset Hans Eskilsson in i debatten och ifrågasätter vissa stjärnors status som proffs ur en annan synvikel – sett till hur de laddar inför liveturneringar. Eller, snarare, hur de inte laddar.

– Det är skilda världar jämfört med fotbollen. Inom pokern ser man sponsrade spelare som kommer för sent till bordet och missar starten, säger han.

– Det är respektlöst mot företagen som betalar stora pengar till dem, det kan ju handla om miljoner. Det handlar inte bara om att spela bra, jag tycker att man måste sköta allting bra för att kalla sig pokerproffs.

Han tar också upp det faktumet att många festar till hårt kvällen före en tävling och är långt ifrån väl förberedda för nästa dag, när stora pengar och mycket ära står på spel.

– Det trista är att hur bakfull du än är kan du fortfarande vinna i poker. Men det är så stora pengar inblandade i de här turneringarna och då borde de ta det mer seriöst.

Uppkomlingar tar inte chansen

Det är inte bara stora stjärnor som får en slev av Eskilssons kritik.

– Jag har sett spelare som har tagit sig till stora turneringar via satelliter (mindre och billigare turneringar där man kan kvala in till stora turneringar där större summor står på spel, reds anm). Sedan när de är där festar de till och håller sig inte nyktra. De har fått en möjlighet men tar inte chansen fullt ut.

Eskilsson fortsätter:

– Jag fattar inte hur de tänker.

Vilka spelare ser du som seriösa av svenskarna?

– Jag vet inte om det är skillnad på svenska eller utländska spelare när det gäller det här. Men det är en attitydfråga, Christer Björin och Christer Johansson är två spelare som aldrig skulle bete sig på det sättet. Dan Glimne är också en gentleman.

Idel äldre namn.

Är det ungdomarna som har kommit in i spelet och fått stor framgång för lätt?

– Det kanske är lite av en generationsfråga. Det finns en del spelare som gör någonting av sin kunskap men också de som inte tar det seriöst och festar. Där hoppas jag att de seriösa får lite vinning till slut.

”Många stora pokeregon”

Hans Eskilsson har skrivit en del i ämnet i sin blogg här på aftonbladet.se.

Aftonbladets bloggar

. Men där har han inte tagit till sådana brösttoner, som i den här intervjun.

– Jag skrev om det först men tog bort det, tyckte inte att jag fick till det så som jag ville. Men det finns många stora poker-egon och jag tycker att de här spelarnas beteende är förvånande och att de som betalar accepterar det är också förvånansvärt.

– Men det beror nog på att branschen inte riktigt har satt sig än, cheferna på bolagen är också unga och vet kanske inte hur de ska hantera det.

Föreslår böter

Själv skulle han aldrig acceptera en sådan stil, om chefskapet låg i hans händer. Hans Eskilsson föreslår att pokerbolag inför böter mot spelare som uppför sig illa.

– Hade det varit inom fotbollen hade man förmodligen fått sparken eller åtminstone blivit böter om man kommit bakfull till en träning eller match. Det hade varit oacceptabelt. Pokerbolagen betalar stora inköp till tävlingar åt stjärnorna, låt dem betala inköpet gånger två i böter.

Skillnad på äpplen och päron...

Samtidigt går det inte att jämföra poker och fotboll fullt ut, konstaterar Hans Eskilsson.

– Problemet för mig är att det finns spelare som verkar funka för fast de suttit fulla, häcklat spelare och visat korten för publiken. Det är tyvärr inte en stor nackdel för alla.

– Men de förstör för alla som vill ha det seriöst.

Är du renlevnadsmänniska själv, dricker du ens alkohol?

– Kanske ett par gånger om året. Som gammal idrottsman, och när man blir lite äldre, vill man hålla sig fräsch.

Något som inte gäller alla vid pokerborden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Poker

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker