Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Allt kan hända när det gäller en hockeytokig entreprenör

Ska Percy Nilsson bli en banbrytare på nytt och starta första svensklaget i KHL?

Han har i alla fall undersökt möjligheten. Och fan vet när det gäller en hockeytokig entreprenör som Percy.

Han byggde Mif Redhawks från noll till mästarlag på fyra säsonger från 1988 till 1992.

Nu står han på noll igen.

Jag vet i alla fall att Percy önskar sig två saker:

Han vill ha en stängd liga – precis som KHL är idag. Han vill ha ett topplag i sin nya arena, som han kan driva i bolagsform.

I?dag har han ingetdera.

Och han kommer knappast att få det i det svenska seriesystemet heller, som vindarna blåser just nu.

Och när det gäller stängd liga håller jag inte alls med Percy.

De nedre strecken skapar intresse

Det skulle strida mot alla traditioner i europeisk idrott, där inte ens ligor i miljardklassen, som brittiska Premier League, är stängda.

Just möjligheten till upp- och nedflyttning är själva fundamentet i det svenska seriesystemet, det som göder idrotten ända ner i division IV. Det är bara titta på elitserien just nu och intresset kring de nedre strecken.

Det är där de starkaste känslorna finns, den spänning som får fansen att sova oroligt på nätterna. De stora och rika klubbarna har sitt SM-slutspel senare på säsongen och sin givna plats i strålkastarljuset. Men här och nu är det upp- och nedflyttningen som skapar intresset. Just det som fällde Mif i våras, då de stod med ena skridskon i elitserien inför avslutningsmatchen borta mot avsågade Leksand.

Idag vet vi att det bara var första käglan som föll och den som nu håller på att dra med sig hela Mif Redhawks ner i avgrunden.

Percy – en visionär

Där står Percy idag i sin skinande arena. En man och visionär – men berövad sitt hockeylag.

Ett lag han pumpat in ofattbara 107 miljoner i de senaste åren, bara för att hålla laget flytande och fordringägarna borta.

Vad som blir kvar i spillrorna är det ingen som vet förrän vid midnatt denna fredag, då transferfönstret stänger för svenska spelare.

Percy tänker inte satsa på Mif Redhawks längre. Jag tror han har andra planer, andra visioner.

Handlar om att bygga ett nytt lag

Det kan vara KHL eftersom jag vet att han haft flera kontakter med den nya ryska proffsligan. Det kan också vara en helt separat nordisk- eller europeisk liga som jag också vet diskuteras. Men då måste han starta från noll – igen. Det som är kvar av hans Mif Redhawks är inget att bygga på.

Det handlar om att bygga ett helt nytt lag och att skapa en KHL-mässig klubb är ett högriskprojekt i hundramiljonersklassen.

Och lite till. Orkar han?

Det enda jag vet är att man aldrig vet med denne man.

Mifs problem var att man behöll elitseriekostymen även i allsvenskan. Lönebudgeten sägs ligga på 30,3 miljoner kronor – en summa bara Leksand kan konkurrera med. Men Leksand leder allsvenskan. Mif låg tia när allt kollapsade i går.

De styrande blev förmodligen desperata när de insåg att säsongen skulle vara över redan om en månad, då allsvenskan slutar redan den 27 februari. Efter det skulle det bara vara pengar ut i spelarlöner och inte ett nickel in.

Då hade det garanterat blivit konkurs.

Hänger laget kvar med sin juniorsatsning behåller Mif den allsvenska platsen – men med en trupp för nedre halvan.

Ingenting kan rädda klubben i det läget.

Ingen mer än Percy.

Det är Mifs öde.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM