SSL-guiden: Så slutar serierna

Hetaste nyförvärven och betyg på alla lagdelar

Sportbladets innebandyexpert Jonas Gustavsson tippar utgången i herrarnas och damernas SSL.

Dessutom betygsätts alla lagdelarna i herrlagen: Garanterat topplag Utmanaren Uträknade av alla

Så tippas SSL (herrar)

1) Falun

Tabellplacering ifjol: 1

Kommentar: Falun har slagläge på ett tredje raka SM-guld. Målvakts- och backsidan är intakta och riktigt bra. Offensivt har spjutspetsarna Alexander Rudd och Billy Nilsson försvunnit samtidigt som Tero Tiitu kommit in. Något tunnare alltså, men det är ändå högoktanigt (Rasmus Enström och Alexander Galante Carlsson är Sveriges bästa duo) och Falun har ett par stortalanger – främst Casper Backby – som knackar på genombrottsdörren. Garanterat topplag.

Nyförvärv: Tero Tiitu, Warberg; Jack Kvist, Surahammar; Alexander Hallén, Runsten

Målvakter Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

SSL:s bästa målvaktspar. Storvuxne Johan Rehn är etta men utmanas rejält av unge och spännande Måns Parsjö-Tegnér.

Backar Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Comebackande stortalangen Jack Kvist spetsar en redan vass backbesättning ytterligare. Landslagsmässiga Emil Johansson och Thomas Holmgren är stjärnorna medan Adam Fernqvist och Mattias Carlgren står för defensiv stadga.

Forwards Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Alexander Rudd kommer saknas, även om Falun rusade mot guldet utan honom i våras. Laget har också tappat skarpskytten Billy Nilsson och breddspelaren Jacob Lundmark. Men det är världsklass ändå med världens bästa duo Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström, vindsnabbe Jonas Svahn, mångsidige Johannes Larsson (som även kan spela back) och nye Tero Tiitu som främsta namn. Plus att supertalangen Casper Backby knackar på dörren. Lite tunnare – men fortfarande bäst i SSL.  

Tränare Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Frispråkige Thomas Brottman har lett Falun till dubbla guld. Vad mer kan man begära?

Totalt 20Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Rasmus Enström

Poängkungen: Rasmus Enström

Hetaste nyförvärvet: Tero Tiitu

Tyngsta tappet: Alexander Rudd

Genombrottspotential: Casper Backby

2) Storvreta

Tabellplacering ifjol: 2

Kommentar: Storvreta kan, precis som vanligt, ställa ett kanonlag på benen. Dock: Falun har snott guldet två år på raken och nu ska Storvreta klara sig utan veteranerna Hannes Öhman (slutat) och Mika Kohonen (sjukskriven på grund av depression). Det skapar ändå några frågetecken, även om truppen är sprängfylld med stjärnglans och kompetens. Nyförvärvet Alexander Rudd har kapacitet att bli bäst i världen och Storvreta är ett lag för toppen – men ingen storfavorit, utan kommer utmanas av såväl Falun som Pixbo.

Nyförvärv: Alexander Rudd, Falun

Målvakter Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Viktor Klintsten är en matchvinnare som levererat när det behövts som mest. Landslagskeeper som är en säker sista utpost. Albin Engholm är en bra backup.

Backar Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Mattias Samuelsson är en av världens bästa backar, Jesper Berggren ett utmärkt komplement och Rasmus Sundstedt – när han väl matchas som back – ett ständigt offensivt hot. Trotjänaren Staffan Jacobsson är lojaliteten själv. Victor Andersson och Niklas Winroth (som i Mika Kohonens frånvaro troligen får lira center) är pålitliga breddspelare.

Forwards Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Trots att Hannes Öhman lagt av och det finns stora frågetecken kring Mika Kohonen (timeout på grund av depression) så ser det vasst ut. Rickie Hyvärinen, Henrik Stenberg och Fredrik Holtz är absolut spets, stjärnan Alexander Rudd har tillkommit, Joakim Olsson har slagit igenom och Albin Sjögren kan bli hur bra som helst. Kommer dessutom Mika Kohonen tillbaka i okej klass så vässas bredden till ytterligare.    

Tränare Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Stefan Forsman ledde Storvreta till första SM-guldet och gör nu comeback med ambitionen att ta tillbaka den Vreta-dominans som Falun brutit. Veterantränare med massor av rutin, men kan behöva lite tid under uppstarten.

Totalt 19Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Mika Kohonen 

Poängkungen: Henrik Stenberg  

Hetaste nyförvärvet: Alexander Rudd  

Tyngsta tappet: Hannes Öhman  

Genombrottspotential: Albin Sjögren

3) Pixbo

Tabellplacering ifjol: 3

Kommentar: Pixbo nafsar på topplagen Storvreta och Falun och kan vara redo att utmana om ett SM-guld i år. Det klassiska storlaget har under ledning av coachen David Jansson vuxit upp till ett nytt topplag och det känns som att man är redo att börja skörda frukten av några års byggnation nu. Pixbo är starka i alla lagdelar och känns något bredare än ifjol. Kan smyga lite i bakvattnet av den allmänna hajpen kring Falun och Storvreta och är en seriös utmanare till SM-guldet.

Nyförvärv: Linus Henriksson, Warberg; Martin Ojaniemi, Jönköping; Jens Milesson, Slätafly; Joakim Fors, Göteborg

Målvakter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Jon Hedlund är en av Sveriges bästa målvakter och har fortfarande utveckling i sig. Kommer snart ha tagit över förstarollen i landslaget. Unge Oskar Adler backar upp.

Backar Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Martin Östholm pekas i många kretsar ut som innebandyvärldens bäste back – och det är bara att skriva under på det. Han har också bra understöd i form av Tim Wiklund, Andreas Johansson och nye Martin Ojaniemi. Tappet av Henrik Quist är tungt, men hans skador gjorde honom inte rättvisa på slutet.  

Forwards Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Sylvasst. Patrik Malmström var suverän i serien ifjol (även om han bleknade i slutspelet) och är den främsta spetsen, men Emil Julkunen levererar och med nye Linus Henriksson på plats så är man väl rustade på kanterna. Daniel Calebsson och Oskar Henriksson skapar ett starkt centrallås och breddmässigt – där spelare som Victor Selindh och Kasper Hydén finns – ser det också väldigt bra ut.

Tränare Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

David Jansson är vältalig, noggrann och gillar att sticka ut. Har byggt upp Pixbo till ett nytt storlag – men har ännu inte orkat coacha laget till final. Kanske dags nu?

Totalt 17Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Daniel Calebsson 

Poängkungen: Patrik Malmström  

Hetaste nyförvärvet: Linus Henriksson   

Tyngsta tappet: Henrik Quist  

Genombrottspotential: Kasper Hydén

4) AIK

Tabellplacering ifjol: 4

Kommentar: Storlaget AIK gjorde en rejäl uppryckning ifjol efter ett antal år på dekis. Tappet av Kim Nilsson svider och stjärnan går inte att ersätta – och det har AIK inte gjort heller. Men hans försvinnande behöver inte enbart vara negativt, mycket har kretsat kring honom och nu får andra chansen att ta mer ansvar. Det vimlar av offensiv kompetens i truppen, Patrik Åman är en vass keeper och i Karl-Johan Iraeus och Joel Kanebjörk har laget en blytung centerduo som kommer limma ihop laget. Givet slutspelslag.

Nyförvärv: Joel Kanebjörk, Storvreta; Andreas Westerlund, Djurgården; Andreas Rehn, Duvbo; Niklas Sävström, Ekerö

Målvakter Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Landslagskeepern Patrik Åman är seriens bästa målvakt. Älskar att showa och bjuda på sig själv – men murar framförallt igen kassen när det behövs. Ny spännande backup i Andreas Rehn.

Backar Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Lagom elake Alexander Egebrandt är försvarsnestor – men det saknas absoluta spetsbackar, även om Kevin Liebeck-Asp, Ron Sjöblom, Erik Andersson och Fredrik Berg är habila SSL-backar. Stabilt, men sticker inte ut.  

Forwards Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tappet av superstjärnan Kim Nilsson är givetvis blytungt och hans poäng är inte ersatta, men det finns gott om kunnande ändå. Med Karl-Johan Iraeus och nye Joel Kanebjörk har man massor av tyngd i mitten och spetsar som Patrik Hagberg, Kevin Björkström och Simon Jirebeck har förmågan att lasta in poäng och kommer få mer utrymme nu när Kim Nilsson är borta. Evigt unge Henrik Lorendahl bidrar med rutin och kan också matchas som back.

Tränare Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

AIK-ikonen Patrik Edgren får alltjämt beräknas som rookie i tränarrollen och har fortfarande en del att bevisa.

Totalt 15Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Patrik Åman

Poängkungen: Kevin Björkström

Hetaste nyförvärvet: Joel Kanebjörk

Tyngsta tappet: Kim Nilsson

Genombrottspotential: Alex Kjellbris

5) Mullsjö

Tabellplacering ifjol: 7

Kommentar: Mullsjö var ett sensationslag ifjol när man som sjua i tabellen tog sig till första slutspelet någonsin. Där satte man också rejält med färg genom att chocka och pressa storlaget Storvreta till sju matcher i kvartsfinalen innan det blev respass. I år är förväntningarna höjda – med rätta. Klubben har förstärkt i mål och alla talangerna är ett år äldre. Dock: det är en ny situation att spela under press – det stora frågetecknet är hur laget hanterar det.

Nyförvärv: Benjamin Löfdahl, Tyresö Trollbäcken; Kevin Lundgren, AIK; Anton Hedin, Jönköping; Gustav Svensson, RIG Umeå

Målvakter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Värvningen av landslagsmeriterade Benjamin Löfdahl, utsedd till årets målvakt 2011/12, är givetvis klockren. Dock: har lirat allsvenskt ett tag och kan behöva en inkörsperiod.

Backar Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Riktigt vass backuppsättning. Kasper Hedlund, Kim Hadelund och Adam Fransson nosar alla på landslaget. Dessutom finns norske landslagsbacken Daniel Gidske och Jönköpings genombrottsback Anton Hedin att tillgå.

Forwards Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

David Gillek har sannerligen vaknat till liv igen och var strålande som poängmakare och ”pain in the ass”-spelare ifjol. Jimmie Petersson har verkligen slagit igenom och det vimlar av talanger som inte slagit i taket ännu, som Arvid Wibring-Lindqvist, Sebastian Palmqvist och Emil Kihlbom. Nu är också pålitlige poängmakaren Johan Nygårdh med från start (kom in sent ifjol från avsågade Jönköping) plus att Kevin Lundgren anslutit. Bra manskap – men framförallt så finns det massor av potential som inte blommat ännu.  

Tränare Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Mikael Hill är en skicklig tränare som lyckas kräma ur massa ur all talang som Mullsjö sitter på. Får en viktig roll för det unga laget när det gäller att hantera förväntningarna som blommat upp efter fjolåret.  

Totalt 15Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: David Gillek

Poängkungen: Jimmie Petersson

Hetaste nyförvärvet: Benjamin Löfdahl

Tyngsta tappet: Victor Ferraresi 

Genombrottspotential: Emil Kihlbom

6) Linköping

Tabellplacering ifjol: 10

Kommentar: Det missade slutspelet ifjol – första gången sedan laget gick upp i SSL – var givetvis en stor missräkning. Nu laddar laget om, sätter ett starkare manskap på benen och allt annat än en slutspelsplats vore ett misslyckande. Det var otroligt viktigt att keepern Henrik Qvist valde att fortsätta trots beskedet om att sluta i våras – målvaktssidan kändes som enda orosmolnet, men det är nu skingrat.

Nyförvärv: Christoffer Ekstrand, Granlo; Matej Jendrisak, Chudov; Martin Hovlund, Jönköping; Jesper Alm, Vimmerby; Johan Kapple, Lillån; Robin Laakso, Lillån; Gustav Fritzell, Göteborg; Mathias Pettersson, Åby

Målvakter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Att Henrik Qvist valde att göra comeback efter en sommars pension var en lyckoträff för Linköping. Målvaktsfrågan förvandlades från ett frågetecken till ett utropstecken.

Backar Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Förstärkt – och det rejält. Världens bäste defensive back Anton Karlsson är tillbaka efter långtidsskada (borta hela fjolåret) och landslagsaktuelle Martin Hovlund, ny från Jönköping, är med från start. Och då finns redan Tobias Gustafsson, Robin Kohlin, Elias Bard och lagkaptenen Jesper Johansson i laguppställningen.

Forwards Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Att tappa skarpskytten Marcus Johansson var tungt, men å andra sidan får laget in pålitlige poängmakaren Christoffer Ekstrand från Granlo samt tjeckiske stjärnan Matej Jendrisak, så det ser bra ut ändå även om klassen på Jendrisak återstår att bedöma. Storstjärnan Martin Karlsson samt pålitliga Marcus Johansson (d ä) och Simon Klein är de främsta offensiva spetsarna. Något svagare djup, dock.

Tränare Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Johan Astbrant har hand om laget från start och det känns som en spännande lösning även om han fortfarande är orutinerad i sammanhanget.

Totalt 14Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Anton Karlsson 

Poängkungen: Martin Karlsson 

Hetaste nyförvärvet: Matej Jendrisak  

Tyngsta tappet: Marcus Johansson (d y)

Genombrottspotential: Jesper Alm

7) Helsingborg

Tabellplacering ifjol: 6

Kommentar: Helsingborg är laget som värvar friskt och som satsat mot toppen, men som aldrig fått ihop alla pusselbitarna av olika anledningar. Nu gör man ett nytt försök att bli ett absolut topplag. Offensivt håller laget hög SSL-klass, men defensivt är det tunnare och en stor nyckel är Jonathan Paulssons målvaktsspel. En slutspelsplats ska det bli i alla fall.

Nyförvärv: Asser Jääskeläinen, Classic; Robin Johansson, Lönsboda; Philip Häggström, Engelholm

Målvakter Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jonathan Paulsson imponerade stort när han slog ut tjeckiske landslagskeepern David Rytych för ett par år sedan. Inte varit lika het efter det, men är absolut en bra SSL-keeper. 

Backar Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Saknar ett riktigt backankare och är beroende av att Asser Jääskeläinen blir en stjärna. Anders Lindberg och Kristoffer Fält är habila spelare och Joachim Rosengren och Jonathan Skoglösa är vassa talanger, men spetsen saknas. 

Forwards Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Lagets klart starkaste lagdel. I Linus Nordgren, Daniel Johnsson, Mika Moilainen och Jani Kukkola har man hypervass spetskompetens. Marcus Gullstrands återkomst ifjol bidrog också med lite mer fysik. Med vassa komplement som Carl Nilsson, Robin Crantz och lovande Jonathan Olsson har man också okej bredd att luta sig mot.

Tränare Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Magnus Anderberg tog över under säsongen ifjol och fick ordning på laget, men är ännu oprövad på den här nivån. Efter Helsingborgs alla misslyckanden är pressen stor att göra skåningarna till ett topplag.  

Totalt 12Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Linus Nordgren

Poängkungen: Mika Moilainen

Hetaste nyförvärvet: Asser Jääskeläinen

Tyngsta tappet: Alexander Nede

Genombrottspotential: Jonathan Olsson

8) Växjö

Tabellplacering ifjol: 8

Kommentar: Gjorde en strålande säsong som nykomling ifjol och knep en slutspelsplats, men där var man dock var chanslösa mot blivande mästarna Falun i kvarten. Har uppgraderat truppen under sommaren, bland annat plockat in toppspelare som Simon Nilsson och Marcus Johansson, och har kapacitet att hota om en slutspelsbiljett igen. Dock: andraåret är av tradition tuffare då man inte kan slå ur underläge.

Nyförvärv: Marcus Johansson, Linköping; Simon Nilsson, Kalmarsund; Oliver Uhrberg, Munka-Ljungby; Viktor Gustavsson, Ticino; Viktor Johansson, Vöikers

Målvakter Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Har två bra målvakter i Pascal Meier och Kim Kulich där schweizaren Meier ofta drog längsta strået ifjol och stod flest matcher. Stabil men inte spektakulär duo.

Backar Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Bröderna Eric Roos och Johan Roos – där den sistnämnde numera är landslagsmän – är grundbultarna i försvaret, tillsammans med unge Markus Jonsson. Nu har man dessutom adderat skottmaskinen Simon Nilsson, vilket uppgraderar det offensiva backspelet. Släppte dock in mycket mål ifjol.

Forwards Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Filip Kjellsson var en sensation ifjol och bär offensiven tillsammans med Jesper Sankell, Richard Hessmer och rivige fjolårssensationen Christopher Holmér. Nu har man dessutom uppgraderat med skarpskytten Marcus Johansson, tia i poängligan ifjol, och har en förhoppningsvis skadefri Linus Jämtal, så det finns mer spets än vad som var fallet förra säsongen. Något svagare bredd dock.

Tränare Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Niklas Nordén, som nu är ensam huvudtränare, har varit med i SSL ett bra tag, samlat rutin och visar ofta hett humör. Hans ledarstil passar den kaxiga uppstickaren Växjö.

Totalt 12Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Filip Kjellsson 

Poängkungen: Jesper Sankell   

Hetaste nyförvärvet: Marcus Johansson   

Tyngsta tappet: Robin Johansson    

Genombrottspotential: Ludwig Persson

9) Warberg

Tabellplacering ifjol: 5

Kommentar: Klassiska Warberg är i en ombyggnadsfas och generationsväxling. Listan över spelarförluster inför den här säsongen är skrämmande lång och det finns så mycket klass i spelarna som försvinner att de lirarna skulle kunna bilda ett eget SSL-lag som tar sig till slutspel. Nästan i alla fall. Warberg har dock gillat läget, byggt om och slopat tokoffensiven som man lanserade ifjol. Laget ser helt okej ut och det finns mycket potential, så ett 14:e raka slutspel är inte alls omöjligt.

Nyförvärv: Sandro Dominioni, Alligator; Paolo Reidi, Chur; Martin Emanuelsson, comeback; Alexander Rönnlund, RIG Umeå; Sebastian Bodenmalm, Partille; Mattias Kongstad, Karlstad; Daniel Falk, Karlstad; Robin Westergren, Örebro

Målvakter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Per Svedin gjorde en stark säsong ifjol efter att ha tagit över efter veteranen Peter Sjögren, så målvaktsposten är stabil.

Backar Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Veteranen Jimmy Lindblom är förvisso ett avbräck, men med Mattias Wallgren, Filip Stenmark och Joakim Andersson i spetsen har man ändå ett habilt försvar, och Daniel Falk, som utvecklats i Karlstad, blir ett bra comeback-förvärv.

Forwards Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Förlustlistan kan göra vem som helst mörkrädd: Magnus Svensson, Tero Tiitu, Linus Henriksson, Henrik Olofsson, Erik Svenson. Så visst är det försvagat. Simon Palmén och Rickard Eriksson skapar en stark centrallinje, Martin Emanuelsson bidrar med rutin och sedan vimlar det av unga spelare med fin uppsida, men frågan är hur redo lirarna är för stora roller. De schweiziska nyförvärven Paolo Reidi och Sandro Dominioni kommer säkert bidra med en hel del. Mycket nytt – och det kan ta lite tid innan pusslet är sammanfogat.

Tränare Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Oscar Lundin är ung och oerfaren – men innovativ och driven. Kanske precis det som behövs i ett Warberg som byggs om.

Totalt 12Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Mattias Wallgren 

Poängkungen: Simon Palmén   

Hetaste nyförvärvet: Sandro Dominioni   

Tyngsta tappet: Magnus Svensson   

Genombrottspotential: Alexander Rönnlund

10) Sirius

Tabellplacering ifjol: 9

Kommentar: Sirius var utdömda av alla inför comebacken i SSL ifjol men slog expertisen duktigt på handen och var aldrig inblandade i bottenstriden. Till slut var laget en ynka poäng från slutspel. Till den här säsongen, med nytillskotten Billy Nilsson och Erik Svenson i laget, är målet givet: det ska bli slutspel. Det känns absolut som en realistisk målsättning, men konkurrensen är tuff.

Nyförvärv: Billy Nilsson, Falun; Erik Svenson, Warberg; Joel Norman, Storvreta; Hampus Bodin, Uppsala; Axel Gåve, Gottsunda

Målvakter Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Petter Nilsson gjorde en kanonsäsong ifjol, utsågs till årets målvakt och fick också smaka på landslaget. Nu gäller det att visa att fjolåret inte var någon engångsföreteelse.  

Backar Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Stabilt sammanfattar det hela bra. Calle Bredberg-Kostov är navet i en habil men inte glänsande backbesättning. Få sticker ut, men alla gör sitt jobb. Oerhört täta ifjol och har inte gjort några större förändringar.

Forwards Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Om försvarsspelet var bra ifjol så var anfallsspelet ett större problem. Det har man dock verkligen försökt råda bot på genom att plocka in Faluns skarpskytt Billy Nilsson samt värva hem stabile Erik Svenson från Warberg. Det skapar mer spets framåt och ger understöd till Peter Berlin, Dan Johansson och Johan Eriksson. Uppgraderat mot ifjol, men fortfarande inte sylvasst.

Tränare Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

David Ahlmark coachade upp Sirius i SSL och motbevisade alla kritiker ifjol genom leda laget mot en slutspelsplats istället för en bottenplacering. Skicklig tränare.

Totalt 12Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Billy Nilsson  

Poängkungen: Billy Nilsson  

Hetaste nyförvärvet: Billy Nilsson   

Tyngsta tappet: Martin Bengtsson   

Genombrottspotential: Joel Norman

11) Dalen

Tabellplacering ifjol: 12

Kommentar: Utdömda flera säsonger nu och efter två SM-finaler i rad kom verkligheten ikapp Dalen ifjol. Umeålaget fick slåss för den fortsatta existensen i SSL och var indragna i botten, men klarade nytt kontrakt till slut, bland annat tack vare att Caperiotäby rasade ihop. Det lär bli en kamp i botten i år också. Spetsen i laget är sylvass, men bristen på bredd skapar stora hål i laguppställningen. Dalen är beroende av att ha sin förstakedja hel och frisk hela säsongen.

Nyförvärv: Viktor Nystedt, Gamla Stan; Viktor Bylund, Sandåkern; Philip Sakayan, RIG Umeå; Albin Andersson, Umeå City; Sebastian Lindberg-Dellsand, Umeå City

Målvakter Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Martin Rudeström dras med en del skadeproblem vilket gjort att veteranen Fredrik Hörnkvist fått kliva in och avlasta under försäsongen. En skadefri Rudeström är dock en bra sista utpost.

Backar Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tjecken Patrik Suchanek gjorde det riktigt bra ifjol vilket breddade backbesättningen. Suchanek, Adam Berglund, Mattias Ljunggren och Kim Lundström kommer ha viktiga roller i en besättning som saknar bredd och djup.

Forwards Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Spetsen imponerar med norrmannen Ketil Kronberg som är en av seriens bästa spelare, och han har fint understöd av målskytten Johan Eriksson och rutinerade och ettrige Alexander Bodén. Bakom förstakedjan finns tjeckerna Milan Tomasik och Martin Tokos som säkert kan avlasta en del, men efter det tunnas det ut väldigt fort. Beroende av att någon av talangerna orkar bära ordinarie SSL-roller.

Tränare Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Urban Karlsson, som brinner helt och hållet – plus lite till – för innebandyn i Umeå och sitter på tonvis av rutin, kliver in i båset med fjolårscoachen Jonatan Brolin och nypensionerade spelaren Anton Ermling. Stark ledarstab.

Totalt 10Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Ketil Kronberg

Poängkungen: Ketil Kronberg

Hetaste nyförvärvet: Philip Sakayan

Tyngsta tappet: Johan Alm

Genombrottspotential: Felix Stenbäck

12) Granlo

Tabellplacering ifjol: 11

Kommentar: Granlo hade det rejält jobbigt ifjol. Och det kommer inte bli lättare i år: tre pålitliga poängplockare har försvunnit, inget etablerat har värvats och tränarstaben blev klar först i början av augusti. Dessutom har klubben brottats med ekonomin. Keepern Tomas Åhrberg, backen Robin Nilsberth och centern Johan Samuelsson är absolut spets som är nycklarna för att det ska bli nytt kontrakt – men längre än så räcker inte det här lagbygget.  

Nyförvärv: Markus Lindström, RIG Umeå; Adam Hedin, Karlstad; Emil Johansson, Karlstad; Nils Ådahl, Ankarsvik; Tobias Wiesinger, Ankarsvik; Carl Åkersten, Ankarsvik

Målvakter Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Thomas Åhrberg tillhör det övre skiktet av målvakter i serien och blir oerhört viktig för laget. Dock tunt bakom honom.

Backar Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Samma som ifjol – vilket innebär att laget får förlita sig mer eller mindre helt på toppduon Robin Nilsberth och Kristoffer Asp vilket blir slitsamt i längden.

Forwards Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Bröderna Johan och Anton Samuelsson får dra ett tungt lass i en tunn anfallsbesättning där tappen av poängmakarna Christoffer Ekstrand, Linköping, Alexander Hallvars-Persson, Kais Mora, och Patrik Svensson, varvar ner, är kännbara. Killar som Jonas Berglund och Christian Hjorth måste upp i produktionen för att inte Johan Samuelsson ska bli för ensam som offensiv spets.

Tränare Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Gick bet flera gånger på sina alternativ innan man fick klart med John Lehnberg som avslutade karriären så sent som i våras. Oprövat.

Totalt 9Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Johan Samuelsson

Poängkungen: Johan Samuelsson

Hetaste nyförvärvet: Markus Lindström

Tyngsta tappet: Christoffer Ekstrand

Genombrottspotential: Markus Lindström

13) Kais Mora

Tabellplacering ifjol: Nykomling

Kommentar: Senast Kais Mora var uppe i SSL så fick man en friplats efter Västerås konkurs, och beskedet kom sent vilket innebar att man kom till spel med en allsvensk trupp. Resultatet? En seger, fem poäng på 26 matcher och toksist i serien. Man är bättre förberedda nu – men räcker troligen inte till för att fixa nytt kontrakt ändå.

Nyförvärv: Florian Bollinger, Uster; Alexander Hallvars-Persson, Granlo; Thomas Norman, Köping

Målvakter Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Jonas Matson var strålande ifjol och har utvecklats som keeper sedan Kais Mora var uppe senast och levererade en rekordusel säsong. Kommer få massor att jobba med i vinter.

Backar Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Nye schweizaren Florian Bollinger kan bli en spetsvärvning och det behövs, även om laget har en habil och trygg besättning backar som löste saker bra i allsvenskan så är det en helt annan nivå nu.

Forwards Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Starkaste lagdelen där man har flera lovande killar, inte minst Max Wahlgren, Johan Widh och Bobby Edberg som säkerligen är redo att producera på SSL-nivå tillsammans med hemvändande Alexander Hallvars-Persson. Det saknas dock en del rutin och det finns inte så mycket djup, men den unga spetsen känns absolut intressant.

Tränare Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Peter Wallin har varit med förr och sitter på gott om rutin. Han brukar vara duktig på att få ut maximalt av unga spelare.

Totalt 9Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Max Wahlgren

Poängkungen: Max Wahlgren

Hetaste nyförvärvet: Florian Bollinger 

Tyngsta tappet: Richard Fernström 

Genombrottspotential: Max Wahlgren

14) Höllviken

Tabellplacering ifjol: Nykomling

Kommentar: Höllviken är askungesagan om ett kompisgäng som rusat igenom seriesystemet. 2008 lirade laget i division fyra, ifjol var man nykomling i allsvenskan och nu är det dags för SSL-debut. Laget är uträknat av alla. Höllviken har valt att inte värva några etablerade SSL-spelare utan kör på med kvalhjältarna. Allt annat än en sistaplats är en skräll.

Nyförvärv: Ted Nivestam, Malmö; Simon Strömberg, Malmö; Jacob Runesson, Landskrona; Fredrik Radlert, Malmhaug; Mattias Andersson, Lönsboda; Johannes Mattsson, Landskrona

Målvakter Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Totalt oprövat. Carl Hansson var den store hjälten ifjol – men hur står han sig på den här nivån?

Backar Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Inget nytt har tillkommit. 32-årige Henrik Kronholm är åldermannen i försvaret och får ett stort ansvar – men i övrigt så känns det otroligt tunt, främst baserat på orutinen från SSL.  

Forwards Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Johannes Wilhelmsson lastade in otroliga 84 poäng på 26 matcher ifjol och är den stora stjärnan som även nämns som ett namn för landslaget. Bakom honom finns ett antal namn – som Pontus Karlsson och Dennis Persson – som lastade in gott om poäng på allsvensk nivå ifjol, men någon bredd är det inte att tala om. 

Tränare Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Vidar Jonsson har varit med på den här nivån tidigare och visade ifjol att han kunde skapa guld av sand. Laget är ännu mer uträknat nu – och lyckas Jonsson hålla Höllviken kvar så borde han ha bragdguldet.

Totalt 6Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Stjärnan: Johannes Wilhelmsson

Poängkungen: Johannes Wilhelmsson

Hetaste nyförvärvet: Ted Nivestam 

Tyngsta tappet: Joon Berggren

Genombrottspotential: Simon Strömberg

Så tippas SSL (dam)

1) Kais Mora

Tabellplacering ifjol: 1

Kommentar: Suveräna i serien ifjol, gick till SM-final men föll där – något överraskande –

mot Djurgården. I år laget om möjligt ännu vassare. Dels så är Therése Karlsson, som missade en hel del ifjol på grund av sjukdom, tillbaka på allvar, dels har man värvat SSL-spets som bland annat Moa Tschöp, Tone Einstulen och Ingela Hansson. Plus att poängsprutan Johanna Holmbom, ifjol i Falun, är klar och ansluter efter årsskiftet efter skaderehabilitering. Och då hade man SSL:s bästa lag redan innan förstärkningarna. Frågan är vad som kan stoppa Kais Mora i år...?

Nyförvärv: Moa Tschöp, Djurgården; Johanna Holmbom, Falun; Rebecca Mårtensson, Huddinge; Petra Hansson, Falun; Ingela Hansson, Falun; Tone Einstulen, Falun; Amanda Hill, Falun

2) Iksu

Tabellplacering ifjol: 4

Kommentar: Med Iksu-mått mätt så var fjolåret en stor besvikelse. Efter åtta SM-finaler på nio säsonger så blev man ”bara” fyra i serien och rök redan i kvartsfinalen sedan Pixbo vunnit med 3-0. Nu är det revanschår – och laget är uppgraderat. Landslagsspelarna Malin Marklund (Pixbo), Emelie Wibron (Pixbo) och Sofie Andersson (Dalen) har anslutit, Victoria Wikström bestämde sig till slut för att vara kvar och det finns en sylvass grund – med Josefina Eiremo, Cassandra Edberg, Iza Rydfjäll och några till – kvar. Iksu känns breda, vassa och mer kompletta än ifjol.

Nyförvärv: Sofie Andersson, Dalen; Emelie Wibron, Pixbo; Malin Marklund, Pixbo; Lisa Rengärde, RIG; Sara Wibron, Pixbo

3) Rönnby

Tabellplacering ifjol: 7

Kommentar: Efter SM-guldet 2013 så slutade ett gäng av stjärnorna i Rönnby och fjolåret blev en omstart med ett betydligt mindre rutinerat lag. Då gjorde man det bra, blev sjua och nådde semifinal. I år finns kapacitet för att komma tillbaka till toppen igen och laget har förstärkt imponerande: finska landslagsduon Lara Louisa och Mira Wickman plus Huddinges landslagsback Åsa Tjusberg ansluter. Dessutom gör poängsprutan och megatalangen Madeleine Backlund SSL-comeback. De tillskotten, och en blivande stjärna i Adina Augustsson som hela tiden tar kliv framåt, gör att Rönnby ser ut som ett givet topplag.

Nyförvärv: Mira Wickman, SB-Pro; Laura Loisa, SB-Pro; Åsa Tjusberg, Huddinge; Madeleine Backlund, Västerås; Emma Hellberg, Iksu

4) Pixbo

Tabellplacering ifjol: 6

Kommentar: Enligt tränaren Jonas Eliasson är Pixbo Sveriges bästa lag. Där är man kanske inte riktigt, men visst ser det intressant ut. Landslagsduon Malin Marklund och Emelie Wibron kom inte upp i kapacitet ifjol och är borta, men in kommer finska landslagsbacken Laura Manninen, centertanken Linn Lundström och division ett-fyndet Caroline Böcker. De nyförvärven, ett rutinerat garde – Isabell Krantz, Sara Helin, Camilla Jordansson, Johanna Dahlin – och ett gäng unga lirare skapar en intressant mix som kan bli riktigt bra.

Nyförvärv: Linn Lundström, Dalen; Laura Manninen, SB-Pro; Caroline Böcker, Engelholm

5) Djurgården

Tabellplacering ifjol: 2

Kommentar: Djurgården lyckades sno SM-guldet från storfavoriten Kais Mora ifjol och man gjorde det tack vare sin fantastiska spetsfemma som saknar motsvarighet i innebandy-Sverige. Att Emelie Lindström, trots lite motivationsproblem, valde att fortsätta är förutsättningen för att laget återigen ska utmana i toppen. Spetsfemman – som är intakt så när som på Kais Mora-flyktande Moa Tschöp – och landslagskeepern Emelie Frisk kommer ta Djurgården långt, men i övrigt känns det väldigt, väldigt tunt efter att flera rutinerade pjäser lämnat och det känns tveksamt om man är ett lag för den absoluta toppen i år.

Nyförvärv: Jeanette Nilsson, Warberg; Nikolina Sjöberg, Hässelby; Mari Aanerud, Hässelby; Malin Aanerud, Hässelby; Alexandra Durling, Hässelby

6) Endre

Tabellplacering ifjol: 3

Kommentar: Endre slutade trea i SSL ifjol – men sedan tog bensinen slut och man orkade inte ladda om inför slutspelet. I år ska man försöka att spara lite mer på storstjärnan och poängsprutan Anna Jakobsson inför slutspelet så att hon orkar leverera även där. Att spara lite på Jakobsson finns det också utrymme för eftersom laget är bredare i år. Bland annat så är centertalangen Sara Steen tillbaka från Falun och tre lovande RIG-spelare – Sophia Lundmark, Anna Karlsson och Isabella Ström – har anslutit. Spännande lagbygge med stor uppsida.

Nyförvärv: Sara Steen, Falun; Sophia Lundmark, RIG; Anna Karlsson, RIG; Isabella Ström, RIG; Mikaela Målström, Falun; Anna Moberg, Hovshaga

7) Dalen

Tabellplacering ifjol: 5

Kommentar: Dalen är av tradition svårspelade och lär vara det i år också, trots att man tappat sina viktiga landslagsspetsar i Sofie Andersson och Linn Lundström. Att tappa stjärnor är dock inget nytt för Umeålaget och man brukar lyckas slussa in nya talanger som tar stora kliv framåt, och känslan är att det kan bli så i år också. Defensivt står laget sig bra och offensivt kommer nyförvärvet och poängspelaren Isabell Larsson att bli en nyckel tillsammans med stjärnan Amanda Öhman.

Nyförvärv: Linnea Jonsson, Iksu; Isabell Larsson, Slevik; Sara Ryman, Sala; Clara Forssén, Dalen; Felicia Lilja, Dalen

8) Uppsala

Tabellplacering ifjol: 11

Kommentar: Nykomlingen var illa ute länge ifjol, men lyckades till slut få ihop spelet och fixade nytt kontrakt. I år känns det faktiskt som att Uppsala kan vara ett slutspelslag. Vad som talar för det? Detta: slutspurten ifjol, utvecklingen på stortalangerna Elin Gabrielsson och Amanda Delgado-Johansson, värvningarna av duktige keepern Felicia Tjäderborn och vindsnabba forwarden Julia Nordin, samt skicklige tränaren Viktor Matsenius. Varningen är härmed utfärdad – Uppsala kan skrälla.

Nyförvärv: Julia Nordin, Iksu; Felicia Tjäderborn, Dalen; Fanny Schulstad, Huddinge; Frida Eriksson, Falun

9) Täby

Tabellplacering ifjol: 12

Kommentar: Ett gäng SSL-lag uppgavs rycka i poängdrottningen Sara Attermo inför säsongen, men hon valde att stanna kvar vilket var viktigt för laget. Hon, plus Louise Wickström som valde bort Djurgården, blir viktiga pusselbitar i årets lag som absolut kan utmana om en slutspelsplats. Visserligen skiner det inte av stjärnglans kring truppen, men det är gediget och kryddningen av ett knippe Hässelby-spelare spär på bredden.

Nyförvärv: Louise Wickström, Djurgården; Michele Simpson, Hässelby; Fia Ununger, Hässelby; Jennifer Stålhult, Hässelby; Pernilla Vallbo, Hässelby; Malin Söderberg, Hässelby; Lisa Eskils, Hässelby; Elin Lundström, Täby; Camilla Lundin, Täby

10) Huddinge

Tabellplacering ifjol: 9

Kommentar: Huddinge nosade på sista slutspelsplatsen ifjol men räckte inte hela vägen fram – men säsongen var ändå ett steg fram för föreningen. Nu har laget tappat erfarne coachen Per Tjusberg och stjärnorna Åsa Tjusberg och Rebecca Mårtensson, men framgången grundar sig inte i de individuella topparna utan i kollektivet. Nye och unge tränaren Alexander Brinkmann är ett spännande tillskott och även om det saknas individuella toppar så kan kollektivet säkerligen utmana om en slutspelsbiljett.

Nyförvärv: Elin Roos, Djurgården

11) Karlstad

Tabellplacering ifjol: 10

Kommentar: Gjorde en stark säsong ifjol och hade länge hugg på en slutspelsplats, men blev till slut tia i sammandraget. Tilda Flodell adderade välbehövlig spets förra året och nu har man också gjort klart med pålitliga målskytten Madeleine Ellilä som dunkade in 14 kassar i JIK ifjol, vilket ökar slagstyrkan ytterligare. I övrigt har man kvar lagbygget från förra säsongen som fortsätter att utvecklas och det känns inte som man slagit i taket för sin potential ännu. Prognosen talar om en plats ungefär som ifjol – det vill säga i ingenmansland.

Nyförvärv: Madeleine Ellilä, Jönköping; Ebba Hedberg, Skoghall; Linn Östlund, Hagfors; Jessica Rolf, Sjöstad

12) Jönköping

Tabellplacering ifjol: 13

Kommentar: Jönköping såg länge ut att fixa nytt kontrakt utan kval ifjol, men Uppsalas slutspurt gjorde att man ändå halkade under kvalstrecket. Det blev i alla fall förnyad SSL-status till slut – bland annat tack vare inhyrda storstjärnan Sara Anteryd (hon blir dock inte kvar, ska bli mamma). I år lär det bli en kamp i botten igen. Ifjol var truppen rejält tunn och skadedrabbad och det har man åtgärdat genom att dammsuga upp talanger från närområdet. Dock varit skadedrabbade under försäsongen i år också. Nyckeln är att hålla sig skadefria i vinter.

Nyförvärv: Felicia Johansson, Lockerud; Frida Ingvarsson, Husqvarna; Jennie Bylander, Sävsjö; Matilda Petersson, Husqvarna; Clara Lundell, Lockerud; Josefine Gustafsson, Sävsjö; Ellen Åhman, Husqvarna; Victoria Hornbrink, Husqvarna

13) Falun

Tabellplacering ifjol: 8

Kommentar: Falun har blivit ordentligt brandskattat på spelare (Johanna Holmbom, Tone Einstulen, Petra Hansson, Ingela Hansson, Therése Strömberg) och det har lämnat stora hål i laget. Dessa hål har fyllts av två schweiziskor – Helen Bircher och Priska von Rickenbach – och ett gäng egna talanger. På pappret känns det som att det blir en jobbig säsong. Nye finske coachen Harri Lind, med erfarenhet från landslaget, är meriterad och respekterad – men har en ordentlig utmaning framför sig. Känslan är att laget kommer få kämpa hårt för SSL-kontraktet. 

Nyförvärv: Helen Bircher, Zug; Priska von Rickenbach, Zug; Melinda Folmertz, Sala; Johanna Andreassen, Team Thorengruppen; Malin Sjöberg, Team Thorengruppen; Sofie Karlsson, Köping; Cim Sjölander, Strömsbro; Lovisa Hansson, Strömsbro

14) Telge

Tabellplacering ifjol: Nykomling

Kommentar: Enligt ryktena jagade Telge några rutinerade spelare inför säsongen – bland annat Djurgårdens Ranja Varli och Emma Dahlström – men fick nobben. Det gör att man till stora delar får förlita sig till fjolårets trupp. Och med tanke på det känns det som att det blir jobbigt. Lagets hopp står till förre landslagskeepern Linnea Bergman och spetskedjan med Therese Ahlqvist, Lisa Hulting och Malin Hellsén.

Nyförvärv: Sara Dahlström, Nykvarn; Felicia Forsmark, Nykvarn; Emelie Schoning, Nykvarn; Denise Rosell, Tullinge; Johanna Norin, Tullinge

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN