Västerås skrällde mot blekt Leksand

SPORTBLADET

Frögren om debuten: ”Dröm i uppfyllelse”

Foto: MITTMEDIA

LEKSAND. Det var första matchen för Jonas Frögren, 33, i Leksand.

Ett tillfälle han väntat på.

– Det är en barndröm som går i uppfyllelse, säger backbjässen.

Foto: MITTMEDIA
Jonas Frögren.

Träningsmatch i Tegera Arena.

Ett slutkört Leksand, efter en lång träningsvecka, mot ett decimerat Västerås och kampen slutade med att gästerna krigade till sig en ”poäng”, 2-2.

Leksands powerplay var under all kritik och i den spelformen måste dalalaget bli bättre.

Men för en spelare i Leksand var matchen speciell och efterlängtad, masen Jonas Frögren. Han är född och uppvuxen i Ludvika, men trots att han spelade tv-pucken för Dalarna hamnade han aldrig i Leksand utan det blev Färjestad i början av karriären.

– Jag höll på Leksand när jag var yngre, men Harald Lückner fångade upp mig och tog mig till Karlstad. Det ångrar jag inte idag att det blev Färjestad, men det var speciellt att få spela för Leksand måste jag säga. Det är en barndröm som blir verklighet, säger Frögren, som vunnit fyra SM-guld och varit proffs i både Toronto som KHL.

”Chans mot alla lag”

Han ska vara en typ av pappa i Leksands försvar och det kommer att behövas i vinter. Frögren är van att spela i topplag i SHL och på förhand rankas inte Leksand som ett sådant.

– Vi har chans mot alla lag, det kan jag lova. Sedan har vi ett go i laget som är enormt. jag tror på den här gruppen, säger Jonas Frögren.

Han är svettig och slut efter matchen mot Västerås. En match som kunde ha innehållit ett slagsmål mellan Frögren och Västerås veteran Conny Strömberg. Men Frögren lugnade sig och det slutade med att Strömberg fick en utvisning för slashing.

Matchutvecklingen var speciell. Först hände inget. Sedan kom alla mål i andra perioden.

Leksand tog en snabb ledning med 2–0 och såg att gå mot en enkelseger.

Västerås replikerade

Men Västerås, med flera hungriga juniorer, ville annorlunda och gjorde både 2–1 som 2-2, något som blev slutresultatet.

Matchen var seg, på gränsen till mycket seg. Leksand har precis avslutat ett träningsläger och benen såg inte pigga ut på leksingarna.

Bland annat var det stora förväntningar på Chris Connolly, Tomi Sallinen och Himmelfarb, men de syntes inte till så mycket.

Leksand borde ha avgjort matchen när man fick många lägen i powerplay, men gick bet. Kanske är saknaden av Mikael Johansson och Patrik Hersley stor och just i den spelformen var de flyktade leksingarna mycket effektiva.

Bäst i Västerås var målvakten Fransson, veteranen Strömberg. I Leksand såg Johan Ryno ut att ha roligt med många fina passningar.