Svenska rookien klar för VM

SPORTBLADET

”Som ett kvitto på denna säsong”

Foto: Alexander Zetterman

Årets svenska rookie i hoppning, Alexander Zetterman, 24, är klar för VM.

Han får sällskap av ringrävarna Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson samt Henrik von Eckermann.

– Just nu är det väldigt kul att vara förbundskapten, säger Sylve Söderstrand om lördagens laguttagning.

I går fredag säkrade Sverige en plats i hoppningens toppliga nästa år genom att komma trea i nationshoppningarna i Dublin.

Men det var också ett sista test inför VM i Normandie om tre veckor.

Alexander Zetterman och hans Cafino bevisade att segern i Falsterbo Grand Prix för en månad sedan inte var en tillfällighet. Trots att Cafino tappade en sko blev det två bra rundor i Dublin.

– Efter Falsterbo förstod jag att jag var rätt nära en VM-plats. Nu känns det bra, som ett kvitto på denna säsong, säger Alexander Zettterman.

Även Malin Baryards enögde hingst Tornesch klarade testet i Dublin och visade att han är tillbaka i toppform efter att ha varit skadad under försäsongen.

Däremot levde Jens Fredricsons OS-häst Lunatic inte helt upp till formkraven.

– Lunatic hoppade jättefint i Dublin, men efter sin skada är han en månad efter i tävlingsform, säger förbundskapten Sylve Söderstrand som valt att ha ekipaget som reserv. 

”Rolf fortfarande kung"

En frisk Rolf-Göran Bengtsson är självskriven i mästerskap. Henrik von Eckermann har intagit samma position.

– Rolf är fortfarande kung. Men Henrik är helt klart kronprinsen i svensk hoppning, säger förbundskapten Sylve Söderstrand om von Eckermann som etablerat sig i världstoppen.

Det definitiva laget på fyra ryttare tas ut kvällen innan VM:s laghoppning börjar 3 september. 

– Det blir ett spännande mästerskap och helt öppet. Inget land är helt outstanding och vi har lika stor möjlighet som andra. Så varför skulle vi inte kunna vara med i toppen, sa Söderstrand redan för en månad sedan om tillgången på tänkbara VM-ryttare.

För laget står även OS-kval på spel. De fem bästa nationerna kvalar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport