”Vi är lite hetare”

Hasselborg/Golldreson debuterar för Sverige i EM

Sverige räknas till den absoluta toppen av världens curlingelit.

Nu har det blivit dags för ett ungt, svenskt landslag att ta plats i curlingens absoluta finrum.

– Vår styrka är att vi är kaxiga och framåt, säger Anna Hasselborg, 25.

Trots sin blygsamma folkmängd ligger Sverige i toppen av världens curlingelit. Efter år av framgångar för lag Norberg och lag Sigfridsson har det nu blivit dags för ett betydligt yngre landslag att slå sig in.

På lördag drar EM i gång i Schweiz, och för första gången kommer Sverige att representeras av team Hasselborg/Golldreson. Laget består av Anna Hasselborg, 25, Agnes Knochenhauer, 25, Zandra Flyg, 26, och Karin Rudström, 26. De tre förstnämnda har spelat tillsammans sedan barnsben och Karin träffade de på curlinggymnasiet i Härnösand – där också den tvåfaldige OS-guldmedaljören Anette Norberg är fostrad.

Och målsättningen?

Den är skyhög direkt.

– Vi går för medalj. Absolut. Det känns verkligen sjukt kul, vi har slitit för det här, säger lagets skip Anna Hasselborg.

”Vi är lite hetare”

Tjejerna tog SM-guld förra året och i år rankas de tolva i världen. De har flera individuella meriter, bland annat var Agnes Knochenhauer med som reserv när Sverige tog OS-silver i Sotji i år och både Agnes och Anna Hasselborg har varsitt JVM-guld sedan tidigare.

De beskriver sig som ett ungt landslag – med en hel del attityd.

– Vi är kaxiga och tänker hela tiden framåt. Vi har ett helt annat id än lag Norberg och Sigfridsson, de är båda extremt bra lag som vi ser upp till, men jag skulle säga att vi är lite hetare både på banan och som personer, förklarar Anna Hasselborg.

– Lag Sigfridsson är väldigt lugna när de spelar, jag tror att vi visar mycket mer känslor, vi köttar på, men vi gör det ändå i en ganska ödmjuk tappning, fortsätter hon.

Tränaren: de spelar som killar

Enligt deras tränare, den förre EM-mästaren Mikael Hasselborg, är det tuffheten i deras spel som gör att de kan knipa ett guld i Schweiz.

– De här tjejerna är första generationen unga tjejer som spelar curling som killar. De spelar med mycket mer kraft och hårdare slag, och jag tror vekligen att det är nyckeln till deras tidiga framgång. Den typ av hårda utslagningar som de här tjejerna gör har vi inte sett i Sverige tidigare, det finns inte någon i lag Anette Norberg eller Sigfridsson som spelar på det här viset, säger han.

Vad som lag Hasselborg själva tror kommer att ta dem långt är den genuina kärleken till sporten.

– Det är världens roligaste sport, det krävs väldigt mycket tanke samtidigt som det är ett väldigt fysiskt moment, du som individ måste prestera bra men du är också beroende av hur ditt lag spelar, säger Anna Hasselborg.

– Jag är ju skip och har fallit för det taktiska. Det är väldigt coolt, det handlar hela tiden om att göra en avvägning vilket slag du ska göra. I exempelvis schack är säkert att du kommer att lyckas med ditt drag, men i curling är det inte det. Det är det som gör det så spännande, fortsätter hon.

EM-finalen spelas lördagen den 29 november.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.