Armstrong tillbaka och kör Tour-etapper

avErik Karlsson

Foto: TT
Lance Armstrong.

Vinnare sju gånger. Fråntagen lika många segrar.

Nu är Lance Armstrong tillbaka i Frankrike för att köra Tour de France-etapper.

Den här gången övertalad av en före detta engelsk landslagsspelare för att stötta cancerforskningen.

I början på 90-talet var Geoff Thomas engelsk landslagsspelare i fotboll. Karriären gick sedan i stora delar av det brittiska seriesystemet innan han lade av 2002.

Ett år senare drabbades Thomas av cancersjukdomen kronisk myeloisk leukumi. Han gavs bara tre månader till att leva men en transplantation gjorde att Thomas överlevde sjukdomen. Sedan dess har han kämpat hårt för att samla in pengar till forskning kring den och andra cancersjukdomar.

En del i insamlingarna har med åren blivit att cykla långa sträckor. Redan 2005 åkte han hela Tour de France-sträckningen för att samla in pengar.

”Drog mig ur en mörk plats”

Allt inspirerad av canceröverlevaren Lance Armstrong.

– Lance bok "It's not about the bike", höll mig positiv. Han inspirerade mig till att slåss mot sjukdomen, berättar Thomas för Mail on Sunday.

– Lance var personen som drog mig ur det som var en väldigt mörk plats när jag hade fått prognosen att jag bara hade tre månader kvar att leva, säger han.

Tio år har gått sedan Geoff Thomas första strapats i Frankrike och under tiden har Lance Armstrongs dopningsfusk dragits fram i ljuset och alla hans sju titlar i Tour de France har tagits ifrån honom.

Men trots det så var det till amerikanen som Geoff Thomas vände sig när han bestämde sig för att åka 2015 års Tour-sträcka i välgörenhetssyfte.

– Jag blev också besviken. Men trots det så var min åsikt tudelad. Som idrottsman var jag arg på lögnerna. Dopning är fel. Men i sjukdomskontexten och samhörigheten jag hade med någon som också överlevt cancer så kändes idrotten nästan irrelevant. Allt som verkligen betydde något var hans attityd gentemot sjukdomen; viljan att slåss mot den och göra skillnad.

”Kan vara vara bra”

Så Geoff Thomas åkte över till Texas och sålde in idén att även Lance Armstrong borde köra några av etapperna med Geoff Thomas.

– Så klart jag gör, svarade han enligt Mail on Sunday.

Välgörenhetsetapperna kommer köras en dag före den ordinarie etappen och Geoff Thomas hoppas att Lance Armstrongs medverkan ska innebära att insamlingen når över en miljon pund (12,81 miljoner kronor).

– Att jag får in honom i kampen mot cancern igen kan bara vara bra. Och har jag fel så har jag i alla fall provat, säger Geoff Thomas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport