”Hans hjärta som är mest kontrollerat”

avErik Karlsson, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Klubben i chock efter att Ernstsson drabbats igen

1 av 8 | Foto: TV4 SPORT XTRA

Matchen mellan Lugi och Kristianstad fick avbrytas när Joacim Ernstsson, 32, plötsligt segnade ner livlös.

Efter hjärtmassage återvände han till medvetande.

– Man är chockad. Hans hjärta är mer kontrollerat än någon annans, säger Lugis sportchef Emme Adébo till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Händelsen i SM-finalen.

Matchen i elitserien hade pågått i knappt 14 minuter och Lugi var i underläge med 4-10 när Lundalagets Joacim Ernstsson gick på genombrott. Han gick till marken och domaren dömde frikast, men kort efter att Ernstsson rest sig upp segnade han ner på marken.

Inte första gången

Direkt vid händelsen så valde man att avbryta matchen och utrymma hallen. Sändningen på TV 4 Sport avbröts också omedelbart.

– När vi kollade pulsen så hade han ingen puls. Då tog vi in defibrillatorn rätt snabbt. När vi defibrillerade honom två gånger kom pulsen tillbaka. Han hade flimmer så pulsen var väldigt oregelbunden men defibrillatorn fick igång hjärtat igen, säger läkaren Ioannis Kostogiannis till Sportbladet.

Han kunde sedan själv resa sig upp och sätta sig på båren.

Det är inte första gången Joacim Ernstsson varit i centrum för otäcka scener på en handbollsplan. I SM-finalen förra året tappade han medvetandet i slutet av matchen.

– Det var lite lurigt ett tag. Det var läskigt. Jag mådde konstigt och visste inte vad det var, sa Ernstsson till Bohuslänningen då om vad som beskrevs som en tuff smäll på hjärtat.

– De förklarade det som att jag fått en lårkaka på hjärtat. Men jag behöver inte känna någon oro för framtiden, sa han då.

”Nu har det hänt igen”

Med tanke på den händelsen ses fredagens drama som ännu mer chockartat för klubben.

– Han fick smällen över bröstkorgen på SM-finalen där han fick hjärtproblem. Den gången fick han ligga inne för observation ett par dygn men sedan gick det över. Nu har det hänt igen. Det är sjukt grymt för Joacim givetvis, säger Lugis sportchef Emme Adébo.

Kontrollerades hans hjärta efter det?

– Ja, han fick alla möjliga tester och då bedömdes han kunna spela handboll igen. Hans hjärta är mer kontrollerat än någon annans. Men det ville sig inte tyvärr.

– Man är chockad. Det är tragiskt för ”Jocke” och osäkert att veta hur det är när det är andra gången det händer. Det är en chock för laget och för publiken som var här.

Läkaren Ioannis Kostogiannis informerade spelare från båda lagen om händelseutvecklingen. På söndag ska Lugis lag samlas igen för att tala om dramat.

– Vi samlade alla direkt i omklädningsrummet efteråt och hade lite genomgång med dem. Ioannis informerade om vad som hade hänt och gjorde även det i i Kristianstads omklädningsrum. Sedan är det återsamling med killarna på söndag där vi kommer ha samtal med dem och samla upp frågor och tankar, säger Adébo.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll