”Några knuffar henne, andra häller öl över henne”

avKristopher Karlsson

Bilden som väcker stor debatt i Danmark

1 av 2
”Det ser ut som att mannen närmast kameran ska hjälpa kvinnan. Men jag kan intyga att så var verkligen inte fallet”, säger Ayse Dudu Tepe.

Bilderna på kvinnan som samlar tomburkar i en fontän inför Köpenhamnsderbyt i går väcker starka reaktioner i Danmark.

– Bilderna är ganska talande. Det är en situation där en annan person förödmjukas, en hemsk scen, säger journalisten, tillika vittnet, Ayse Dudu Tepe till Sportbladet.

Danska journalisten Ayse Dudu Tepe publicerade under en gårdagen en bild på Facebook som fått stor spridning och väckt reaktioner i landet.

Tepe gav sig ut på stan inför det heta Köpenhamnsderbyt mellan FC Köpenhamn och Bröndby. Synen som mötte Tepe chockerade henne.

”Jag mådde dåligt”

På halmtorget i centrala Köpenhamn laddade Bröndbyfansen upp till matchen med öl och de tomma burkarna kastades i fontänen.

Tepe berättar för Sportbladet att kvinnan på bilden gick ner i vattnet för att samla upp pantflaskorna och att flera personer flockade sig runt henne. Vissa tog bilder, andra kastade mynt och tomburkar.

– Bilderna är ganska talande. Det är en situation där en annan person förödmjukas, en hemsk scen. När jag tog fram min smartphone tänkte jag som journalist och gjorde mitt jobb. Men när jag gick därifrån mådde jag dåligt. De utnyttjar situationen och henne som om hon vore en tivoliattraktion. Ingen ingrep, inte ens polisen som syns på bilden, berättar Tepe för Sportbladet.

”Satte klistermärken på henne”

Bilderna har plockats upp av flera danska tidningar och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Det har varit en stor debatt. När jag läser reaktioner på min Facebook och på olika nyhetssajter diskuterar man rasism och social rättvisa. Alla tittar på bilden, och den väcker känslor. Vissa menar att det inte var någon som tvingade ner henne i vattnet, och det är sant. Men jag argumenterar att strukturella problem tvingar ner henne, säger Tepe.

Även Bröndy-supportern Danny Liliendal, på plats på torget i går, vittnar för danska BT.dk om tragiska scener.

– Det var pinsamt. Det var några som knuffade henne, några som hällde öl över henne och satte klistermärken på henne. Det värsta av allt var hur de slängde burkar i vattnet så att det stänkte vatten över henne, berättar Bröndy-supportern för BT.