Petter Northug

Northugs mamma: ”Tur att ingen dog”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Northugs mamma talar ut exklusivt för Sportbladet om Petter Northugs rattfylla för första gången

Petter Northug har kört berusad, bett om ursäkt och är tillbaka och gäckar konkurrenterna.

Exklusivt för Sportbladet berättar den norska skidstjärnans mamma May Northug nu om känslorna efter rattfyllan, att hon ibland ber sonen lugna ner sin hets mot andra och att hon är beredd på att han kan få ett tufft bemötande i Falun.

– Jag hoppas inte det. Men det kanske han har lagt upp för själv.., säger May Northug.

”Petter sa varken förlåt eller tack med ord, men uttryckte båda delarna på ett ordlöst sätt inför John och mig. Ja, det skulle naturligtvis ha varit bra om han hade sagt förlåt, men jag vet hur Petter är.”

Ur Northug - en biografi

Talar ut i media för första gången

Dagarna efter rattfyllan den 4 maj var omtumlande för May Iren Northug. Hennes och maken och pappan Johns tankar om det omtumlande besöket i Åre, där de mötte Petter Northug för första gången efter att han hade kört rattfull, finns beskrivet i boken "Northug - en biografi" av författaren Sverre M. Nyrønning. Boken släpps i sin svenska upplaga i dag. För Sportbladet berättar Petter Northugs mamma May för första gången för en tidning om sina känslor och åsikter.

Hon är osäker på hur både boken och sonen ska bemötas i Sverige under skid-VM i Falun som startar om två och en halv vecka.

– Hmmm. Nej, det vet jag inte. Det är jag osäker på. Det blir spännande att se, det kan vara på olika sätt, säger hon.

Vill du att svenskarna läser för att förstå Petter bättre?

– Man får lära känna honom på ett annat sätt, jag hör några som säger när de läst boken att de får ett annat intryck av Petter än vad de fått genom media.

Är du orolig för hur Petter ska tas emot i Falun?

– Att han ska bli dåligt mottagen? Det har han kanske lagt upp för själv... Jag vet inte, det blir väl lite både och. Men jag tror också att det är lite mediaskapt också. Sen har vi ju Norge mot Sverige och det tror jag är viktigt för idrotten. Några tar det mer högtidligt än andra och jag tycker att det är lite roligt. Bara han inte tar till personangrepp, men är det bara på skoj så är det okej.

Tror du att publiken i Falun kommer att ropa efter honom, påminna om det som skett?

– Jag hoppas att det inte ska ske, men det är klart att det kan ske. Det får vi bara finna oss i.

Det var på söndagen den 4 maj som Petter Northugs liv och karriär kraschade in i ett vägräcke i Trondheim. En festnatt slutade med en totalkrock och Petter Northug blev hämtad av polis hemma i sin bostad senare.

Mamma May var den tidiga söndagsmorgonen på sitt jobb inom vården.

–Det var väldigt tufft när det skedde. Det var som att världen rasade samman. Jag var på jobb när jag fick höra det. Jag tänkte att jag bara skulle ut och göra det jag skulle göra den dagen, innan det skulle komma ut i media. Jag visste tidigt att det var Petter. Men det var svårt. Jag var som i en bubbla och visste att jag bara var tvungen genomföra mitt jobb, säger hon.

Hur reagerade du, blev du arg på Petter?

– Jag vet inte, men jag var inte arg på honom. Jag började mer tänka på vilket liv han levde. Att han offrat allt för att att åka skidor. Han har försakat mycket, 24 timmar om dygnet. Jag försökte mer förstå honom vad han hade gått igenom med media runt omkring sig hela tiden. Kanske drömde han om att kunna gå på gatan utan att någon tar bilder på honom. Kanske var det en flykt från verkligheten?

Men att köra rattfull är fel. Hur ser du på det, gjorde han fel?

– Ja, det gjorde han. Alla kan göra fel och han har fått dubbelt upp eftersom alla skrivit om honom i media. Många kör rattfulla men det står aldrig någonsin om de i media. Det känns lite orättvist.

Han är en förebild för många unga, har han då ett större ansvar?

– Ja, det förstår jag. Han vet att han är en kändis, men har flera gånger beklagat det som hänt och han kan inte göra mycket mer. Det gick bra och det är klart att det har jag tänkt mycket på. De hade tur att det inte var någon som miste livet. Det tänker jag ofta på.

Tonar ned kritiken

Att boken om familjen Northug kom ut i Norge i svallvågorna efter skandalen och med detaljuppgifter som inte varit offentliga som promillehalt och hastighet har kritiserats som att det var en pr-strategi. Vad säger du om det?

– Nä, det var inget som vi tänkte på. Det (kritiken) är sådant som kommit fram i media, men vi hade ju ingen tanke på det. Men jag tror inte att det blivit fler böcker sålda bara för det eftersom de flesta läste om det i tidningarna. Men vår tanke var inte att tjäna extra pengar.

– Boken började ju skrivas före det som skedde i våras. Den var nästan klar när "det" skedde. Sen fann de ut att händelsen kunde vara med eftersom boken inte var tryckt. När det hade skett var det viktigt att få det med. Det hade nog sett lite märkligt ut om det inte hade varit med. Jag tror att det var nödvändigt att vi fick berätta vår version om hur vi uppfattade det.

Vet ni när han ska avtjäna sitt straff?

– Vi vet inget om när det blir.

Men inte under VM?

– Nej, det blir det inte. Det var sagt så, men det var nog bara spekulationer.

Hur kommer ni att stötta Petter under tiden han avtjänar straffet?

– Vi måste ta oss igenom det också. Och ha kraft att klara det.

Har han bett er om ursäkt?

– Nej, han har inte det. Men jag såg det på kroppspråket att han hade dåligt samvete och kände att han hade svikit oss. Petter är en känslig kille och vill ingen illa.

Vill ha uppmärksamhet enligt mamman

Petter Northug är inte bara en enormt framgångsrik åkare. Han är också en stjärna som gillar att gäcka konkurrenterna på banan och utanför.

Senast i går när stafetten i norska mästerskapen avgjordes lekte Petter Northug med sin motståndare, som han släppte upp och sen drog ifrån in i mål.

Varför gör han så, kan du förklara det du som är hans mamma?

– Petter är en showman. Han gillar när det är spänning till att mållinjen korsas. När han känner sig i bra form kan kan "leka" lite med sina konkurrenter.

Och verbalt?

– Han gör det bara för att det är skoj, han gör det för att få uppmärksamhet. Inte bara för sig egen del men för idrottens del. Journalisterna lägger också orden i munnen på honom, man vill gärna att han säger vissa saker.

– Så länge det bara är skoj så är det bra men det får inte gå över till att bli personangrepp, som lite mobbning.

Går Petter över gränsen tycker du?

– Ja, ibland har han gjort det. Jag har skickat sms någon gång och skrivit att han inte får reta svenskarna. Men jag vet inte om det hjälper... Det var något med Emil (Jönsson) någon gång. Han får inte bli stygg mot någon.

Hur är han hemma?

–  Petter är en lugn kille. Men han har ofta små roliga kommentarer och gör lite narr av oss också.

Retas med er också?

– Ja, det gör han. Det är inte bara med svenskarna...

Hur går det i VM?

–  Det är svårt att spå ett VM. Jag hoppas att det går bra, men man vet aldrig. Men Petter gläder sig vansinnigt åt att åka i VM. Det blir stort. Det var 2006 som han vann världscupen där första gången, säger May som också gläds över att mellansonen Tomas tagit en sprintplats i norska laget.

Hon tror att det just är VM i Falun varit en drivkraft för Petter för att komma tillbaka efter kraschen.

– Jag tror att det har motiverat honom efter det som skett. Hade det varit mästerskap i Sydkorea vet jag inte vad som hänt, men att det är i Falun har nog motiverat honom. Han är på väldigt bra humör, han är en helt annan kille i år jämfört med i fjol. Jag är väldigt imponerad över hur han lyckats orka komma tillbaka

Norges tur att vinna medaljer

Men han får inte ta för många medaljer...

– Ni fick så mycket i Sotji, så nu är det Norges tur. Nä, då jag tror nog att de svenska åkarna kommer starkt också. Det blir spännande.

May Northug påpekar att hela familjen har ett bra förhållande till Sverige och sen säger hon något som Petter sannolikt inte själv vill höra.

– Calle Halfvarsson är en smart kille, en bra typ. Emil Jönsson är bra och Hellner också även om han har slitit lite med formen. Men han är en sådan som plötsligt är i storform och kan göra det bra i VM.

– Jag gillar svenskarna... det gör jag.

Petter vill nog inte att Calle vinner?

–Petter skämtar ju lite med Calle säger att han slår mig aldrig i en spurt. Men Calle kan nog slå Petter i en spurt. Han har tron på sig själv....

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Petter Northug

Trondheim

Längdskidor