Storbråk om datum

SPORTBLADET

”Ett idiotiskt beslut”

Ett stort bråk håller på att blåsa upp mellan det svenska Friidrottsförbundet och DN-galan. Förbundet vill nämligen hålla SM-tävlingarna samma datum som galan.

– Rajne måste hitta ett alternativt datum, säger friidrottsförbundets ordförande Lennart Karlberg till TT

– Idiotiskt beslut, svarar DN-galans Rajne Söderberg.

Foto: Sprickan Lennart Karlberg, friidrottsförbundet, och Rajne Söderberg, DN-galan, är inte helt överens.

Att få hålla sin tävling på en fredag är viktigt för DN-galan som har ambitionen att nå Golden League-status. Nu har galan fått internationell sanktion att köra sin tävling fredagen den 31 juli, enligt TT, men glädjen ser ut att bli kortvarig. Det svenska friidrottsförbundet vill nämligen starta SM-tävlingarna precis då.

– Vi har tagit ett principbeslut att SM alltid ska arrangeras under en helg. Det går inte att få frivilliga och volontärer att ställa upp under vardagar, säger friidrottsförbundets ordförande Lennart Karlberg till TT.

Hård konkurrens

DN-galans tävlingsdirektör Rajne Söderberg rasar mot förbundets planer som kan tvinga honom att flytta från drömdatumet.

– Ett fullständigt idiotiskt beslut. Det finns inga alternativ för DN-galan. Den internationella kalendern är full, säger han till TT.

Konkurrensen för DN-galan är hård och därför var datumet och framförallt dagen som galan fått så viktig, menar Söderberg.

– DN-galan ligger perfekt i den internationella kalendern den 31 juli. Då blir vi den sista stora galan inför VM i Berlin som inleds den 15 augusti. Jag kan garantera att vi skulle få hit massor av stora internationella stjärnor.

Förbundet bestämmer

I slutändan är det ändå förbundet som bestämmer och DN-galan har bara att vänta på beslut.

– Jag ska inleda en dialog med både Rajne och det internationella förbundet, säger Lennart Karlberg till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott