Roger Federer knäckte Sverige

SPORTBLADET

Världsettan dominerade

Han misslyckades i singelturneringen. Det fick Thomas Johansson och Simon Aspelin betala för i dubbelfinalen.

Roger Federer förde Schweiz till OS-guld via 6–3, 6–4, 6–7 (4–7), 6–3.

– Det är som om en dröm gått i uppfyllelse, säger han.

Roger Federer kom till Peking för att vinna guld och han gjorde det. Efter kvartsfinalen mot James Blake syntes besvikelsen tydligt i den schweiziska världsettans ansikte. Han hade därmed bara en möjlighet kvar och det var att leda sig själv och sin dubbelpartner Stanislas Wawrinka hela vägen i dubbelturneringen och det lyckades. I år har Federer förlorat två grand slam-finaler. Den här finalen skulle han inte förlora.

Leende Federer

Federer var ruskigt laddad och sprang på lätta ben även mellan bollarna. Han knöt näven och hoppade upp och ner av glädje när kollegan Wawrinka vann viktiga poäng i sin serve. Vid ett par tillfällen log till och med vanligtvis så iskalle Federer efter en viktig poäng.

Efter dramat i semifinalen mot Llordra/Clément var svenskarna den här gången efter från start. Kanske satt den nästan fem timmar långa matchen i ben och armar hos Thomas Johansson och Simon Aspelin. Åtminstone till en början. Schweizarna rusade igenom det första setet sedan Simon Aspelin tappat sin serve.

Missade breakbollar

I andra var Sverige med och hade breakbollar i såväl Wawrinka som Federers serve. Den förstnämnde var den som svenskarna siktade in sig på så fort de fick chansen. Federer tycktes ostoppbar och om han hamnade i problem plockade han fram de tunga servarna. De missade breakchanserna kostade ännu ett set, men svenskarna var i alla fall inne i matchen som i det skedet hade hållit på i en timme och femton minuter att jämföra med gårdagens tresetare som höll på i nästan fem timmar.

Det tredje setet började perfekt. Johansson höll sin serve lätt och sedan kom skrällen när Federer visade sig vara mänsklig. Sverige bröt världsettans serve till ledning 2–0 och hoppet spirade för första gången på allvar i finalen, men Aspelin tappade sin serve direkt och därmed var setet utjämnat. Matchen var också den utjämnad och det tredje setet blev det jämnaste i matchen.

Bröt Aspelin igen

Alla höll sin serve och det krävdes ett tiebreak för att skilja paren åt och där var svenskarna starkast och till och med Federer visade lite nerver, men setvinsten blev bara kosmetika. Schweizarna visade också att de inte var knäckta och när Simon Aspelin skulle serva vid ställningen 1–2 kom breaket som avgjorde matchen. Schweizarna höll undan ganska enkelt och efter två timmar och 48 minuter slog Thomas Johansson ut sin retur på Federers serve.

Får vänta på guld

Johansson och Simon Aspelin föll med flaggan i topp och får nöja sig med silver. Sverige får fortsätta vänta på sitt första OS-guld i Peking. Roger Federer har äntligen vunnit sitt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS