Sportbladet

Här gör han mål – men firar inte

Av: 

Emil K Lagnelius

SPORTBLADET

Podolski visade respekt i ”hatmötet”: Polen är en del av mitt hjärta

Tysklands Lukas Podolski sänkte huvudet och firade sparsamt när han gjorde mål. Till vänster deppar Polens målvakt Artur Boruc.
Tysklands Lukas Podolski sänkte huvudet och firade sparsamt när han gjorde mål. Till vänster deppar Polens målvakt Artur Boruc.

Tysklands Lukas Podolski sänkte Polen med två mål, varav det andra var ett riktigt drömmål.

Men de vilda glädjescenerna uteblev.

– Jag är född i Polen, det är en del av mitt hjärta, säger han.

Podolski, med sänkt huvud, gjorde i alla fall tummen upp efter målet.

Mötet mellan Tyskland och Polen hade på förhands utmålats som EM:s största hatmöte. I Polen piskade media upp stämningen på värsta tänkbara sätt.

Nyligen publicerade Super Express ett bildmontage där polske förbundskaptenen Leo Beenhakker håller upp Michael Ballacks och förbundskaptenen Joachim Löws avhuggna huvuden.

Öppet mål för Podolski

Konkurrenten Fakt fortsatte på den inslagna vägen och hade ett omslag där Beenhakker håller ett svärd mot Ballacks huvud.

Men när matchen väl kom igång fokuserades det på fotboll – och det var Tyskland som var det bättre laget. Mario Gomez hann bränna ett jätteläge innan Lukas Podolski satte 1–0 efter 20 minuter.

Gomez spelade fram Miroslaw Klose, i misstänkt offsideposition. Klose spelade in till Podolski som enkelt la in bollen i det övergivna målet.

Kanonskott i krysset

Men glädjescenerna blev dämpade. Både Podolski och Klose är födda i Polen och av respekt för sitt ”hemland” firade de inte målet med några vilda glädjescener.

Med 18 minuter kvar kvar det återigen dags för Podolski att näta. Pawel Golanski slarvade med bollen, Bastian Schweinsteiger spelade fram Klose som missade skottet. Men bollen åkte upp i luften och gav Podolski ett drömläge att dra till på volley.

Med sträckt vänstervrist dundrade Podolski in 2–0 i krysset. Och den här gången kostade han på sig ett leende.

Efteråt motiverade han sin gest vid målen:

– Jag är född i Polen. Jag har en stor släkt och Polen ligger mig varmt om hjärtat, säger han till tyska tv-kanalen ZDF.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert: