”Jag är underskattad”

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter en lång och krokig väg – nu ska ”Dado” bli vår nye fältherre: ”Det är knappt man kan tro det”

I 20 år hette de Magnus Wislander, Magnus Andersson, Stefan Lövgren och Ljubomir Vranjes.

Men nu är det Dalibor Doder som ska styra det svenska spelet.

– Jag och Jonas Larholm är truppens mest underskattade spelare, säger ”Dado” inför EM-slutspelet om tio dagar.

Pappa Doder blev inte glad när han slog upp tidningen en sommarmorgon år 2000 och fick läsa att hans son, Dado, skulle byta Lugi och elitserien för division ett-klubben Stavsten.

Det blixtsnabba bollgeniet hade gått på intuition, precis som på plan, och förblindats av summorna i kontraktet som Eje Wilör, Stavstens starke man, lagt fram.

Dados far, som följt sin grabbs handbollsspel i alla år och bistått med råd, tyckte att om sonen kunde ta beslut om klubbyte själv så kunde han också klara sig på egen hand och slängde ut honom från hemmet.

Men unge Dado kunde inte klara sig på egen hand – han misskötte mat och sömn och rasade i vikt.

Redan efter ett halvår var sonen, tack vare en klausul, tillbaka i Lugi – och föräldrahemmet. Han fick tillbaka kilona tack vare pappas, charkuteristens, korvar och gjorde succé i elitserien igen.

– Man gör misstag när man är ung. Det där är inget jag vill snacka om, säger Dado i dag.

10 år sedan debuten

Men halvåret i Stavsten är ett exempel på Dados brokiga karriär.

Det har faktiskt hunnit gå tio år sedan han gjorde debut i för-VM i Egypten 1998. Vid den tiden hade Sverige kanske sin allra bästa uppställning under den gyllene epoken och elitseriens supertalang fick vänta.

– 15 mål i elitserien var ingenting i det sammanhanget. Det var ”Ljubo”, det var ”Lövet”, det var Magnus Andersson. Jag var 19 år och det var hur grymt som helst att bara få vara med lite, säger han.

Lägg till Magnus Wislander, som då hade flyttat in på linjen, och vi har de fyra legendarerna som styrt blågults spel i 20 år.

Nu är det Dado från Malmöförorten Lindängen som ska göra det när Sverige är tillbaka på mästerskapsscenen.

– Det är stora namn vi snackar om. Jag har suttit hemma med morsan och farsan och tittat när de spelat. Nu är man där själv och det är knappt man kan tro det.

Men det har varit en krokig väg dit och för fyra år sedan höll Dado på att hamna i det serbiska landslaget i stället. Hans föräldrar är från Serbien och det serbiska förbundet ringde och frågade elitserieprofilen som aldrig riktigt fick chansen i blågult om han inte ville representera dem i stället.

Det hade nästan hunnit gå de två åren sedan Dado spelade en landskamp som krävs för ett nationsbyte.

– Men jag fick chansen i svenska landslaget igen i den vevan och nu är jag stolt över att spela i blågult.

Framtidens spelartyp

Dado beskrevs i många år som bollgeni, explosiv, extremindividualist, kaxig Malmöpåg med Balkanursprung.

Precis som... just det, Zlatan.

– Det har stått i tidningarna att jag umgicks med Zlatan när jag var yngre men det stämmer inte alls. Jag har träffat honom några gånger men nu var det länge sedan.

Men en parallell med Zlatan som håller är Dados steg från att vara den där extremindividualisten till att bli en lojalare lagspelare.

Samtidigt har handbollen blivit mer individuell.

Förbundskapten Ingemar Linnéll har i flera år talat om Doder som framtidens spelartyp på mittnio.

– Jag känner fullt förtroende från Ingemar, säger Dado, som i går gjorde fem mål när Sverige besegrade Slovenien med

34–31 i EM-förberedelserna.

Efter två korta gästspel på våren i spanska ligan när elitseriesäsongerna var slut fick han 2005 chansen att bli Spanienproffs ”på riktigt” och gick till CAI Aragon från Zaragoza.

Klubben är den största utmanaren till ”de fyra stora” (Barcelona, Ciudad Real, Portland San Antonio och Ademar Leon) och förra julen förlängde Dado sitt kontrakt till 2010.

– Jag kommer nog aldrig lämna Spanien, inte så länge jag spelar handboll i varje fall.

Flera experter, som SVT:S Magnus Grahn, är tveksamma till om Dado, tillsammans med Jonas Larholm, ska kunna fylla ut kostymen som spelmotor efter Lövgren och Vranjes.

Det gör Dado förbannad.

– När de säger och skriver så får jag spel. Det blir jag irriterad på. Jag och Jonas Larholm är de mest underskattade spelarna i den svenska truppen.

Om tio dagar tänker han bevisa det.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN