Publicerad:
Uppdaterad:

Jonsson nia i VC-sprinten

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Första chansen till revansch efter OS-fiaskot.

Men Helena Jonsson blev bara nia i dagens sprinttävling.

– Jag tycker att det är starkt med tanke på att hon varit sjuk, säger SVT:s expertkommentator Kalle Grenemark.

BESVIKEN  Helena Jonsson kom femma som bäst i sitt första OS.
Foto: ANDREAS BARDELL
BESVIKEN  Helena Jonsson kom femma som bäst i sitt första OS.

OS-fiaskot är lagt åt sidan, nu är det full fokus på världscupen för Helena Jonsson. Trots en förkyld uppladdning lyckades hon ändå ta sig i mål som nia. Därmed lever fortfarande hoppet om att kunna passera världscupledande Magdalena Neuner.

Tyskan sköt två bom i sitt stående skytte, men kom ändå komma i mål som femma. Hon drygade därmed ut försprånget med ytterligare åtta poäng till Helena Jonsson, och leder nu med tio poäng (665 mot 655) inför morgondagens jaktstart, återigen i finska Kontiolahti.

”Mycket bra insats”

Jonsson sköt en bom i det liggande skyttet, men träffade sen fullt i stående. Men veckans förkylning drog ner farten i åkningen, och hon åkte 43 sekunder långsammare än Neuner.

– Men hon gör ändå en mycket bra och stabil insats. Det blir intressant att följa avslutningen av världscupen, säger Kalle Grenemark.

Anna-Carin Olofsson-Zidek sköt fullt i första skyttet, men bommade sen rejält med tre missar i stående. Hon slutade långt efter Jonsson, hela 1,55 minuter efter segrarinnan, vitryskan Darja Domracheva.

Ingen Björn Ferry - då hamnade svenskarna långt ner i resultatlistan.

Magnus Jonsson blev bästa man på en 14:e plats.

Både Björn Ferry och Fredrik Lindström missade dagens tävlingar i finska Kontilahti på grund av förkylning. Ingen av dem är därmed heller med i morgondagens jaktstart.

- Men de är tillbaka till nästa veckas tävlingar i Holmenkollen, säger förbundskaptenen Staffan Eklund till skidskytte.se.

Carl-Johan Bergman hade störst förhoppningar på sig, men slutade på en svag 37:e plats, sämst av svenskarna. I stället blev Magnus Jonsson bäste svensk på en 14:e plats. Han inledde urstarkt, men en bom på andra skjutningen gjorde att han tappade placeringar. Mot slutet tröttnade han rejält och tappade ytterligare placeringar. I mål var han 53 sekunder efter segraren, ryssen Ivan Tcherezov.

I morgon avslutas tävlingarna med jaktstart för både herrar och damer.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN