Stjärncyklisten: ”Lance Armstrong dopade sig”

SPORTBLADET

Floyd Landis erkänner dopning – och pekar ut Lance Armstrong

Floyd Landis erkänner nu att han bloddopat sig genom karriären.

Och anklagar samtidigt sjufaldige Tour de France-vinnaren Lance Armstrong för samma sak.

I ett mejl till bland annat amerikanska cykelförbundet berättar Landis att det var Armstrong som hjälpte honom att förstå hur man dopade sig.

– När det gäller de specifika anklagelserna, de specifika påståendena, så är de inte ens värda att gå in på, säger Armstrong om Landis uppgifter enligt AFP.

Floyd Landis mejl avslöjas i dag av den ansedda amerikanska tidningen Wall Street Journal.

Landis – som vann Tour de France 2006 men fråntogs segern p g a testosteron doping – har i ett flertal mejl till sponsorer och cykelauktoriteter i detalj beskrivit hur han bloddopat sig och avslöjar även andra cyklister som gjort det.

Fick hjälp av Lance

Det mest kända namnet på Landis lista är han landsman Lance Armstrong, som genom karriären många gånger anklagats för att var dopad men aldrig fällts.

I ett mejl till ordföranden i amerikanska cykelförbundet, Stephen Johnson, och som är daterat till 30 april i år skriver Landis att det var Johan Bruyneel – Lance Armstrongs tränare genom hela karriären – som introducerade dopingen i Landis cykelliv. Det var 2002 och Landis började då använda sig av så väl testosteron som bloddoping. Landis påstår sig under den här tiden ha fått hjälp av Lance med dopingen.

– Han och jag hade långa diskussioner om det under våra träningspass och då förklarade han också för mig hur dopningstestningen av epo utvecklades och att blodtransfusioner nu var nödvändiga på grund av de nya testerna, skriver Landis i mejlet.

Dopade sig i Armstrongs lägenhet

Efter ett benbrott i höften 2003 lämnade Landis blod till andra amerikanska cyklister, som sedan användes vid transfusioner under det årets Tour de France. Enligt Landis ägde transfusionerna rum i Lance Armstrongs lägenhet.

I sina mejl kallar Floyd Landis för dagens antibloddoping för ”en charad” och berättar detaljerat om hur det går när cyklister utför bloddoping.

Lance Armstrong ville inte kommentera uppgifterna som Wall Street Journal publicerar.

– När det gäller de specifika anklagelserna, de specifika påståendena, så är de inte ens värda att gå in på. Jag tänker inte slösa bort min eller er tid, sade Armstrong på torsdagen enligt AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport