F1-förarna vill ändra på kvalet

SPORTBLADET

Senna: ”Vi tycker inte om att bli omkörda hela tiden”

Förarna vill ändra på kvalet.

Eftersom de långsammare bilarna hindrar de snabbare.

– Vi tycker inte om att bli omkörda hela tiden, säger Bruno Senna.

– De gillar inte att köra upp bakom en av oss varje varv.

Foto: Bruno Senna.

Det är 24 förare i år, vilket gör att det kan bli riktigt trångt på Monacos gator om en vecka. I nuläget skiljer det flera sekunder mellan de bästa och de sämsta teamen, det gör visserligen att det blir fler omkörningar men det ställer också till problem.

Framförallt i kvalet.

Oftast har toppförarna klarat sig vidare från den första kvalomgången men inför det klassiska loppet i Monaco är nu flera förare oroliga. Man vill ha rättvisa förhållanden och i Monaco där ett varv är förhållandevis kort måste bilarna ligga väldigt tätt om alla 24 ska köra samtidigt.

”Dela upp fältet ingen dum idé”

Därför vill flera förare ändra på kvalet till den klassiska tävlingen.

– Att dela upp fältet är ingen dum idé, säger HRTs Bruno Senna till Motorsporttotal och han föreslår att man ska dela upp Q1 och köra sex-åtta bilar åt gången. En grupp med de snabba, en med de i mitten och en med de som halkar efter.

Han sitter i en av fältets långsammaste bilar och vill inte vara i vägen för sina konkurrenter och inte heller förstöra sitt eget varv med att titta i backspegeln hela tiden.

– Vi tycker inte om att bli omkörda hela tiden, precis som de inte gillar att köra upp bakom en av oss varje varv, säger han och får medhåll av Lotus Jarno Trulli:

FIA har inte tagit ställning

– Jag tycker att FIA borde dela upp fältet. Jag vet inte hur man ska göra det, men med 24 bilar på startlinjen så blir det rätt tufft både för mig som är långsam och för de som är snabba. Vi måste absolut hitta en lösning på detta innan allt blir en enda röra av alltihop.

Även Robert Kubica är för att man delar upp kvalet:

– Det har fördelar och nackdelar, men vi behöver lösa detta. Men det blir svårt att hitta en kompromiss som alla är nöjda med.

FIA har ännu inte tagit ställning till frågan och det finns förare som inte vill ändra på kvalformatet:

– Självklart kan det vara så att det är långsammare bilar i vägen, men jag tror att det nog kommer att drabba de som ligger precis på gränsen och som förtvivlat letar efter två-tre snabba varv och inte oss, säger Red Bulls Mark Webber.

– Alla vet att man inte ska ha något avstånd till föraren framför när man har någon bakom sig och därför är jag inte orolig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1