Svensk paralympier stängs av för dopning

SPORTBLADET

Lycklig över domen

Rullstolscurlingspelare Glenn Ikonen stängs av i sex månader efter att ha fastnat i ett dopningstest.

Svensken testade positivt i samband med Paralympics i Vancouver efter att ha ätiti en medicin mot högt blodtryck.

– You made my day, säger en lättad Ikonen, som fruktade en längre avstängning, i ett pressmeddelande från Svenska handikappidrottsförbundet.

Ikonen testades efter en gruppspelsmatch i vinterns Paralympics. Bara timmar innan den viktiga tiebreaken mot Italien fick svensken sedan beskedet att testet varit positivt. Boven i dramat ska enligt Ikonen vara en medicin mot högt blodtryck som han ätit i flera år.

”Besviken på min doktor”

– Självklart är jag besviken på min doktor hemma, jag sa att jag inte ville äta något som var förbjudet. Jag ville inte bli avstängd och han lovade mig, sade curlingspelare till TT i samband med beskedet.

54-åringen riskerade en två års avstängning och blev därför lättad där domen kom i dag. Svensken stängs av i sex månader från allt tävlande.

– You made my day, säger Ikonen.

Kommer se över rutinerna

Det relativt milda domen tyder på att Ikonens förklaring godtagits som en förmildrande omständighet.

– ?Det är alltid den aktives yttersta ansvar att se till att inte få i sig otillåtna medel, men vi på SHIF/SPK kommer att se över våra rutiner när det gäller våra elitaktiva för att undvika att det inte inträffar igen, säger Stig Carlsson generalsekreterare för Svenska handikappidrottsförbundet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Parasport