Sportbladet

”Det var helt fantastiskt”

Av: 

Anders Forsberg

SPORTBLADET

Anders Blomqvist om triumfen med brorsan: De försökte skilja oss

1988: De delar på segern För första gången blev det delad seger i Vasaloppet, när bröderna Örjan och Anders Blomquist tog upp kranskullan på sina axlar och skidade in i mål, sida vid sida. Arrangörerna ville först utse en enda segrare, men till slut fick Lidingö-grabbarna som de ville och blev delade ettor.
1988: De delar på segern För första gången blev det delad seger i Vasaloppet, när bröderna Örjan och Anders Blomquist tog upp kranskullan på sina axlar och skidade in i mål, sida vid sida. Arrangörerna ville först utse en enda segrare, men till slut fick Lidingö-grabbarna som de ville och blev delade ettor.

För 22 år sedan kom Anders och Örjan Blomquist överens om att dela Vasaloppssegern. De skidade i mål samtidigt, men tävlingsledningen särade på dem och gav Örjan segern.

– Det är det allra största minnet, säger Anders Blomquist.

Anders Blomqvist.

Bröderna Blomquist lyckades med det som så många misslyckats med. Redan 1928 försökte Sven ”Uttern” Utterström och Per-Erik ”Särna” Hedlund gå i mål samtidigt för att dela segern. Men tävlingsjuryn samlades och gav ”Särna”-Hedlund segern. Hedlund vägrade att godta jurybeslutet, och tog inte emot priset.

Turades om

Men Anders och Örjan Blomquist fick sin vilja igenom. De fick dela på segern efter att ha dragit sönder fältet då de turats om att ha täten. Inte ens norske storstjärnan Oddvar Brå hade något att sätta emot. Han släppte några kilometer innan Eldris.

I det läget var bröderna inte klara över att segern skulle delas. Det var först i ett senare skede som bröderna kom överens:

– Vi gjorde det precis innan vi kom in i Mora. Är vi tillsammans då delar vi på segern, säger Anders Blomquist.

Brodern Örjan, som avled sommaren 2000 efter en tids sjukdom, tilldömdes segern kort efter målgång. Men både Anders och Örjan var stenhårda, de hade gått i mål som delade ettor, och skulle dela förstaplatsen:

– Vi visste vad vi gjort själva. De försökte skilja på oss men vi sa att det skulle bli norsk seger då.

– Det var helt fantastiskt. Det är ett av de lopp jag minns väldigt mycket av.

Men Vasaloppshistorien har också gett Anders Blomquist mörkare minnen. 1997 var ryss-österrikaren Michail Botvinov helt överlägsen, och gjorde ett enormt lopp när han ryckte redan i den första backen vid starten.

”Sinnessjukt”

Dopningsmisstankarna mot Botvinov fanns redan då.

De blev sedan allt starkare när en efter en i kretsen kring honom i det österrikiska landslaget åkte fast för dopningsbrott:

– Det finns några segrare som varit dopade genom åren tror jag. Botvinov är den som varit misstänkt flera gånger. Hans lopp, när han ryckte

i första backen, det var ett sinnessjukt lopp..., säger Blomquist.

I tv-rutan med Hård

– Jag tror att han var dopad då, men kan inte säga det med några belägg, fortsätter Blomquist som fortfarande är en stor del av Vasaloppet.

Precis som de senaste åren kommenterar han söndagens lopp i SVT tillsammans med Jacob Hård.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert: