”Aldrig sett någon göra det där förut”

Bilderna på ryska stjärnorna förbryllar

avAndreas Käck, Johan Flinck

Foto: VIASAT

NANTES/STOCKHOLM. Ryska spelare sniffar ammoniak i handbolls-EM.

Något som förvånar Norges stjärnor – men inte Sveriges

– Jag har sett göra det i ett par mästerskap, säger Isabelle Gulldén.

Ryssland har imponerat hittills i handbolls-EM.

De förlorade visserligen den avslutande gruppspelsmatchen mot Slovenien, men de besegrade både Montenegro och Frankrike och har nu seglat upp som en av de stora medaljkandidaterna.

Samtidigt har en helt annan sak hamnat i fokus.

”Jag fattar inte”

I matchen mot Slovenien syntes nämligen hur flera ryska spelare sniffade ammoniak – något som tas emot med stor förvåning i Norge.

– Jag har hört om spelare som tar koffeinpiller eller dricker Red Bull. Men det här har jag aldrig sett förut, säger Veronica Kristianesen till den norska tidningen Dagbladet.

Heidi Löke fyller i:

– Jag fattar inte vad det ska vara bra till? Jag har aldrig sett det i handbollen förut. Det är väldigt speciellt, säger hon.

Bekräftar själva

Men Sveriges storstjärna Isabelle Gulldén blir inte förvånad när Sportbladet visar henne bilderna:

– Jag har sett göra det i ett par mästerskap, säger Isabelle Gulldén.

– Jag tycker inte det är nåt konstigt. Man har ju själv tagit liniment under näsan någon gång när man varit förkyld. Det är väl nåt sånt. Sen tror en del på vissa saker mer än andra, säger Gulldén.

Dagbladet har varit i kontakt med det ryska lagets presschef Artem Lisovskij, som bekräftar att det är ammoniak spelarna sniffar.

– Det är inte på dopningslistan eller förbjudet av Wada. Tusentals idrottare i USA och Europa gör samma sak. Fansen bryr sig inte speciellt mycket om det, säger Lisovskij.

”Är inte möjligt”

JJ Rowland, kommunikationsansvarig för EHF (Internationella Handbollförbundet) har sett tv-bilderna på de ammoniaksniffande ryska spelarna. Han ser inga problem med saken.

– Jag har blivit informerad om att det inte är möjligt att ta någon otillåten substans via det sättet som vi ser på de här bilderna, säger han till Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM