Schelin: ”Jag har aldrig spelat så sent”

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Lotta Schelin och landslaget laddar för OS-premiären.
SPORTBLADET

PORTOBELLO. Aldrig någonsin har fotbollslandslaget spelat så sena matcher som i Rio.

För att uthärda nattmanglingarna måste landslaget ställa om dygnet och äta middag klockan 01.30.

– Det är sjukt speciellt, säger Lotta Schelin.

Du som vill följa damlandslagets framfart i Rio hemifrån Sverige måste vara beredd att hålla dig vaken. Gruppspelsmatch två och tre, mot Brasilien och Kina, kommer inte att vara slut förrän klockan fem på morgonen, svensk tid.

Låter det ansträngande så ägna en tanke åt spelarna.

När Sportbladet besöker införlägret i Portobello tränar landslaget sitt andra pass på brasiliansk mark. Klockan är fyra på eftermiddagen och solen sjunker bakom bergen. Premiären mot Sydafrika är en vecka bort och till dess ska ledningen lösa ett avancerat pussel.

– Vi spelar första matchen klockan ett och måste vara klara i skallen då. Nästa match är klockan 22 så vi får ställa om på kort tid. Jag och Helena Andersson satt i går och flyttade en halvtimme hit och en halvtimme dit i schemat, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Strategi: Vända på dygnet

Helena Andersson är lagets fysiolog och har aldrig ställts inför en likadan uppgift. Hon ska få alla i perfekt trim till klockan 13 nästa onsdag, maximera återhämtningen torsdag och fredag för att ha hela truppen redo för en ny maximal ansträngning lördag natt.

– Det är väldigt sent för match. Vi kommer att äta middag halv två på natten. Vår strategi är att försöka vända på dygnet litegrann direkt efter första matchen. De får inte lägga sig för tidigt, sedan förskjuter vi frukosten. Det här är den största utmaningen, större än värmen, säger Helena Andersson.

”Hur ofta är man fysiskt aktiv tolv?”

Lotta Schelin har varit småkrasslig i juli men säger sig vara återhämtad. Hon deltar för fullt på träningen, det gör alla i truppen, och talar sig sedan varm om lagets harmoni och optimism.

Men det finns så klart ett gissel.

– Jag har aldrig spelat så sent någon gång. I klubblaget: 21. Det var sent, tyckte jag. Det är sjukt stor skillnad att spela klockan ett och sedan klockan tio.

Beskriv exakt vad som är utmaningen. Klockan tio är ni väl vakna?

– Ja, man är normalt uppe klockan tio, men matchen slutar vid midnatt. Hur ofta är man fysiskt aktiv på det sättet, på maxnivå, tolv på natten? Och så ska man somna efter det. Och så finns en återhämtningsperiod som blir ganska kritisk och speciell.

Hon slår ut med armarna. Tänker en sekund och säger sedan:

– Men det är samma för alla. Det sinkar inte oss. Det är så läget är.

ARTIKELN HANDLAR OM