Speedway Elitserien 2016

Guldvapnet: Inneboende

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

”Jag har känt honom sedan han var fyra-fem år”

Timo Lahti.
Timo Lahti.

Mikael Teurnberg har inget ess i rockärmen att ta fram inför SM-finalen mot Dackarna – men väl en finländare ur källaren.

Rospiggarnas lagledare har blivit som en extrapappa åt speedwayraketen Timo Lahti, 24.

– Jag har känt honom sedan han var fyra-fem år, säger Teurnberg.

Under 1990-talet, då Mikael Teurnberg var professionell speedwayförare, tog han hjälp av en motortrimmare i finska Kouvola. Det var där och då han lärde känna en man vid namn Juha Lahti.

Finländaren nöjde sig med att köra speedway på hobbynivå, men han hade större planer för sina gasglada söner, Teemu och Timo.

– Vissa människor blir man kompis med, och han är en sådan. Jag har alltid funnits där och hjälpt dem. När det gäller speedway är ju Finland lite av ett U-land, säger Mikael Teurnberg.

Med på hela resan

2008–2010 ansvarade han för det finska juniorlandslaget och förlade läger till hemstaden Hallstavik. Det var där, på det som i dag heter HZ Bygg Arena, Timo Lahti körde sina första varv på en stor speedwaycykel.

Sedan dess har han fortsatt sin resa mot stjärnorna med Teurnberg som vägvisare och Hallstavik som bas. Timo Lahti har tillgång till en egen lägenhet, men är sedan flera år skriven hos Rospiggarnas lagledare.

Höjt snittet rejält

– Vi står varandra väldigt nära. Redan 2011 bodde han hos mig under säsongen. Han har fått mycket hjälp av mig, men också av Andreas Jonsson, säger Mikael Teurnberg som i många år fungerade som manager åt den svenske VM-föraren.

Samarbetet med Timo Lahti har onekligen gett resultat. Finländaren har höjt sitt snitt från 1,106 till 1,710 poäng, är något av säsongens stjärnskott och kan mycket väl spela en avgörande roll i SM-finalerna.

– Han är en toppförare och har utvecklats oerhört mycket. Timo har alltid varit duktig i Hallstavik, men nu tar han poäng överallt, säger Mikael Teurnberg.

Den första SM-finalen avgörs i Målilla under tisdagen. Returmötet körs i Hallstavik dagen därpå.

SM-final 1:2, Dackarna-Rospiggarna sänds på Cmore.se kl 19.00!

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Speedway Elitserien 2016

Timo Lahti

Mikael Teurnberg

Motorsport

Speedway