Alonso berättar om den otäcka olyckan

SPORTBLADET

”Känner mig mer levande”

1 av 7

Fernando Alonso körde i 310 km/timmen när han kraschade.

Men osannolikt nog klarade han sig utan skador.

– Efter en krasch känner man sig ännu mer levande, säger han.

McLarenföraren missade omkörningen av Esteban Gutierrez under F1-premiären i Australien. Han körde på Haasbilens bakhjul, tappade kontrollen över bilen, slog i muren, for ut på gräset och voltade flera gånger innan resan slutade i en annan mur. Bilen utsattes för krafter kring 46 g när den slog i muren.

– För 20 år sedan hade han inte överlevt den krashen, säger FIAs förre ordförande Max Mosley till The Times.

– Först efter analysen kan vi vara riktigt säkra, men normalt sett hade han antingen blivit svårt skadad eller omkommit i samband med en sådan olycka.

Tvättad i maskin

Men trots att bilen var demolerad klarade sig Fernando Alonso utan skador. Han gick själv ur bilen och kan köra tävlingen i Bahrain den första helgen i april.

– Kroppen gör lite ont, som om jag hade blivit slungad i en gigantisk tvättmaskin, säger den dubble världsmästaren till radiokanalen Cadena Cope.

– Jag har inga sår och är inte heller svullen. Det senaste dygnet var relativt normalt.

Han berättar att han var medveten om precis allt som hände. Hur han såg både himmel och mark när bilen voltade.

– Du är medveten om allt som händer. Jag såg muren en bit bort, kände farten och tänkte det blir en rejäl smäll, säger han.

– När bilen sedan stannade så vet man inte riktigt var man är.

Han berättar att han försökte skydda huvudet när bilen slog runt och att han försökte göra sig så liten som möjligt för att vara så skyddad som det bara går inne i cockpit.

Händer inte mig

Detta var hans andra allvarliga olycka på bara ett år, 2015 kraschade han under försäsongstesterna i Barcelona, Spanien, och därför missade han fjolårets premiär.

– Allt går så snabbt. Antingen så accepterar man farorna eller också blir man rädd, men man tänker att ingenting illa kan hända en, att det händer inte mig, säger han.

– Och nästa gång man sätter sig i bilen njuter man ännu mer av det. Efter en krasch känner man sig ännu mer levande.

ARTIKELN HANDLAR OM